Karbondioksit Sorununu “Plastik”le Çözmede Umut Işığı
Alman bilim insanları, karbondioksiti düşük maliyetli olarak ayrıştırarak poliüretan üretim süreçlerine katmak için yürüttükleri bilimsel çalışmalarda son aşamaya geldi. Ölçekli olarak yapılan deneme üretimlerinden başarılı sonuçlar alındı. 2015 yılına kadar ticari olarak , yeni ayrıştırma yöntemlerini kullanarak ürün üretilmesi gündeme alındı. Bu gelişme, en büyük kirletici unsurlardan biri olan karbondioksitin doğaya sa
Dünyada, küresel ısınmaya neden olan karbondioksit miktarı arttıkça çözümüne yönelik bilimsel çalışmalar da yoğunlaştı. Bu kapsamda yapılan çalışmalardan en ilginçlerinden biri de karbondioksitin ayrıştırılarak karbon elde edilmesine yönelik girişimler oldu. Karbondioksit, halen metanol, salisilik asit ve üre gibi kimyasalların üretilmesinde hammadde olarak kullanılıyor. Yeni çalışma ise düşük maliyetle karbondioksitin ayrıştırılarak, karbon elde edilmesi ve bunun da plastik üretiminde kullanılmasına yoğunlaştı.
Bilim insanı Karen Laird, “Green Matter” isimli blogunda yayınladığı bir bildiri ile beş yıldır üzerinde çalıştığı projesinde ilerleme sağladığını duyurdu. Yeni gelişmeyle, poliüretanın (PUR) üretiminde kullanılan karbondioksit bazlı poliolun, bu ayrıştırma işlemi kullanılarak üretilmesine 2015 yılına kadar başlanabileceği tahmin ediliyor. Yeni yöntem, karbondioksitin güçlü biçimde reaktif olabilmesi için gereken çok yüksek düzeyli enerjiyi azaltmayı hedefliyor.
Bayer MaterialScience ve RWTH Aachen Üniversitesi işbirliği içerisinde Almanya Aachen’de CAT Katalitik Merkezi’nde çalışmalar başladı. Karbondioksitin plastik için ana madde olarak kullanılması üzere yoğunlaşan çalışmalarda, Laird, elde edilen karbonu poliollerde kullanabilmek için yeni kataliz teknolojisi geliştirmede ilerleme sağladı.
Yapılan çalışmalar sonucunda laboratuvar ortamında başarılı bir sonuca ulaşıldı. Bayer, Alman enerji üreticisi RWE Power ve RWTH Aachen Üniversitesi’nden araştırmacılardan oluşan “Rüya Üretim Projesi” takımı, Chempark Leverkusen’de Şubat 2011 tarihinde teknik ölçekli deneme tesisini oluşturdu.
Deneme tesisi, poliüretan esnek köpüğünde kulanılan poliol üretmek için Köln, Almanya yakınlarındaki RWE kömür yakmalı elektrik santralinden elde edilen karbondioksiti kullandı. Yeni köpüğün geleneksel olarak kullanılan köpükle karşılaştırılabilir seviyede olduğu, alev geciktirici özelliğinin ise daha iyi seviyede olduğu ölçüldü. Ölçekli tesiste yapılan denemelerle, 2015 yılına kadar ticari olarak üretilebilir bir seviyeye gelinebileceği tahmini yapıldı. Laird, poliüretan için sağlanan bu başarının gelecekte yeni kapılar açacağını belirtiyor. Bunlardan ilk akla gelen karbondioksit ayrıştırmasıyla elde edilen karbondan polikarbonat üretiminin mümkün olması.
Çalışmanın umut verici yanı, en büyük çevre kirleticisi unsurlardan olan ve küresel ısınmanın ana nedeni olarak görülen karbondioksitin, dünyanın en fazla kullanılan malzemelerinden biri olan plastiğin üretimi için değerlendirilebilir hale gelmesi. Şimdilik ürün elde etme bakımından çok büyük farklar görülse de çevre yönünden alternatif maliyeti düşünüldüğünde, bu gelişmelerin tercih edilebilir hale getirecek gibi görünüyor.
Haberin Kaynağı : PLASFED DERGİSİ
15.01.2014