Kemsan, Kesintisiz Güç Kaynağında 25 Yıllık Tecrübe
Kaynak Elektronik Mak. San. Tic. Ltd. Şirketi, Eskişehir’de KEMSAN markasıyla Kesintisiz Güç Kaynağı, İnverter, Konverter vb. güç elektroniği ekipmanları üreten bir firmamız. Kemsan’ı Eskişehir’de yerinde ziyaret ettik.
Röportajımızda, Kaynak Elektronik Makine San. ve Tic. Ltd. Şti, Teknik Müdürü Adil Ceyhan, standart ürünler kadar spesifik, şartname bazlı özel ürünler ürettiklerini, savunma sanayi ve raylı sistemler sektörü ile yoğun çalıştıklarını belirterek, üretimini yaptıkları ürünler ve firma hedefleri hakkında şu bilgileri verdi.
Kısaca sizi tanıyabilir miyiz?
Adil Ceyhan: KEMSAN Kaynak Elektronik Mak. San. Tic. Ltd. Şti kurulmadan önce, Kare Endüstriyel Elektronik adıyla, endüstriyel elektronik ve güç elektroniği uygulamaları yaptığımız bir firmam vardı. Ortağım, Ahmet Öncüer‘in de Öncü Elektronik adıyla ve Kaynak Madencilik Limited Şti. adıyla motor ve kömür ticareti yaptığı bir şirketi vardı. UPS dünyada özellikle ülkemizde yeniydi o yıllarda(1988-1989’dan bahsediyorum). Bize farklı işkollarından sıklıkla UPS ihtiyacı bildiriliyordu. Bizlerde bu taleplere kayıtsız kalmayıp bir arkadaşımızın işletmesi için bir prototip üretip, işyeri bilgi işlem birimine bağlayarak denedik, sonuçlar gayet iyi olunca, kendimizi 1989 yılında UPS sektöründe bulduk. Bir müddet bu şekilde UPS ürettik, firmamızın adını Kaynak Elektronik Makine San. Tic. Ltd. Şti. şeklinde değiştirip 1990 lı yılların başında yönümüzü güç elektroniği ekipmanları üretmek olarak belirledik.
Firmanızın kurumsal kimliği hakkında bilgi verir misiniz?
Adil Ceyhan: Kaynak Elektronik Mak. San. Tic. Ltd. Şirketi, 1989 yılında kaliteli enerjiye olan ihtiyaçlar doğrultusunda, Kesintisiz Güç Kaynağı tasarım, üretim, pazarlama ve teknik servis faaliyetlerini yürütmek üzere kurulmuş bir güç elektroniği firmasıdır. İlerleyen yıllarda teknolojideki gelişmelere paralel olarak bizlerde kendimizi sürekli yenileyerek ürün çeşitliliğimizi arttırdık. Kesintisiz Güç Kaynağı yanında, Frekans Konverterleri, İnverterler, Redresörler, Statik Anahtarlar ve Özel Tasarım Güç Elektroniği Cihazları üretiyoruz.
Firmamız, logomuzda da vurgulandığımız gibi, kesintisiz ve kaliteli gücü, toplam kalite yönetimi gözeterek üretilen ve yüksek mühendislik barındıran cihazlar ile tesis etmektedir. Vizyon ve misyonumuzun bütün çalışanlarımızca anlaşıldığından eminim. Her türlü sosyal hakkın güvence altına alındığı, doğayı ve insanı gözeten, müşteriyi mutlak ön planda tutarak isteklerine cevap verebilen bir kuruluşuz ve bunlar bizim için önemlidir.
Farklı projelere üretim yapabilen, sürekli yenilikleri takip eden, güçlü ve yetenekli bir Ar-Ge birimimiz var. Kurulduğumuzdan beri üniversite sanayi işbirliğine inanan ve uygulayan bir işletme olduk. Bunu Osmangazi üniversitesi ve danışman hocamız Yr.Doç B.Tamyürek ile kesintisiz sürdürüyoruz. 30 kadar çalışanımızla küçük fakat büyük projelere imza atan bir işletmeyiz. 1000 metrekare kapalı alanımız yetmediği için, yanımızdaki bir o kadar kapalı alanı da kiraladığımız halde yeterli olmayacak gibi gözüküyor. Yakın zamanda organize sanayi bölgesine gitmeyi hedefledik.
Bugün üretimimizin yaklaşık %50-55’i savunma sanayine, %5’i raylı sistemlere kalanı da farklı endüstri ve sektörlere dağılmaktadır.
