MAKİM Manisa’yı Kalıpçılık Merkezi Haline Getirmeyi Hedefliyor
Kemal Denizaslanı: Üye firmalarımıza faydalı olmak, Manisa’yı kalıpçılık merkezi haline getirmek için her gün araştırmaya, üretmeye devam ediyoruz.
MAKİM Manisa’yı Kalıpçılık Merkezi Haline Getirmeyi Hedefliyor
Manisa Kalıp ve Makine İmalatçıları Derneği 01.01.2014 tarihinde faaliyetlerine başlamış olup 20.11.2014 tarihinde resmi olarak sivil toplum kuruluşu statüsü kazanmıştır. Derneğimiz makine teknolojisi, kalıpçılık, otomasyon, beyaz eşya, otomotiv ve savunma sanayi sektörlerine hizmet veren 49 aktif üyeden oluşmaktadır. Üretim alanında 1000’in üzerinde tezgah parkuruna sahip olan MAKİM 3000’in üzerinde kişiye de iş imkanı sağlamaktadır. Derneğin asli amaçları üye firmalar arasında birlik beraberlik, dayanışma ve bilgi alışverişini sağlamak, üyelerimizin mesleki sorunlarına çözüm aramak, mesleki ve teknik konularda danışmanlık ve eğitimler gerçekleştirmek, düzenlenecek olan eğitim, konferans, seminerler ve yurtdışı pazarlama faaliyetleriyle kalifikasyonu ve ticari verimliliği arttırmaktır.
Bu amaçlarla çıktığımız yolda çok sayıda organizasyonu başarıyla gerçekleştirdik. Bunlardan birincisi 2015 yılında Manisa’da Zafer Kalkınma Ajansı finansal desteği almaya hak kazanan ‘’ Endüstriyel Kalıpçılık, Uygulamalı Teknik Eğitim, AR-GE ve Tasarım Merkezi ‘’ projemizi yazdık. Proje %60 Zafer Kalkınma Ajansı desteği %40 MAKİM eş finansmanıyla hayata geçirildi. Proje kapsamında Manisa Teknoloji Geliştirme Bölgesi içerisinde 600 metrekarelik bir alanda merkez oluşturuldu. Bu merkeze hem imalat hem de eğitim aşamalarında kullanılmak üzere 5 Eksen CNC tezgah, 3D Printer, Analiz Programları, 4 adet Workstation, CAD/CAM Yazılımları satın alındı. Ayrıca binamıza hem üniversite ve lise öğrencilerinin faydalanabileceği hem de dernek üyesi firmalarımızda çalışan kişilerin eğitimlerinin gerçekleştirebileceği yaklaşık 100 kişilik bir eğitim salonu da kazandırıldı. Bu merkezde asli hedefimiz özellikle mühendislik fakültesinde eğitim gören üniversite öğrencilerinin kalifikasyonun arttırılarak pratik eğitimlerle birlikte üretim süreçlerine daha aşina mezun olmalarını sağlamak ve özel sektöre adaptasyonunu geliştirmek, üye firma çalışanlarımızın eğitimlerini ilgili birimde gerçekleştirmek olarak belirlenmiştir. Ayrıca merkezimiz 2020 yılı ağustos ayı itibariyle Manisa Yunusemre Mesleki Eğitim Merkezi- MAKİM şubesi adıyla mesleki eğitim merkezi statüsü kazanmıştır. Bu merkezde örgün eğitimin başlamasıyla birlikte lise statüsünde öğrenciler haftanın 1 günü teorik eğitim görerek geriye kalan 4 günde de üye işletmelerimizde pratik eğitim alacaklardır. 4 senenin sonunda mezun edeceğimiz öğrenciler hem bizlerin iş garantisiyle mezun olmuş olacaklar hem de çıraklık eğitim merkezinin sağlamış olduğu meslek lisesi diploması, ustalık belgesi, usta öğreticilik belgesi ve işyeri açma belgelerine de sahip olacaklardır.
Yine bir diğer farkındalık yarattığımız proje 2016 yılında yazdığımız ve Manisa’nın ilk başarılı UR-GE projesi ünvanını da taşıyan ‘’Manisa Kalıp ve Makine İmalatçıları Dünya İle Buluşuyor’’ projesiydi. Bu proje kapsamında derneğimiz yaklaşık 3.000.000 $ hibe destek almaya hak kazandı. Proje kapsamında öncelikli olarak Manisa’da detaylı bir ihtiyaç analizi gerçekleştirilerek proje katılımcısı 19 firma ile anketler ve toplantılar gerçekleştirildi. Bu toplantılar neticesinde Manisa’da yer alan kalıp imalatçılarının ihtiyaç duydukları eğitimler, yurtdışı pazarlama faaliyeti, alım heyetleri gibi organizasyonların öncelik sıralaması belirlenerek sürece başlandı. Proje kapsamında ilk almış olduğumuz eğitim ilgili firmaların ihracatın temel kurallarına aşinalığını oluşturma adına ‘’ Dış Ticaret’e Giriş’’ eğitimi oldu. Daha sonra da özellikle ihracata yönelik 3 ayrı eğitim daha gerçekleştirilmiştir. Projemizin ana amacı olan yurtdışına açılma konusunda 3 ayrı ülkeye yurtdışı pazarlama faaliyeti düzenlenmiştir. Bu ülkeler Slovenya, İran ve Japonya’dır. İlgili ülkelere dernek üyelerimiz yaklaşık 1.000.000 € ‘luk ihracat gerçekleştirmişlerdir. Bu ihracat içerisinde yer alan bazı üyelerimizin ilk ihracat tecrübeleri olması da projemizin ne denli başarılı olduğunun kanıtıdır.
2019 yılında uygulama süresi sona eren projemizin ardından yine 2019 yılı içerisinde MAKİM olarak Manisa’nın başarılı 3 MAKİM’in başarılı 2. UR-GE projesini uygulamaya başladık. ‘’Manisa Kalıp ve Makine İmalatçıları İhracat’a Yön Veriyor’’ isimli UR-GE projemizin katılımcı sayısı 41 oldu. Bu da bir önceki projenin ne ölçüde faydalı olduğunun ve farkındalık yarattığının da bir kanıtı olmuş oldu. Projemiz kapsamında yine ilgili firmalarımızla ihtiyaç analizini başarıyla tamamladık. COVİD 19 sürecinin başlamasıyla yurtdışı organizasyonlarımıza ara vermiş olsakta online olarak eğitimlere, B2B organizasyonlarına, yerel ve uluslararası fuarlara katılım göstermeye devam ederek üyelerimize fayda sağlamaya gayret ediyoruz.
2017 ‘den beri yaptığımız bir diğer etkinlik ise MAKİM Kalıpçılık Zirveleri oldu. Geleneksel hale getirdiğimiz bu organizasyon Türkiye’den kalıpçıları bir araya getiriyor ve sponsor firmalarımıza firmalarını tanıtma imkanı sunuyor. Geçtiğimiz senelerde çok verim aldığımız bu organizasyonu maalesef bu sene Covid-19’dan dolayı gerçekleştiremedik. MAKİM 4. Kalıpçılık Zirvesi’ni 2021 yılında gerçekleştirmeyi planlıyoruz.
Üye firmalarımıza faydalı olmak, Manisa’yı kalıpçılık merkezi haline getirmek için her gün araştırmaya, üretmeye devam ediyoruz.
Manisa Kalıp ve Makine İmalatçıları Derneği
Genel Sekreter- Kemal Denizaslanı