Kamerun Elektrik Enerjisi Sektörü Ve Gelişmeler Hakkında Not
Kamerun, Afrika kıtasında Kongo D.C.’nden sonra hidroelektrik potansiyeli en yüksek ülke olmasına rağmen ülkede önemli bir elektrik enerjisi açığı mevcuttur.
Ülkenin hidroelektrik potansiyelinin 12000 MW olduğu değerlendirilmektedir. Öte yandan ülkede kurulu kapasite ise, bugün itibarıyla 1145 MW’tır (926 MW AES-Sonel ve 216 MW KPDC).
Sözkonusu üretim halihazırda toplam talebi karşılamadığı gibi (üretimin ancak talebin %80’nini karşılayabildiği tahmin edilmektedir), yıllık elektrik talep artışı %6-8 düzeyindedir. Talebin karşılanması için yıllık minimum 30 MW kapasite artışları zorunlu görülmektedir. Halihazırda bir taraftan henüz elektriğin ulaşmadığı bölgeler mevcut iken diğer taraftan, özellikle elektriğin olduğu bölgelerde sık sık ve sürekli kesintiler olmaktadır.
Ülkedeki bu önemli elektrik enerjisi problemine çözüm amacıyla 2012 yılında Cumhurbaşkanının talimatıyla ülkede 3 önemli baraj projesinin inşasına başlanmıştır. Su kontrol amaçlı Lom Pangar (30 MW), Memve’ele HES (201 MW) ve Mekin HES (15 MW) projeleri halihazırda inşaat halindedir.
Kamerun’da esasen elektrik kesintileri ve yetersiz üretimin ekonominin yıllık büyüme hızını 1 puan düşürdüğü hesaplanmaktadır. Bu çerçevede, bu alandaki gelişmeler ülke ekonomisi için büyük önem arzetmektedir.
Kamerun’daki elektrik enerjisi piyasasıyla ilgili olarak temel sorunlar ve bu alandaki fırsatlar aşağıdaki şekilde özetlenebilir:
- Her geçen gün artan Kamerun’un talebini mevcut üretim karşılayamamaktadır. Çad, Nijerya Ekvator Ginesi,, Gabon ve Orta Afrika Cumhuriyetinin hidroelektrik potansiyeli çok düşük olduğundan, gerekli yatırımlar yapıldığı takdirde Kamerun’un önümüzdeki dönemde bölgeye önemli düzeyde elektrik ihracatı yapacağı düşünülmektedir.
- Elektrik enerjisi fiyatları göreli olarak yüksektir, fiyatlar uzun dönemli reel olarak artış eğilimindedir.
- Büyük HES’lerin yanı sıra Hükümet bölgesel mikro santral, rüzgar ve güneş enerjisi projelerine start vermiştir.
- Ülkede önemli düzeyde jeotermal potansiyeli bulunmaktadır. Bu alanda önemli açılımlar beklenmektedir
- Dağıtım altyapısı zayıftır, teknik düzeyde ve iletimdeki kayıp düzeyleri %30’un üzerindedir.
- Ülke ve bölgesel enterkoneksiyon sistemine önemli yatırımlar yapılmalıdır.
- Özel yatırımları çekebilecek hukuki altyapıda, son dönemde olumlu gelişmeler olmakla birlikte, hala boşluklar mevcuttur.
- Hükümet bu alanda yabancı yatırımcıları çekmek için birçok konuda bire bir müzakere ile yasal boşlukları doldurmaya çalışmaktadır. Bu konuda olumlu sayılabilecek bir irade sergilemektedir.
ELEKTRİK ENERJİSİ SEKTÖRÜNDEKİ KURUMSAL YAPILAR