Makine Tasarımında Sektör ve Firmayla Devleşen Yazılımlar: NX ve Teamcenter
Dünyanın en iyi program ekiplerinden biri olan Siemens PLM tarafından geliştirilen NX ve Teamcenter yazılımları, dünya çapındaki firmaların Türkiye temsilciliğini yapan Boğaziçi Yazılım distribütörlüğünde, makine mühendisliği ve tasarımında faaliyet gösteren firmaların ihtiyaçlarına göre şekillenerek, sektörle birlikte firmaları da devleştiriyor.
Gıda makineleriyle sektörde ön plana çıkan Eti Makine de bunlardan biri.Türkiye’nin ilk tünel fırınını imal eden ve 1967 yılında Türkiye’de ilk kez otomatik üretim hattını hayata geçiren Eskişehir merkezli Eti Makine, gıda sektörüne makine ve ekipman sağlayan bir üretici firma. Aynı zamanda 205 kişilik kadrosuyla sektörde büyük bir iş hacmi yaratabilen, son teknolojiyi Türkiye’ye getirerek kendi sektöründe marka olabilmeyi başarmış, T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı destekli bir AR-GE merkezi.
1978 yılından bu yana hizmet veren firma, uzun yıllar makine tasarımlarını elle yürüttükten sonra, tasarımlarını bilgisayar ile yapmaya karar verdi. 17 yıldır makine tasarımlarında NX’i, 2007’den bu yana da Teamcenter’ı kullanan Eti Makine, daha hızlı üretim yapmak, hataları en aza indirgemek ve gelişen teknolojiye ayak uydurarak bilgisayarlı üretime geçmek için CAD ve NX CAE programı arayışlarına başladı. Piyasa araştırması sürecinde Boğaziçi Yazılım’ın da verdiği teknik destek nedeniyle, önce mühendislik anlamında son derece esnek ve dönemin en iyi yazılımı olan NX'i, daha sonra da ürün yönetimi amacıyla Teamcenter'ı satın almaya karar verdi.
NX’i Teamcenter üzerinden kullandığınızda, verilerin güncel olduğundan emin olabiliyorsunuz diyen Eti Makine Mekanik Tasarım Proje Lideri Serdar Murat Demirel, sözlerini şöyle sürdürüyor: Bu ürünler sayesinde, tek bir arayüz ile başka bir ortama ihtiyaç duymadan analiz yapabiliyor ve bu analizleri tek bir yerde saklayabiliyoruz. Mühendislik hataları da yok denecek kadar az çıkıyor. Yazılımların felaket kurtarma, kesintisiz çalışma ve dokümantasyon yönetimi konusundaki avantajları da, bizi zaman içinde çizim masalarından 3D sistemlere taşıdı; hesap yapma yöntemlerimizi geliştirdi ve ilave yedekleme gerekliliğini ortadan kaldırdı. Bir diğer önemli katkısı ise, tasarım ve üretim departmanlarını aynı platformda buluşturup aynı dilden konuşmalarını sağlaması.”
NX CAE kullanımıyla tasarım ve üretimde zamandan tasarruf
NX yan araçlarının mühendislik araçları ile entegre ve sorunsuz çalışması nedeniyle bu yazılımı tercih ettiklerini belirten Demirel, “Sistemde her şey birbirine bağlı ve her şey bir arada. Genelde tasarım grubu olarak, gelen mühendislik problemlerinin çözümlerini Motion, Advanced Simulation ve Response Simulaton gibi CAE araçları ile gerçekleştiriyoruz. Ürünlerin belli profillerdeki kaymaları, tut-koy işlemleri gibi adımlarda geçen süreler, ürünlerin dinamik analizleri gibi çözümlemeleri de yapabiliyoruz diyor. Demirel’e göre Eti Makine için tasarım ve üretim süreçlerinde zamandan tasarruf edebilmek son derece önemli: “NX CAE çözümleri sayesinde zamanı çok daha iyi değerlendirebilen ve zamana bağlı analiz kabiliyetini edinen mühendisler, aynı sürede çok daha fazla tasarım ortaya çıkarabiliyor ve iş verimliliğini en üst seviyede tutabiliyorlar. Daha önce çalışanların gözünden kaçma olasılığı yüksek olan ayrıntılar, NX CAE araçları ile daha belirgin hale geliyor.”
