Karabağlar’da Sokak Hayvanları Artık Gülümsüyor
Mersin Mezitli’nin ardından İzmir Karabağlar Belediyesi’nden PAGDER’in Yuvaya Dönüşen Plastikler kampanyasına destek!
• PAGDER’in öncülüğünde “Sıcak Bir Yuva Her Canlının Hakkıdır” sloganı ile İstanbul’da başlatılan Yuvaya Dönüşen Plastikler projesi, Anadolu’da da yeni belediyelerin katılımıyla büyüyor.
• Plastiklerin geri dönüştürülerek sokak hayvanları için kulübeler yapılması esasına dayanan proje kapsamında, Mersin Mezitli Belediyesi ile gerçekleştirilen ilk işbirliğinin ardından, İzmir Karabağlar Belediyesi ile ön protokol imzalandı.
• Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu, atıkların yuvaya dönüştürülmesi fikrini çok güzel bulduklarını ve bu nedenle projeyi benimsediklerini belirtirken, PAGDER Başkanı Hüseyin Semerci, “Ülkemizde yılda 25 milyon ton plastik atık haline geliyor. Bu plastikler, çöp değildir. Defalarca ve yüzde 100 geri dönüştürülebilir. Projemiz ile hem bu plastikleri geri kazanıyor hem de sahipsiz sokak hayvanlarını yuvaya kavuşturuyoruz” dedi.
Bir yandan geri dönüşümün önemine dikkat çekerken bir yandan da sahipsiz sokak hayvanlarını sıcak birer yuvaya kavuşturan sosyal sorumluluk kampanyası Yuvaya Dönüşen Plastikler, etkinlik alanını yeni işbirlikleri ile genişletiyor.
Plastik Sanayicileri Derneği PAGDER öncülüğünde başlatılan kampanya, özel sektör ve üniversitelerin yanı sıra yerel yönetimler tarafından da ilgiyle karşılanıyor. Anadolu’da ilk olarak Mersin Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan’ın imzaladığı protokol, diğer belediyeler için de örnek teşkil etti ve İzmir Karabağlar Belediyesi ile de ön protokol imzalandı.
Protokol, PAGDER Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Semerci, Ege Plastik Sanayicileri Dayanışma Derneği Başkanı Erol Paksu ve PAGDER Proje Uzmanı Jale Filiz’in önceki gün Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu’nu ziyaretinin ardından imzalandı.
Yılda 25 milyon 280 bin ton plastiğin atık!
Proje hakkında ayrıntılı bilgi veren PAGDER Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Semerci, ülkemizde yılda 25 milyon 280 bin ton plastiğin ‘atık’ haline geldiğini fakat plastiklerin defalarca geri dönüştürülerek ekonomiye yeniden kazandırılabildiğini ifade etti. Harcanan enerji miktarı bakımından da geri dönüşümü en kolay hammaddenin plastik olduğunu belirten Hüseyin Semerci, “Plastik hakkında pek de bilinmeyen bu gerçeklere dikkat çekmek, bunu yaparken de günümüzün en önemli sosyal sorunlarından biri olan sokak hayvanlarının barınma problemlerinin çözümüne katkıda bulunmak istedik ve projemizi geliştirdik” dedi.
Plastik defalarca ve yüzde 100 geri dönüştürülüyor
Atıkların kaynağında toplanma, ayrıştırılma ve geri dönüştürülmelerinin çok önemli olduğunu ifade eden Hüseyin Semerci, şunları söyledi: “Plastik yoğurt kapları, peynir kapları, pet şişeler, deterjan ambalajları, eski plastik oyuncaklar, askılar ve damacanalar… Aklınıza gelebilecek hemen her plastik atık, bu kampanya ile yüzde 100 geri dönüştürülerek sokak hayvanları için yuvaya dönüşüyor. Projemiz, özel şirketlerden üniversitelere çok çeşitli ve önemli kurum ve kuruluşların işbirliğiyle yürütülüyor. Yerel yönetimler de, projemizin sağlıklı yürütülmesinde büyük öneme sahipler. Karabağlar’da ilk etapta 20 kulübe ile başlattığımız işbirliğinin ilerleyen günlerde daha da büyüyeceğine inanıyoruz. Mezitli ve Karabağlar Belediye Başkanlarımıza gösterdikleri duyarlı davranış nedeniyle teşekkür ediyor, projemizi kendileri aracılığıyla büyütmekten mutluluk duyuyoruz.”
Muhittin Selvitopu: Atıkların kulübeye dönüştürülmesi çok güzel
Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu da projenin önemli bir soruna dikkat çektiğini belirtti ve toplumun her kesiminin konuyla ilgileneceğine inandığını kaydetti. Sokak hayvanlarıyla ilgili projelere duyarlı olduklarını, PAGDER projesinin de özellikle dikkatlerini çektiğini belirten Selvitopu, “Karabağlar Belediyesi olarak ‘kedi evleri’ yapıyor, sıcak yaz günlerinde sokak hayvanlarımızı aç ve susuz bırakmamak için parklara otomatik su ve yemek kapları koyuyoruz. Karabağlar İzmir’in en büyük ilçesi. İlçe sınırlarımızdaki sokak hayvanlarımızın sayısı da epey fazla. Atıkların kulübeye dönüştürülmesi fikri çok güzel. En kısa zamanda projeyi Karabağlar’da hayata geçirmek üzere çalışmalarımızı başlatıyoruz” dedi.
Haberin Kaynağı : Mediaetik
18.09.2014