Michelin Lastikleri Kış Şartlarına Meydan Okuyor
Aralık ayıyla birlikte kış lastiği zorunluluğu başladı. Dünyanın en büyük lastik üreticilerinden Michelin de kış şartları için geliştirdiği yeni lastiği Alpin 5 ile sürücülere maksimum performans sağlıyor, kış şartlarına meydan okuyor.
Kış aylarının gelmesiyle birlikte yıl boyunca kullanılan standart lastikler, soğuk havanın etkisiyle esnekliklerini kaybediyor. Esnekliğini kaybeden lastik yola tutunma kabiliyetini yitirerek araç kontrolünü zorlaştırıyor. Dünyanın en büyük lastik üreticileri arasında yer alan Michelin, ileri teknolojili lastikleri sayesinde kış aylarındaki zorlu yol koşullarında da sürücülerin en büyük yardımcısı oluyor. Michelin’in yeni kış lastiği Alpin 5, karla kaplı zeminin yanı sıra ıslak ve kuru zeminde de sağladığı yol tutuşu ve çekiş gücüyle sürücülere maksimum performans sağlıyor.
Yeni Alpin 5, üzerindeki sırt deseni zemindeki karın lastik tarafından daha iyi kavranması ve kızaklamaya karşı direnç sağlayan “krayemer” etkisi ile eski jenerasyondan ayrılıyor. Diş derinliği, çok yönlü lastik tasarımı ve daha fazla sayıda sırt bloğu ve kanalları sayesinde eski jenerasyondan yüzde 17 daha fazla kavrama oranına sahip Alpin 5, karlı zemin üzerinde iz oluşturarak, ıslak zeminde ise lateral kanalları sayesinde suyu boşaltarak, kızaklamaya karşı direnç geliştiriyor.
Michelin’den kış mevsimine özel öneriler
Total Performance Stratejisi ile tek bir lastikle en yüksek güvenlik, performans ve lastik ömrünü sunmaya odaklanan Michelin, kışın araçlarıyla seyreden sürücülere güvenlik önerilerini sıralıyor:
• Karlı ve buzlu zeminde düşük hızda seyir edin. Kışın lastiğin yol tutuşu normal hava şartlarına göre daha düşüktür.
• Otomobilinizi donatacağınız kış lastiklerinin aynı marka ve desen olmasına özen gösterin.
• Kış mevsimi şartlarına uygun olarak aracınızın lastik hava basıncını düşürün. Hava basıncının araç üreticisinin belirttiği ölçüde olmasına özen gösterin.
• Güvenliğiniz için, orijinal dış çapa mümkün olduğunca uygun ebatlar seçin. En iyi sürüş kalitesini devam ettirmek için jant genişliğinizi değiştirmeyi düşünebilirsiniz. Ancak bu kararı vermeden önce bir uzmandan destek almayı ihmal etmeyin.
• Kış mevsimi yol şartlarında takip mesafesine, yüksek hızda seyir etmemeye, ani fren ve hızlanmadan kaçınmaya ve kısa farları sürüş esnasında sürekli açık tutmaya dikkat edin.
Kış lastikleri neden bu kadar önemli?
Michelin Ar-Ge mühendislerinin yaptığı test ve analizler, hava sıcaklığının 7 derecenin altında olduğu ıslak bir zeminde 80 km/s hızla ilerleyen bir otomobilin tamamen durabilmek için yaz lastiğiyle 40 metreye ihtiyaç duyduğunu ortaya koyuyor. Oysa kış lastiği, aynı koşullardaki zeminde 34 metrede tamamen durabiliyor. Aradaki 6 metrelik fark, tehlike anında hayati öneme sahip olabilir. Zemin şartları ağırlaştığında kış lastiklerinin etkisi daha da belirginleşiyor. Karlı zeminde 50 km/s’yle ilerleyen yaz lastikli bir araç ancak 63 metrede durabilirken, aynı özelliklerdeki kış lastikli araç tam 31 metre önce durabiliyor.
Trafik güvenliği için kış lastiği şart
2012 yılından itibaren uygulanmaya başlanan ticari araçlar için kış lastiği zorunluluğu ile kış lastiği kullanımı 2,5 kat arttı. Ancak tek başına ticari araçlar için kış lastiği kullanımı, trafik güvenliği sağlamaya yeterli değil. Tam bir yol güvenliği için bütün araçların kış lastiği kullanması gerekiyor.
Haberin Kaynağı : Medyaevi İletişim
15.12.2014