Kauçuk Sektörü Dünyada İlk 10 Arasında
Kauçuk Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Nurhan Kaya, dernek olarak yaptıkları faaliyetler hakkında bilgiler verdi. Kauçuk fuarının sektör için önemine de değinen Nurhan Kaya, sektörde yaşanan sorunlar ve bu sorunlara yönelik çözüm önerilerini de aktardı.
Kauçuk Derneği hakkında kısaca bilgi verir misiniz? Güncel üye sayınız kaç oldu?
Nurhan Kaya: 1984 yılında İstanbul Sanayi Odası Lastik Meslek Komitesine seçilen kauçuk sektörünün iş ve bilim adamları, 1. ve 2. çalışma dönemleri süresince önlerine gelen soru ve sorunlardan, işkolumuzdaki sanayicilerin ve muhatap oldukları müşterilerinin kauçuk teknolojisi yönünden bilgiye, eğitime ve bilhassa Türkçe referanslara ihtiyaçları olduğunu gördüler. Kauçuk işkolunun Ar-Ge faaliyetlerindeki yetersizlik ve zamanın ihalelerindeki teknik şartnamelerin yetersizlikleri pazardaki bilgi noksanlığına işaret etmekteydi.
Avrupa Birliği’nin çok konuşulduğu ve ümitle bakıldığı bir dönemdi. Sektörün babadan kalma usullerle ve kulaktan dolma bilgi ve formüllerle (Avrupa’ya açılmanın beklendiği günlerde) ihracat yapması neredeyse imkansızdı. Meslek komitesi üyeleri ve kauçuk iş kolunun diğer ileri gelenleri Türk Kauçuk Sektörünün, önce kendi ayakları üzerinde durup sonra bilimsel ve ticari açılardan çağdaş dünyanın seviyesine gelmesinin, gelişmelere ve yeniliklere imza atmasının, dünyadaki meslektaşlarıyla iletişim içerisinde bulunup, dünyaya karşı Türkiye’yi, kauçuk işkolunda en iyi biçimde temsil etmenin yolunun kauçukla ilgili bir sivil toplum kuruluşu kurmaktan geçtiğini öngörmüşlerdi.
Konuyu Sakıp Sabancı’yla değerlendirdiler. Sakıp Sabancı bu çabayı çok olumlu buldu ve gereken desteği vermeğe çalışacağını söyledi. Sözünü de ömrü boyunca fazlası ile yerine getirdi. Kendisini rahmetle anıyoruz.
İSO Lastik Meslek Komitesinden Yavuz Doğan, Sakıp Sabancı, Tuğrul Sirel, İmdat Sivri ve davetle de Bayer Kimyanil’den Ali Aşuroğlu, Üniversiteden Prof. M. Bahattin Baysal, Arçelik’ten Oğuz Açan ve Özerler Holding’ten Yusuf Özer ile ilk yönetim kurulumuz oluşturuldu ve 1988’de Kauçuk Derneği kuruldu.
Kadıköy’deki Dernek Merkezimizden üyelerimizin katkılarıyla satın aldığımız Perpa Ticaret Merkezine 2007 yılında geçtik. Burada 8 yıl kaldıktan sonra bu yıl, Esenler Giyimkent’te bulunan, İstanbul Ticaret Sarayında yine üyelerimizin büyük katkılarıyla aldığımız daha büyük ve modern Dernek Merkezimize geçtik. Derneğimizin güncel üye sayısı 300’dür.
Derneğin faaliyetlerinden bahseder misiniz? Şuan dernek olarak öncelik verdiğiniz bir konu var mı?