Savunma sanayi, raylı sistemler ve stratejik öneme sahip işletmeler için üretimimiz ciddi yoğunlukta devam etmektedir. MİLGEM, Milli Gemi projesi gibi ülkemiz için önemli projelerde yer aldık. Projedeki Savunma Müşteşarlığının konverterleri ve UPS’lerini sağladık. Yine MOSHIP-KURYED ve SİSMİK gemi projelerindeki konverterleri, UPS’leri ve redresörleri sağladık. Aselsan, Havelsan, TAİ, Roketsan, Savronik gibi firmalarla da çalışıyoruz.
Raylı sistemler sektörü için konverter, inverter, dc/dc konverter gibi ürünler üretmekteyiz. Tülomsaş’ın TUBİTAK ile birlikte projelendirdiği, milli tren(E1000) projesinde bizde yer alarak, Tülomsaş’a yardımcı Konverterleri ürettik.
2023 vizyonu doğrultusunda sizin raylı sistemler sektörüne bakışınız nedir?
Adil Ceyhan: Türkiye’nin bu konuda ciddi bir irade beyanı var. Bu kapsamda biz de bu projelerin içerisinde yer almak istiyoruz. Şuan yer sıkıntımız var ve 2 sene içerisinde organize sanayi bölgesine taşınmayı hedefliyoruz. Organize sanayiye gittiğimizde iş hacmimizin çok artacağını düşünüyoruz. Milli tren projesinde gerek yardımcı konverterlerin üretiminde gerek klima inverteri ve benzeri ekipmanların üretiminde hatta cer motor sürücülerinin üretiminde biz de yer almak istiyoruz.
Türkiye’de son yıllarda raylı sistemler konusunda bir farkındalık başladı ama şuan için yeterli seviyede olduğunu düşünmüyorum. Daha çok teşviklerin olmasını, stratejik olması, kümelerin teşvik edilmesi gerekiyor. Firmamız Raylı Sistemler Kümesi’nin üyesidir, bende Raylı Sistemler Kümesimizin denetim kurulundayım.
Eskişehir’de olmanızın demiryolu sektörüne iş yapmanızda önemi var mı?
Adil Ceyhan: Eskişehir, coğrafya bakımından stratejik bir öneme sahiptir. Hem demiryolunun merkezinde hem de ana jet üstünün burada olması, TAİ gibi havacılık sektörünün önemli kuruluşlarından birinin burada olması sebebiyle havacılık sektörü açısından da önemli bir kenttir. Havacılık sektörünün dünya liderlerine parça üreten kuruluşlarımız yer aldığı diğer bir kümemizde havacılık kümemizdir.Sorunuza dönersek, lider kuruluşlar önemlidir. Asırlık bir işletme olan Tülomsaş’ın burada olmasının bölgemize şüphesiz önemli katkıları olduğu gibi firmamızın Tülomsaş’a iş yapmasına vesile olmuştur. Raylı sistemler kümemizin varlık sebebi de Tulomsaş gibi bir kuruluşun bölgemizde olması, onun dünyada da artan farkındalığa paralel üretim isteğidir. Çağdaş taşımacılıkta raylı sistemlerin önemi, çevre açısından olduğu kadar ekonomik, güvenli ve hızlı taşımacılık anlamında da, dünyada olduğu gibi ülkemizde de anlaşılmıştır. Bu farkındalığının artması da deneyim ve bilgi birikimiyle Tülomsaş’ı ön plana çıkartmıştır. Tülomsaş Milli Hızlı Tren gibi tanımlanmış görevler üslenmiştir. Milli trenin üretimi ve raylı sistemler sektöründe yerlilik payının arttırılması, kümelenme gibi güçlü birlikteliklerin ve tedarik zinciri sağlanmasıyla gerçekleşebilir. Bu bağlamda, kümenin rekabet gücü, standartları sağlama yeteneği, sertifikasyon önemlidir. Küme olarak ilk iş bu olmuş ve ekonomi bakanlığına Ur-Ge projesiyle başvurulmuş ve “Raylı Sistemler Kümelenmesinin Rekabet Kapasitesinin Geliştirilmesi ve Uluslar arası Etkinliklerde Tanınırlığının Sağlanması” başvurumuz kabul edilmiştir. Diğer yandan, Anadolu Üniversitesi URAYSİM-Ulusal Raylı Sistemler Test Merkezinin Eskişehir’de hayata geçmesi için ciddi bir yatırım yapmaktadır. 2018 yılında rayda olması hedeflenen milli trenin test ve sertifikasyonu bu merkezde yapılabilecektir.400 km hıza uygun olarak hazırlanan test merkezi 50 km boyunda olacaktır. Özetle, Eskişehir’de olmamızı, raylı sistemlere ilgimizi doğru zamanda doğru yerde olmak gibi özetleyebiliriz.
Haberin Kaynağı : SUBCONTURKEY YAN SANAYİ ve TEDARİKÇİ GAZETESİ
17.07.2014