Mesa Makina, Büyümesini ve Yatırımlarını Sürdürüyor
‘Türkiye’de döküm sektöründe EFQM Yetkinlik Belgesi almaya hak kazanan ilk firma olan Mesa Makina, başarılı geçmişiyle Türkiye’nin döküm ve talaşlı imalat konusunda önde gelen OEM firmaları arasında yer almakta ve sektöründe fark yaratarak yenilikçi ve lider bir firma olma vizyonuyla hareket etmektedir’ diyen Mesa Makina Müşteri Temsilcisi Yunus Bardakçı, şu bilgileri verdi.
Mesa Makina’ün kurumsal kimliği hakkında bilgi verir misiniz?
Yunus Bardakçı: 1979 yılında kurulan Mesa Makina, başarılı geçmişiyle Türkiye’nin döküm ve talaşlı imalat konusunda önde gelen OEM firmaları arasında yer almakta ve sektöründe fark yaratarak yenilikçi ve lider bir firma olma vizyonuyla hareket etmektedir.
Mesa Makina, son 10 yıldır tesis ve makine parkı yatırımlarının yanında büyük önem verdiği kalite ve eğitime yaptığı yatırımlarını da aralıksız sürdürmektedir. IVECO (Otoyol) Kalite Ödülü alan firmamız, 2008 yılından beri sahip olduğu ISO TS 16949 sertifikası ve son olarak da 2012 yılında EFQM Mükemmellik Modeli çalışmalarına başlayarak 2013 Ekim ayında yapılan dış değerlendirme sonucunda 3 yıldız Yetkinlik Belgesi alarak Türkiye’de döküm sektöründe EFQM Yetkinlik Belgesi almaya hak kazanan ilk firma olmuş ve böylece kaliteye verdiği önemi bir kez daha perçinlemiştir.
Üretim kapasiteniz ve üretimini yaptığınız ürünler hakkında bilgi verir misiniz?
Yunus Bardakçı: Yüksek vakumlu yatay otomatik kalıplama teknolojisine sahip olan Mesa Makina’nın ISO TS 16949 kalite yönetim sistemiyle müşterilerine sunduğu malzeme yelpazesi gri ve sfero dökümden SiMo ve yüksek nikelli alaşımlara ve aşınmaya dayanıklı yüksek kromlu beyaz demir dökümlere kadar uzanmaktadır. Ayrıca Müşteri isteğine bağlı olarak tesisimizde Kokil ve Reçineli kimyasal kalıplamaya uygun alüminyum ve alüminyum magnezyum alaşımlı dökümler de yapılmaktadır.
MESA MAKİNA yıllık 7.500 ton döküm kapasitesiyle birim ağırlığı 3-60 kg. olan parçaları makine kalıbıyla dökmektedir. Dökümhanemizde her biri 430 kg/saat ve 820 kg/saat ergitme kapasiteli, 2 adet indüksiyon ocağı bulunmaktadır.
Alüminyum ünitemizde 200 kg/saat kapasiteli 1 adet doğalgazlı ergitme ocağı, ayrıca her biri 300 kg. kapasiteli 2 adet bekletme ocağı bulunup, Kokil döküm ve kum döküm yaparak ürünün kompozisyonuna göre 100 kg/saat kapasiteli fırınlarda Isıl işlem (çözeltiye alma ve sunni yaşlandırma) yapılmaktadır.
Üretiminizin iç pazar ihracat oranı nedir? İhracat yaptığınız ülkeler hangileridir?
Yunus Bardakçı: İlk olarak 1984 yılında egzoz manifoldu ile OEM parça üretimine başlayan Mesa Makina bugün üretmiş olduğu ürünlerin %80’ini Avrupa başta olmak üzere 3 kıtadaki otomotiv, iş makinesi, savunma, madencilik, raylı sistem ve enerji sektörlerindeki ana sanayilere ihraç etmektedir. İç pazar oranımız %20’dir ve Türkiye’de de ağırlıklı olarak ana sanayi firmalarına imalat gerçekleştirmekteyiz.
Asya, Avrupa ve Afrika kıtalarına ihracat yapan Mesa Makina bilinirliğini sadece Türkiye sınırları içinde değil, küresel ölçekte yükseltmeyi ve 5 kıtada ihracat yapmayı hedeflemektedir.
2014 yılının ilk 6 ayını değerlendirdiğinizde geçen seneye göre artış sağladınız mı? Yıl sonunda nasıl bir büyüme öngörmektesiniz?
Yunus Bardakçı: 2014 yılının ilk 6 ayında firmamızda büyüme yaşandı. Geçen yıl aynı döneme göre ciromuzu % 50 oranında artırdık.2014 hedeflerimize yıl sonunda ulaşacağımızı düşünmekteyiz. Otomotiv sektörünün önümüzdeki 2 ay içerisinde yeniden hareketleneceğini tahmin etmekteyiz. Ayrıca Savunma Sanayi Sektörü üretimimizin de son çeyrekte artacağını düşünmekteyiz.
Yeni ürün çalışmalarınız var mı? Ar-Ge konusundaki çalışmalarınızdan bahseder misiniz?
Yunus Bardakçı: Yeni ürün çalışmamız henüz yok. Co-design yeteneğimiz ile müşterilerimizle birlikte yeni projeler gerçekleştiriyoruz ve proses Ar-Ge çalışmalarımızı kendi bünyemizde sürdürüyoruz. Firmamız bugüne kadar 2 TÜBİTAK Ar-Ge, 1 MEVKA ve 1 KOSGEB Ar-Ge projesi sonuçlandırmıştır ve önümüzdeki yıl bir MEVKA projesi daha sonuçlandıracaktır.
Önümüzdeki dönem hedefleriniz arasında neler var? Yeni yatırım planlarınız var mı?
Yunus Bardakçı: Firmamız bu yıl 1500 kg.’lık yeni indüksiyon ocağı yatırımı, 2. Yüksek Vakumlu Yatay Otomatik Hattı ve Kum Mikseri yatırımlarını gerçekleştirerek 2015 yılından itibaren müşterilerine daha fazla kapasite ile hizmet vermeye devam edecektir. Ayrıca önümüzdeki yıl 5000 metrekarelik yeni talaşlı imalat binası yatırımımızı da gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. ABD, Ortadoğu ve Uzakdoğu pazarlarında önümüzdeki yıldan itibaren fuarlara katılarak ve pazar araştırması çalışmalarımızı sürdürerek yeni pazarlara ulaşmayı ve ihracatımızı artırmayı planlıyoruz.
Eklemek istedikleriniz varsa onları da öğrenebilir miyiz?
Yunus Bardakçı: Mükemmellik Modeli çalışmalarına önümüzdeki yıllarda da devam edeceğiz, 2 yıl içerisinde 5 yıldız Yetkinlik belgesi almaya hedefliyoruz. Ayrıca bu yıl sonunda OHSAS Belgesini, önümüzdeki yıl da ISO 14001 Belgesini almayı planlıyoruz ve tüm çalışmalarımızı bu doğrultuda sürdürüyoruz. Mesa Makina gelişerek büyüme hedefi ile sistem ve insan kaynağı yatırımlarını da hız kesmeden sürdürecektir.
Haberin Kaynağı : SUBCONTURKEY YAN SANAYİ ve TEDARİKÇİ GAZETESİ
22.09.2014