Nurhan Kaya: Türkiye kauçuk hammaddesi ve karbon siyahı konularında tamamen yurt dışına bağlı. PETKİM’in Yarımca Tesislerinin kapatılmasından sonra çok ciddi problemler yaşıyoruz. Yerli sentetik kauçuk üreten bir tesis açılması ilk önceliğimiz. Bu konuyla ilgili sürekli resmi kuruluş ve bakanlıklarla görüşme halindeyiz. Raporlar hazırlayıp devleti bu konuda yatırıma teşvik ediyoruz. Derneğimizin faaliyetlerini özetlersek;
• Eğitim faaliyetleri,
• Kauçuk dergisi,
• Resmi kurumlarla sektörel problemlerin görüşülmesi, problemlerin iletilmesi, çözüm için çalışılması,
• Kauçuk Derneğinin düzenlediği kauçuk fuarları,
• Kauçuk kongreleri düzenleme; 3.Uluslararası katılımlı Ulusal Kauçuk Kongresini düzenleme hazırlıkları, Uluslararası Kauçuk Konferansları Düzenleme Örgütü (IRCO) etkinlikleri,
• Kauçuk meslek standartlarının oluşturulması ve mesleki eğitim çalışmaları,
• Kauçuk sektörünün problemleri ve çözümleri ile ilgili sektörel toplantılar düzenlemek,
• Kauçukla ilgili sektörel yurt dışı ziyaretleri düzenlemek,
• Yabancı heyetlerle sektörel görüşmeler yapmak,
Dernek olarak verdiğiniz eğitimler var. Bu eğitimlerin konuları, ne kadar aralıklara verdiğiniz gibi konularda bilgi verir misiniz? Dernek üyeleri mi sadece bu eğitimlere katılıyor? Üyelerin avantajları bu eğitimlerde ne oluyor?
Nurhan Kaya: Kauçuk Derneği İktisadi İşletmesi’nin düzenlediği Elastomer Teknolojisi 1–2–3 eğitimleri kauçuk firmalarının karışım hazırlama, hamurhane, kalite kontrol ve Ar-Ge; hammadde satışı yapan firmaların satış görevlilerini ilgilendiren eğitimlerdir. Konu başlıkları:
Elastomer Teknolojisi 1
Polimer kimyası, kauçuklar (elastomerler), karışım hazırlama, takviye ve dolgu maddeleri, yumuşatıcılar, proses kolaylaştırıcılar, koruyucular, kimyasallar ve vulkanizasyon konuları tüm detayları ile anlatılır.
Elastomer Teknolojisi 2
Tabii kauçuklar, poliisopren kauçuklar-SBR kauçuklar-BR kauçuklar-NBR kauçuklar-IIR kauçuklar-CR kauçuklar-EPDM kauçuklar
• Yukarıda sıralanan tüm kauçukların kimyasal yapı ve üretim yöntemleri, genel ve karışım özellikleri, proses özellikleri, vulkanizasyonları, standart test formülasyonları verilip kullanım alanları anlatılır.
Elastomer Teknolojisi 3
Silikon Kauçuklar-Hidrojene Nitril Kauçuklar (HNBR)-Kloro Sülfonatlanmış Polietilen Kauçuklar (CSM) -Florokarbon
Kauçuklar
• Yukarıda sıralanan kauçukların kimyasal yapı ve üretim yöntemleri, genel ve karışım özellikleri, proses özellikleri, vulkanizasyonları ve kullanım alanları anlatılır. Örnek reçeteler verilir.
Kauçuk İşleme Süreci ve Makineler: Karışım hazırlama ve makineleri-Hızlı karıştırma çeşitleri-Karışım şekillendirme ve makineleri-Vulkanizasyon (pişirme) süreci ve makineleri-Çapak alma anlatılır.
Hammadde Giriş ve Kabul Testleri: Hammaddelerin fiziksel ve laboratuvar test yöntemleri anlatılır.
Vulkanizasyon Öncesi ve Sonrası Testler: Vulkanizasyon öncesi ve sonrası yapılan testler ile hesaplamalar anlatılır.
Beyaz Eşya Sektörü, Kauçuk Sektörünü Desteklemeli
Hammadde giriş ve kabul testleri ile vulkanizasyon öncesi ve sonrası testler bölümü bir fabrika ziyareti gerçekleştirilip orada teorik ve pratik uygulama yapılarak anlatılır.
Tüm eğitimlerimizde, katılımcıların karşılaştıkları üretim problemleri eğitimcilerimiz tarafından çözümlenmeye çalışılır.
Gelen isteklere göre, yaklaşık 2 ayda bir eğitimlerimiz tekrarlanır. Tüm kauçuk sektöründen katılımların olduğu eğitimlerimize üyelerimiz daha düşük ücretlerle katılırlar.
Kauçuk Fuarının sektör için önemini değerlendirir misiniz?
