Kimya İhracatında Yüzde 65 Artış İçin Çözüm AR-GE'de
En başarılı Ar-Ge projeleri Teknoparklarda hayata geçecek.
Kimya sektörünün yüksek katma değerli üretimine katkıda bulunmak amacıyla düzenlenen “Kimyevi Maddeler ve Mamulleri Sektöründe AR-GE Proje Pazarı”nın dördüncüsü Haliç Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi. Önceki yıllardan farklı olarak en iyi 10 proje Kuluçka Merkezleri’ne yerleştirilerek Teknoparklar işbirliğiyle hayata geçirilecek. Çünkü yatırım yapmak için proje arayan sanayicinin ilk baktığı yer Teknoparklar. Böylece projelerin üretime dönüşme şansı da yükselecek. Kimya sektörü, Ar-Ge Proje Pazarı ile ihraç edilen kimyasalların kilogram başına değerini 2,5 dolar seviyesine getirerek ihracatını yüzde 65 oranında artırmayı hedefliyor.
Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) koordinatörlüğünde İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB), Akdeniz Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (AKMİB) ortaklığı ve TÜBİTAK desteğiyle gerçekleştirilen “4. Kimyevi Maddeler ve Mamulleri Sektöründe AR-GE Proje Pazarı”, 01 Kasım 2014 tarihinde Haliç Kongre Merkezi’nde yapıldı.
Etkinlikte; Plastik ve Kauçuk Ürünleri, İlaç ve Eczacılık Ürünleri, Boya ve Boyar Madde Ürünleri, Kozmetik Ürünleri, Sabun ve Temizlik Ürünleri, İnorganik Kimyasallar, Organik Kimyasallar, Mineral Yakıtlar ve Mineral Yağlar, Gübre Ürünleri ile Yapıştırıcılar ve Tutkallar alanlarında 150 proje sergilendi. En başarılı proje 15 bin TL ile ödüllendirilirken, ikinci 10 bin, üçüncü ise 5 bin TL’nin sahibi oldu.
İKMİB, kimya ihracatında katma değeri artırmak ve sanayicilere inovatif fikirler sunabilmek amacıyla hayata geçirdiği AR-GE Proje Pazarı’na bu yıl önemli bir farklılık da getirdi. Teknoparklarla yapılan işbirliği doğrultusunda başarılı bulunan projeler, Kuluçka Merkezleri’ne yerleştirilecek. Akademisyen, sanayici ve girişimcilerin ortak proje üretmesine zemin oluşturan 4. Kimyevi Maddeler ve Mamulleri Sektöründe AR-GE Proje Pazarı’nda dereceye giren projeler Türkiye İnovasyon Haftası’nda da sergilenecek.
Kimya Ar-Ge Proje Pazarını değerlendiren İKMİB Yönetim Kurulu Başkanı Murat Akyüz, “Bu yıl 4’üncüsünü gerçekleştirerek sürdürülebilirliğini kanıtladığımız Kimya Ar-Ge Proje Pazarı ile yurtiçi ve yurtdışından ciddi talep gördük. Her sene artan bir katılımcı sayısı ile karşı karşıyayız. Geçtiğimiz yıllarda ödül alanlar ve almayan projelerin özel sektör tarafından üretildiğini, ürüne dönüştüğünü yine burada öğrendik. Başlattığımız çalışmalar yavaş yavaş meyvelerini veriyor. Ar-Ge Proje Pazarı ile hem özel sektör yöneticileri ve patronlarını hem de katılımcı üniversitelerimiz ve şirketlerin Ar-Ge çalışanlarını karşı karşıya getiren en doğal ortamı yaratıyoruz. Şu an ihracat yapılan kimyasalların kilogram değeri 1,5 dolar seviyelerinde. Amacımız gelecek yıllarda bu değeri en az kilogram başına 2,5 dolar seviyesine getirebilmek. Böylece miktar olarak aynı ihracatı yapsak dahi değer bazında yüzde 60-70’lere varan artışa ulaşabiliriz” dedi.
