Makine Sektörü İstikrarlı Yükselişini WIN EURASIA’da Sürdürecek
Makine imalatçıları, 2023 yılında yoğun faaliyetler gerçekleştirerek 28 milyar ihracat rakamına ulaştı
Makine Sektörü İstikrarlı Yükselişini WIN EURASIA’da Sürdürecek
Üretim ve ihracatta yakaladığı istikrarla 2022 yılında 25 milyar dolarlık ihracat gerçekleştiren makine imalatçıları, global ekonomide yaşanan durgunluğa rağmen 2023 yılında yoğun faaliyetler gerçekleştirerek 28 milyar ihracat rakamına ulaştı. 2030 yılına kadar 60 milyar doları aşan ihracat rakamlarına ulaşmayı hedefleyen makine imalatçıları, WIN EURASIA Fuarını iş geliştirme ve yeni pazarlara açılma noktasında sektörün geleceği için önemli bir platform olarak görüyor.
Türkiye ekonomisinin en güçlü sektörlerinden olan ve yakaladığı başarılarla ihracat rakamlarına hatırı sayılır katkı sunan makine imalatçıları 2022 yılında gerçekleştirdiği yoğun faaliyetler sonucu ihracatını yüzde 13 artırarak 25 milyar dolar seviyelerine taşımıştı. Global ekonomide yaşanan durgunluğa rağmen ihracatını yeniden artırmayı başaran sektör, 2023 yılında da gelişimini sürdürerek, yılsonu ihracatını 28 miyar dolar olarak açıkladı.
Makina İmalatçıları Birliği’nin (MİB) Yönetim Kurulu Başkanı S. Emre Gencer, makine ve aksamları sanayinin neredeyse tüm alt sektörlerinde faaliyet gösteren 220 yerli makine imalatçısının üye olduğu bir sektör üst kuruluşudur. Sektörümüzde ihracata yönelik ilk adımların atıldığı yıllarda kurulan MİB üyesi frmalar, geçtiğimiz yıl itibariyle 28 milyar doları aşan ülkemiz makine ve aksamları ihracatının üçte ikisinden fazlasını gerçekleştirdiğini söyledi.
İhracat pazarlarında yakaladığı istikrarı sürdürmek isteyen makine imalatçıları sektörü, ihracat rotalarını artırarak büyüme ivmesini devam ettirmek istiyor. Sektörün geleceğe yönelik hedefleri hakkında konuşan Gencer; “İhracat ve yatırım noktasında Türkiye İhracatçılar Meclisi bünyesinde son dönemde yapılan araştırmalar, ülkemizin en geç 2030 yılına kadar yıllık 60 milyar dolar makine ihraç eden ülke konumuna geleceğini ortaya koyuyor. Bu büyük hedefe istikrarlı adımlarla ulaşabilmemiz için, ülkemizde uluslararası tanınırlığı yüksek çok sayıda fuar düzenlemeliyiz ve bu suretle, firmalarımızı, yabancı alıcılarla bir araya getiren çok sayıda güçlü platform oluşturmalıyız. MİB olarak bu gerçeği dikkate alarak, yurtdışı ve yurtiçinde düzenlenen fuarlara farklı formatlarda destek veriyoruz ve üyelerimizin bu tür etkinliklere birliğimizin kurumsal desteğini arkalarına alarak katılımları yönünde çaba gösteriyoruz” dedi.
“WIN EURASIA sektörün en önemli fuarlarından birisi”
Ulusal ve uluslararası fuarların ticaretin büyümesi açısından önem taşıdığını ve yeni iş birliklerine zemin hazırladığını belirten MİB Yönetim Kurulu Başkanı S. Emre Gencer, “WIN EURASIA Fuarı’nı, imalat sanayinde faaliyet gösteren firmalarımızın rekabet gücü ve ihracatının artırılmasına güçlü katkılar sağlayacak etkin bir platform olarak değerlendiriyoruz. Bu çerçevede destek verdiğimiz ve Alım Heyeti Programı kapsamında iş birliği ortağı olarak yer aldığımız WIN EURASIA Fuarı’na, üyelerimizin daha uygun koşullarla katılımları için çaba gösteriyoruz. Geride bıraktığımız organizasyonlardan üyelerimiz oldukça memnundu bu nedenle 2024 yılında fuara, üyelerimizle daha yüksek bir katılım göstermeyi hedefliyoruz” dedi.
30 yıldır yeniliklerin sergilendiği buluşma noktası: WIN EURASIA
Gerçekleştiği her yıl 360 derece imalat sanayini tecrübe etmek için benzersiz fırsatlar sunan WIN EURASIA, 30 yıldır yeniliklerin bir arada sergilendiği bir buluşma noktası konumunda bulunuyor. Uluslararası ziyaretçileriyle önemli iş birliklerinin gerçekleşmesine zemin hazırlayan fuar, katılımcı firmalara geniş pazar olanakları ve rekabet güçlerini artırma imkânı veriyor. Fuarın 30 yıldır yüksek verimle gerçekleştiğine değinen Hannover Fairs Turkey WIN EURASIA Proje Yöneticisi Sena Mengül, “WIN EURASIA’da makine sektörü temsilcilerine bugünün ve geleceğin çığır açan trendleri ile yeni nesil teknolojiler ve çözümleri tanıtma fırsatı sunuyoruz. Farklı sektörleri bir araya getirecek olan fuarımızın 2024 organizasyonunda; 5G ve metaverse alanı, Dijital Fabrikalar ve Robot Uygulama alanı, ComVac Basınçlı Hava ve Kompresör bölümü ve bu yıl ilk defa yer alacak Hidrojen Özel alanı gibi özel tema alanları da olacak. Dünyanın farklı farklı ülkelerinden gelen satın alma profesyonelleri aracılığıyla gerçekleştirilen iş anlaşmaları sayesinde de sektörün ihracatına da anlamlı bir katkı sunuyoruz. Ortaya koyduğumuz iş hacmi sayesinde birçok katılımcı firma, fuar sonrası hedef pazarlarına girebiliyor ve verimli sonuçlar elde edebiliyor. WIN EURASIA olarak sadece ürünleri tanıtma noktasında değil, fuar içerisinde gerçekleştirdiğimiz etkinlikler, konferanslar ve öncülük ettiğimiz birçok yenilikle de sektörün büyümesinde önemli bir rol alıyoruz” dedi.