Nurhan Kaya: Kauçuk sektörü ve Kauçuk Derneği olarak Kauçuk Fuarı’nı çok önemsiyoruz. Türkiye’nin kauçuk sektörü, sahasında dünyada ilk 10’a girmekte ve devlerle yarışmaktadır. Bu başarımızın fuarcılık alanında da gösterilmesi gerektiğini düşünen Kauçuk Derneği, Başkanımız Sayın Nurhan Kaya’nın girişimleriyle, bu yıl 27-30 Kasım 2014 tarihleri arasında 8. düzenlenen İstanbul Kauçuk Endüstrisi Fuarının ilkini TÜYAP Fuarcılıkla beraber, Beylikdüzü’ndeki Fuar ve Kongre Merkezinde 2006 yılında gerçekleştirmişti. O tarihe kadar Plastik Fuarının içinde ve birkaç kauçuk firmasının katıldığı fuarlardan, bugün 10 bin metrekare Kauçuk Fuarının hedeflendiği günlere geldik. 1 milyarın üstünde nüfusa sahip Hindistan ve Çin’de düzenlenen tek başına kauçuk fuarları 10-11 bin metrekareyi kapsamaktadır. Peki, bununla yetiniyor muyuz, tabiki hayır, hedefimiz Türkiye’yi kauçuk fuarı konusunda dünyanın lideri durumuna getirmek, 10 bin metrekare fuar alanıyla, 1 milyarın üstünde nüfusu olan dünya devleri ile yarışmak! Aynı zamanda kıtaların ortasındaki coğrafi avantajımızla ülkemize, fuar turizmine ve insanımıza fayda sağlamak.
Fuarcılık alandaki başarı Türkiye’yi dünyaya tanıtacak ve kauçuk konusunda dünyanın her tarafından iş gelmesini artıracaktır. Bu tanıtımın fuar vasıtasıyla en iyi şekilde yapılabileceğine inanıyoruz. Fuarı desteklemek için, Kauçuk Kongresini de Fuarla eş zamanlı yapıyoruz. Önümüzdeki yıl, 24-27 Kasım 2016 tarihlerinde yapılacak olan İstanbul 9.Kauçuk Endüstrisi Fuarımızda 25-26 Kasım 2016 tarihlerinde de uluslararası katılımlı, 3.Ulusal Kauçuk Kongresini TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezinde, Türkçe ve İngilizce olarak gerçekleştireceğiz. Kauçuk Derneği olarak bizlerin bu yoğun çalışmasına destek veren kauçuk sektörü firmalarıyla beraber, el ele vererek daha büyük bir Kauçuk Fuarı gerçekleştirmek istiyoruz.
Sektörde yaşanan en önemli sorunlar nelerdir? Bu sorunlara yönelik ne tür çözüm önerileriniz var?
Nurhan Kaya: Yaptığımız sektörel araştırmalar sonucunda, sektörümüzdeki işletmelerin en çok dert yandıkları problemler; Parafinik yağlardaki Ötv uygulaması, yurtdışı alımlarda vergi muafiyeti, sentetik kauçuk ve karbon siyahı fabrikaları, pahalı elektrik enerjisi problemi, kayıt dışı üretimin oluşturduğu haksız rekabet, istihdamın İstanbul’da yoğunlaşmasının önüne geçilmesi ve Anadolu’ya yönlendirilmesi, lojistik maliyetleri ve vergileri, eğitim ve ar-ge açıklarının giderilmesi, üretimde kullanılan atıklar ve geri dönüşüm kauçukların Türkiye’ye gelmesi, gümrüklerdeki engeller, gümrükten mal çekmedeki gecikmeler, işçi kıdem tazminatı problemi, kauçuk sektöründe işçi işveren arasındaki hukuki problemler, bu davaların işverenlere verdiği mağduriyet, iş kazaları tazminatları, abartılı iş güvenliği uygulamalarının iş verene getirdiği yük, tahsilat, ödeme problemleri, devletin ödeme yapmayanlar için etkin hukuki önlemler almayışı, sektör mensuplarımızdan bize gelen şikayetler. Bu konuyla ilgili çözüm önerileri üretip ilgili kuruluşlara yolluyoruz. Burada cevaplamaya kalkarsak çok uzun yer alır, onun için geçiyorum. Yakın zamana kadar uygulanan yurt dışından gelen hammaddeler için, KKDF vergisi uygulaması vardı. Kaldırılması için çok uğraştık sonunda kalktı. Fakat arada hammadde ile beraber mamul maddelerin de KKDF leri kalktı ve yerli üretimi vurdu. Şimdi de Türkiye’de üretilen mamullerin yurt dışından getirilenlerine KKDF uygulansın diye uğraşıyoruz.
