Kayseri – Sivas Demiryolu’nda İletişim Altyapısı Huawei’ye Emanet
Dünyanın lider bilgi ve iletişim teknolojileri markası Huawei, GSM-R çözümleri kapsamında ve Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları’nın modern demiryolu ağ iletişimi çalışmaları çerçevesinde, Kayseri - Sivas Çetinkaya (KSC) demiryolu projesi için GSM-R çözümlerini sağlayacağını duyurdu.
Huawei bu anlaşmayla, Türkiye’nin demiryolları özelindeki iletişim ihtiyaçlarını en modern teknolojiyle karşılamayı amaçlıyor. Anlaşma ayrıca, Eskişehir-Kütahya-Balıkesir, Kayaş Kayseri ve Alsancak-Cumaovası-Torbalı-Tepeköy hatlarından sonra Huawei’nin Türkiye’de üstlendiği dördüncü büyük projesi olma özelliğini de taşıyor. Bu geniş kapsamlı işbirliği, Huawei’nin bugüne kadar sektörde eşine az rastlanan, birden çok üreticinin ekipmanının kullanıldığı ve “Avrupa Demiryolu Ulaşım Yönetim Sistemi” (ERTMS) uyumlu iletişim şebekesi örneklerinden biri olma özelliğine sahip.
Huawei ayrıca bu proje ile Türkiye pazarına sektör lideri dijital demiryolu iletişim sistemi GSM-R’ı entegre ederek, dördüncü kez Türkiye’de ERTMS uyumlu şebeke kurma hakkını kazandı. Anadolu Platosu üzerinde yer alan Kayseri – Sivas - Çetinkaya demiryolu hattının uzunluğu 372 km. 160 km/s’lik operasyonel hız için, ikinci seviye “Avrupa Tren Kontrol Sistemi (ETCS L2)” sinyal sistemi gerekliliklerine göre optimize ediliyor.
Uluslararası standartlara göre geliştirilen GSM-R sistemi, birden çok üreticinin ekipmanının kullanıldığı bir şebeke olarak çalışacak. Şebekenin merkezi sistemleri Nokia Networks firması tarafından daha önce kurulmuştu. Kayseri - Sivas Çetinkaya hattı projesi, TCDD’nin verimlilik stratejisi doğrultusunda, son kullanıcının en iyi performansı elde edeceği şekilde hayata geçirilecek.
Kayseri – Sivas - Çetinkaya hattı Anadolu Platosu üzerinde, coğrafi açıdan oldukça karmaşık bir yapı üzerinde yer alıyor. Huawei’nin şebeke tasarımı, makro baz istasyonu teknolojisini kullanarak, açık alan kapsama senaryosunu hayata geçiriyor. Huawei’nin inovatif dağıtık baz istasyonu teknolojisi ise; tüneller, kesişme noktaları ve kör noktalarda kullanılıyor. Huawei GSM-R BSS ve entegrasyon servisleri dışında SDH devrelerini de sağlayarak hat boyundaki transmisyon kapasitesini STM-16’ya çıkaracak. Bu yeni sistem sayesinde TCDD’nin toplam operasyon maliyetlerinde ciddi oranda azalma sağlanırken, verimliliğin de artması hedefleniyor.
Huawei GSM-R çözümü, diğer GSM-R proje örneklerinde olduğu gibi, ERTMS ETCS L2 sinyalizasyon sistem gerekliliklerini karşılarken, dünya çapında demiryolu otoriteleri tarafından kabul gören “EIRENE” sistemi şartlarını da yerine getiriyor. Huawei, dünya çapında demiryolu konusunda uzman birçok üretici ile karşılıklı çalışabilirlik testler yaparak sorunsuz bir şebeke için tüm çalışmaları yürütmektedir. GSMR sisteminin Kayseri – Sivas Çetinkaya hattına entegre edilmesiyle, Türkiye’de demiryolu iletişiminde bir aşama daha kat edilmiş olacak.
Huawei Ulaşım Birim Yöneticisi Özgür Anteplioğlu, konuyla ilgili olarak; “Huawei olarak, ülkemizin Demiryolu sektöründeki orta ve uzun dönem hedeflerini çok iyi analiz ettiğimizi düşünmekteyiz. Bu hedeflere uygun olarak oluşturduğumuz tecrübeli ve uzman ekibimiz ile son dört büyük demiryolu telekomünikasyon projesini yapmanın sevincini yaşamaktayız” dedi.
Huawei 2002 yılından bu yana, GSM-R konusunda yoğun biçimde çalışıyor ve bilgi teknolojileri alanındaki deneyimini bu alana da adapte ederek, dünya çapında son derece önemli iletişim projelerine imza atıyor. Huawei, GSM-R pazarının lideri olarak, pazarın büyümesine ve müşterilerin küresel çaptaki memnuniyetinin artmasına yönelik çalışmalarına devam edecek. Şirket bugüne kadar, global alanda 30000 km uzunluğunda GSM-R demiryolu iletişim projesine imza attı.
Huawei Hakkında:
Huawei bilgi ve iletişim teknolojileri alanında dünyanın önde gelen şirketlerinden biridir. Müşteri odaklı inovatif yaklaşımlarımız ve güçlü ortaklıklarımız sayesinde, telekomünikasyon ağları, cihazlar ve bulut teknolojisi alanlarında avantajlı çözümler sunuyoruz. Huawei olarak, rekabetçi çözümler ve hizmetler sunarak telekomünikasyon operatörleri, işletmeler ve tüketiciler için maksimum değer yaratmayı hedefliyoruz. Ürün ve çözümlerimiz 140 ülkede, dünya nüfusunun üçte birine ulaşıyor. 20 yıldan fazla bir sure boyunca, bilgi ve İletişim teknolojileri sektöründe elde ettiğimiz zengin deneyim sayesinde, küresel operasyonlarımızla, iş ortaklarımız ve tüketicileri en son teknoloji ile buluşturarak, dünyanın her yerindeki insana olağanüstü deneyimler ve daha iyi bir dünya sunuyoruz.
Haberin Kaynağı : Desibel Ajans
28.05.2015