“Metalik Fikirler 3. Ar-Ge Proje Pazarı” Yarışmasında Kazananlar Belli Oldu
Projeler Gelecek İçin Yarıştı.
Metalik Fikirler Ar-Ge Proje Pazarı’nda “Vartm Tezgahı ve Karbonfiber Protez Bacak İmalatı” projesiyle Mehmet Eraslan, Hüseyin Sancar, Tevfik Burak Konyalı ve Ozan Akdoğan öğrenci, Ebubekir Koç ve Hasan Al-Jabbouli, “Zeki Yüzey Kusur Tespit Sistemi” projesiyle profesyonel kategorisinde birinci oldular.
İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği’nin (İDDMİB) düzenlediği “Metalik Fikirler 3. Ar-Ge Proje Pazarı” yarışmasında ödüller sahiplerini buldu. 264 projenin katıldığı yarışmada öğrenci ve profesyonel kategorisinde ilk üçe girenler ödüllerini aldılar. Yarışmada ayrıca 79 proje sergilenmeye değer bulunarak ziyaretçilerin ve sanayicilerin beğenisine sunuldu.
Bu yıl üçüncüsü düzenlenen Metalik Fikirler Ar-Ge Proje Pazarında Öğrenci dalında birinciliği, “Vartm Tezgahı ve Karbonfiber Protez Bacak İmalatı” projesiyle Mehmet Eraslan, Hüseyin Sancar, Tevfik Burak Konyalı ve Ozan Akdoğan kazandı. Profesyonel kategorisinde ise Ebubekir Koç ve Hasan Al-Jabbouli, “Zeki Yüzey Kusur Tespit Sistemi” projesiyle birinci oldular.
Lütfü Kırdar Kongre ve Sergi Sarayında düzenlenen ödül törenine, Ekonomi Bakanlığı Müsteşarı İbrahim Şenel, TİM Başkanvekili Tahsin Öztiryaki, İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan yanında çok sayıda birlik başkanı, sanayiciler ve yarışmacılar katıldılar.
“Sanayi toplumundan bilgi toplumuna dönüşmeliyiz”
Ödül töreninin açılış konuşmasını yapan İDDMİB Başkanı Rıdvan Mertöz, “Türkiye’nin sanayi toplumuna dönüştüğünü ancak sanayi toplumundan da bilgi toplumuna dönüşmesi gerektiğine dikkat çekti. Melek yatırımcıları, devlet desteği, sanayici – araştırmacı işbirlikleri, eğitim kurumları, teknoparkları, nitelikli elemanları, risk sermayesi ve sanayicinin ilgisi ile fikirlerin önemsendiği, fikirlere değer verilen bir ortama, bir ekosisteme ihtiyaç var. Biz de İDDMİB olarak Metalik Fikirler Ar-Ge proje pazarı ile bu ekosistemin oluşabilmesi için üzerimize düşen payı gerçekleştirmeyi amaçlıyoruz” dedi.
“Yerli malı kullanmaktan utanmamalıyız”
2023 hedeflerine ulaşmada zaman zaman zorluklar yaşandığını ve yeni bazı tedbirler alınması gerektiğini ifade eden TİM Başkan Vekili Tahsin Öztiryaki, ise “İnsanlarımızın kafasındaki ‘yabancı malı kalitelidir’ imajını yıkmalıyız. İthal edilen ve satılan malların hemen hemen tamamını aynı kalitede üretebiliyoruz. Yerli malı kullanmaktan utanmamalıyız. Bu yolla başkalarının fasoncusu olarak ekmeklerine yağ sürmeyelim. Hükümetimizin bu konuda da bir algı çalışması yapmasında fayda olduğunu düşünüyorum” diye konuştu.
Ödül törenine katılan Ekonomi Bakanlığı Müsteşarı İbrahim Şenel de geçen yıl demir ve demir dışı metaller sektörünün yaklaşık 7 milyar dolar, bu yılın ilk 8 ayında da 5 milyar dolar ihracat gerçekleştirdiğini belirtti. Bir toplumda teknoloji, yenilikçilik, tasarım gibi anlayışların yerleşmesinin sadece bir sektörün gayretiyle olmayacağını bildiren Şenel, bu anlayışların toplumdaki bütün ekonomik kesimlerde olmasıyla harekete geçirilebileceğini ifade etti.
‘‘Toplam 100 Bin TL Para Ödülü Verildi’’
Yarışmada Öğrenci Kategorisi’nde Mehmet Eraslan, Hüseyin Sancar, Tevfik Burak Konyalı ve Ozan Akdoğan “Vartm Tezgahı ve Karbonfiber Protez Bacak İmalatı” projesiyle birinciliği kazanırken, Mehmet Koru, İsa Yıldırım, Muhammed Ali Akpınar “Antibakteriyel Madeni Para” ödülüyle ikinci, Nur Sağlam ise “Teknolet” projesiyle 3’üncü sırayı aldı. Öğrenci kategorisinde birinciye 12 bin, ikinciye 8 bin ve üçüncüye de 5 bin TL para ödülü verildi.
Profesyonel Kategorisi’nde ise kazanan “Zeki Yüzey Kusur Tespit Sistemi” projesiyle Ebubekir Koç ve Hasan Al-Jabbouli oldu. Kemal Beyhan Ergüder “İmmobilizerli Şifreli Kapı Kilidi ve Çipli Anahtar” projesiyle ikinci olurken, üçüncülüğü “Hijyenik Antimikrobiyal Alüminyum Esnek Havalandırma Borusu Geliştirilmesi” projesiyle Cüneyt Bayrak kazandı. Profesyonel kategorisinde birinciye 30 bin TL, ikinciye 15 bin TL, üçüncüye ise 10 bin TL para ödülü dağıtıldı. Yarışma kapsamında projesini bir sanayici ile buluşturan ilk yarışmacıya ise projesini olgunlaştırmak üzere İDDMİB tarafından 10 bin dolar “Can Suyu Ödülü” verilecek.
Ödül töreninin ardından 2014 yılında düzenlenen Dünya Model Uydu Yarışmasında Türkiye’yi temsil eden ve Dünya Birinciliğini kazanan İTÜ ARISAT Model Uydu Takımı başarıya giden yoldaki çalışmalarını katılımcılar ile paylaştılar. Gece, eğitmen-oyuncu Mehmet Auf’un orkestrası ile birlikte sahnelediği “Hayatın Ritmi” gösterisiyle sona erdi.
Haberin Kaynağı : SUBCONTURKEY YAN SANAYİ ve TEDARİKÇİ GAZETESİ
26.11.2014