2016 yılında Dernek olarak yapmayı planladığınız etkinlik, faaliyetlerinizden bahseder misiniz?
Nurhan Kaya: Yeni yerimizde ilk hedefimiz, araştırma ve proje oluşturma çalışmaları devam eden, sektörün çok acil bir ihtiyacı olduğunu düşündüğümüz Kauçuk Test Merkezi’ni kurarak kauçuk sektörüne hizmet vermek olacaktır. Sektörel çok büyük bir eksiklik olduğunu düşündüğümüz kauçuk testleri konusunda gerek test hizmeti, gerek uygulamalı eğitimler vererek sektörümüzün gelişimine katkıda bulunacağımız Kauçuk Test Merkezini kısmet olursa 2016 yılı içinde faaliyete geçirmeyi planlıyoruz.
Diğer bir etkinlik 24-27 Kasım 2016 tarihlerinde düzenleyeceğimiz İstanbul 9.Kauçuk Endüstrisi Fuarı ve fuarla eş zamanlı olarak 25-26 Kasım 2016 tarihleri arasında yapılacak olan uluslararası katılımlı, 3.Ulusal Kauçuk Kongresi olacak. Fuar ve kongre TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezinde gerçekleştirilecek olup, kongre simültane çeviri ile Türkçe ve İngilizce olacaktır. Kauçuk Derneği olarak bizlerin bu yoğun çalışmasına destek veren kauçuk sektörü firmalarıyla beraber, el ele vererek daha büyük bir Kauçuk Fuarı ve Kongresi gerçekleştirmek istiyoruz.
Sektör üyelerimizi şehirlerinde ve firmalarında ziyaret etmek için değişik şehirlerde sektör toplantıları yapmaya 2016 yılında da devam edeceğiz.
Sektörümüze yönelik Ur-Ge çalışmasına başlanılacak olup bu kapsamda uluslararası rekabetin geliştirilmesi amacıyla katılımcı firmalarımız için eğitimler ve hedef ülkelere seyahat organizasyonları düzenlenecektir. Ayrıca yurtdışı bağlantılarımızla, ticaret odaları ve ticaret merkezleriyle bağlantılı olarak üyelerimize yönelik sektörel seyahat organizasyonları da düzenlenecektir. Üç ayda bir yayınlanan Kauçuk Dergimizin yayına devam edilecek, eğitim faaliyetlerimiz de konular güncellenerek ve çeşitlendirilerek devam ettirilecektir.
Sektöre ve üyelerinize vermek istediğiniz mesajlar var mı?
Nurhan Kaya: Beyaz eşya sektöründen yerli üretime yönelmelerini ve asla yabancı yedek parça kullanmamalarını tavsiye ediyoruz. Birinci önceliğimiz maddiyat değil bu vatan olmalı. Bizler üretimdeki tedarik yöntemlerimizle yerli üreticiyi ayakta tutmalıyız. İstihdam oluşmasını sağlamalıyız. Ucuz diye yurt dışını tercih etmek yerine, yerli üreticilerle görüşüp fiyatlarını, yüksek miktarlı siparişlerle uygun düzeylere çekmeye çalışmalıyız. Sektörde faaliyet gösteren STK mensuplarının bu şekilde bir anlayış oluşmasını sağlamalarının milli bir görev olduğunu düşünüyoruz. Türkiye yurt dışındaki birçok beyaz eşya üreticisinin de tedarikçisi durumunda. Beyaz eşya sektörünün Türkiye’deki kauçuk sektörünü desteklemelerini bekliyoruz.
Haberin Kaynağı : SUBCONTURKEY YAN SANAYİ ve TEDARİKÇİ GAZETESİ
08.12.2015