AR-GE Proje Pazarı Yürütme Kurulu Başkanı Necmi Sadıkoğlu da Türkiye’nin dört bir yanındaki üniversitelerin teknoparklarıyla yapılan işbirliğinin kimya sektörünün geleceği açısından oldukça önemli olduğuna dikkat çekerek şunları söyledi: “Artık Kimya Proje Pazarı ile sonuca odaklandık. Sanayicilerimiz yeni teknolojilere ulaşmak için öncelikle Teknoparklara gidiyor. Bu nedenle biz de yeni fikirleri sanayiye ve ülke ekonomisine kazandırmak için teknoparklarla işbirliği yaptık. Etkinlikte sergilenen 150 proje arasından üretime dönüşme kapasitesi en yüksek 10 projeyi Kuluçka Merkezlerine yerleştireceğiz. Projeler teknoparklarda sanayicilerimizle birlikte hayata geçecek. Böylece bir ilke imza atarak final gecesi ile sonra ermeyen bir süreç kurgulamış olduk. Projelerin hayata geçirilmesine hep birlikte tanıklık edeceğiz. Yakın bir zamanda bu projeler ile ilgili gelişim süreçlerini ve başarı öykülerini de sizlerle paylaşacağız.”
4. KİMYA ARGE-PROJE PAZARINDA ÖDÜL KAZANAN PROJELER
BİRİNCİLİK ÖDÜLÜ:
Projenin Adı: Antibiyotik Direnci ve Hastane Enfeksiyonlarına Karşı Kalıcı Geniş Spektrumlu Dezenfektan Yaklaşımı
Proje Sahibi: Yusuf Menceloğlu
Proje Ortakları: Hikmet Budak, Ömer Hızıroğlu
Hastane enfeksiyonlarının sebep olduğu hem maddi hem de insan kaybını engelleyecek bir proje…
Hastane enfeksiyonu değişik nedenlerle hastaneye yatan bir hastada kuluçka döneminde olmayan ve hastaneye yattıktan 48-72 saat geçtikten sonra gelişen veya taburcu olduktan sonra 10 gün içinde ortaya çıkan enfeksiyonlar olarak tanımlanır. Sağlık Bakanlığı’nın 2007 yılında hazırladığı raporda Türkiye’de hastane enfeksiyonu oranının yüzde 5-15 arasında değiştiği kabul edilmektedir. Antibiyotik direnci ise yine Dünya Sağlık Örgütü raporlarında etkin olmayan dezenfektan kullanımı ve çapraz bulaşma nedeniyle mikroorganizmaların bağışıklık geliştirdiği bilinmekte. Bu proje ile hastane enfeksiyonuna neden olan bulaşmaların önlenmesi için hastanede kullanılan maske, eldiven, giysi, çarşaf,ayırma perdeleri, duvarlar, havalandırma filtreleri gibi hastane ekipmanlarının kalıcı antimikrobiyal malzeme ile kaplanması atık suya karışmaması sağlanıyor.
İKİNCİLİK ÖDÜLÜ:
Projenin Adı: Toksisite Analiz Kitleri
Proje Sahibi: Serdar Atılgan
Gıda sektörü için zehirli kimyasalları hızlı ve güvenilir bir yöntemle test edilmesini sağlıyor…
Toksik özellikli kimyasalların, yiyecek ve içeceklere eklenmesi veya karışması kalıcı rahatsızlıklara ve hatta ölümlere neden olur. Projede zehir içeren metal (civa, kurşun gibi ağır metaller) ve ametallerin (siyanür, arsenik) nitelik ve nicelik analizlerini, floresan özellikli boyarmaddeler içeren test kitleri ile hızlı ve güvenilir bir şekilde yapılması hedefleniyor.
ÜÇÜNCÜLÜK ÖDÜLÜ:
Projenin Adı: Toner Karbon Kaynağı Olarak Ömrü Tükenmiş Atık Lastiklerin Kullanılması
Proje Sahibi: Duygu Çelebcioğlu, N. Murat Yavuz
Kullanılmış lastikler tonere dönüşüyor…
Lastikler; çevre şartlarına dayanıklı yüksek molekül yapılı polimerlerden ibaret kauçuklardan üretilir. Bu ürünler bir süre sonra ömrünü tamamlamış lastikler olarak çevre için sorun haline gelir. Bu proje ile ömrünü tamamlamış lastiklerin proliz yönetimi ile geri kazanımı sağlanmış, ikincil bir hammadde olarak toner yapımında kullanılmıştır.
Haberin Kaynağı : İlyada İletişim
03.11.2014