Demirel, Önceden 10 kişilik ekibimizle aynı işleri yapmamıza rağmen birbirimizden haberimiz olmuyordu. Özellikle hazır parçalarda ciddi sıkıntılar yaşıyorduk. Bu nedenle NX’den sonra Teamcenter'dan ve onun PDM-PLM fonksiyonlarının avantajlarından faydalanma yönünde karar aldık. Bu sayede ilk kez Eti Makine bünyesinde hazır parça kütüphanesi oluşturabildik. Cıvatasından, redüktörlü motoruna kadar geniş bir yelpazede seçenek sunmaya başladık. Önce basit iş akışlarından başladık ve onay süreçlerini hayata geçirerek dijital ortama taşıdık. Veri güvenliğini de sağladıktan sonra her şey çorap söküğü gibi geldi zaten diyor.
10. yılında Siemens tarafından “Avrupa’nın en başarılı partneri” seçilen Boğaziçi Yazılım’ın Genel Müdürü Özgür Şenel ise, makine tasarımında NX ve Teamcenter’ın sektörde ayrıcalıklı bir yere sahip olmasının nedenlerini şu şekilde değerlendiriyor: “Bilgisayar destekli tasarım, imalat ve mühendislik uygulamaları alanında dünyanın önde gelen yazılımlarından NX ile üst düzey tasarım değişikliklerini otomatik olarak diğer elemanlara yansıtan ve ürün yapısı bağlantıları, eleman arayüzleri, sahiplik, değişken kurallar, biçimler ve gereksinimleri koruma altına alan Teamcenter® iki farklı ürün ailesidir. Fakat Etkin Ürün Ömrü Yönetimi’ndeki (PLM) ve Ürün Veri Yönetimi’ndeki (PDM) ölçülebilir avantajları, zaman içinde otomotiv, savunma, beyaz eşya, gemi, hızlı tüketim ürünleri, uçak ve uzay sanayi gibi sektörlerde faaliyet gösteren şirketleri büyüten, faaliyetlerini zenginleştiren ve tasarımlarını özgürleştiren bir özelliğe sahiptir. Bu nedenle önümüzdeki yıllarda hem sektörü hem de firmaları devleştiren bu yazılımları, ihtiyaçlara göre şekillendirmeye devam edecek ve hem güncel sürümlerinin hem de yenilikçi ürünlerin dağıtıcılığını sürdüreceğiz.”
www.bogaziciyazilim.com
1991 yılında kurulan Boğaziçi Yazılım A.Ş., dünya çapında yazılım firmalarının Türkiye temsilcisi olarak, özellikle üretim ve hizmet sektörlerine yazılım çözümleri sunmaktadır. Türkiye bilgi teknolojileri sektörünün önde gelen yazılım ve danışmanlık firmalarındandır. Sunduğu çözümlerle ilgili satış, eğitim, servis, danışmanlık, destek uygulama ve uyarlama hizmetleri de vermektedir. Boğaziçi Yazılım’ın çözüm portföyünde, Siemens’ten NX, NX Ideas ve Solid Edge CAD/CAM/CAE çözümleri ile Teamcenter PLM ve Tecnomatix dijital üretim çözümleri ve IBM’den IBM Tivoli Service Request Manager ve IBM Maximo Stratejik Demirbaş ve Bakım Yönetim Sistemi çözümleri yer almaktadır.
Haberin Kaynağı : Marjinal Porter Novelli
06.01.2014