MISAD Başkanı Koray Yavuz: ‘Isıl İşlem Sektörü Büyüyor Ama Kar Edemiyor’
Koray Yavuz, sektör olarak büyük bir ivme kazandıklarını ama girdi maliyetleri nedeni ile işlerin yoğunlaşmasına rağmen kar elde edemediklerini belirtti
MISAD Başkanı Koray Yavuz: ‘Isıl İşlem Sektörü Büyüyor Ama Kar Edemiyor’
Metal Isıl İşlem Sanayiciler Derneği Başkanı (MISAD) Koray Yavuz, sektör olarak büyük bir ivme kazandıklarını ama girdi maliyetleri nedeni ile işlerin yoğunlaşmasına rağmen kar elde edemediklerini belirtti. Sanayinin tıkanmaması adına, ısıl işlem sektörünün büyük bir özveriyle çalışmalarını sürdürdüğünü söyledi.
SUBCONTURKEY: MISAD’ın üye sayısı ve kuruluş amacı hakkında bilgi verir misiniz?
Koray Yavuz: Öncelikle derginizin değerli okuyucuları ve Türk sanayisinin değerli temsilcilerine merhaba demek isterim. Tüm dünyada olduğu gibi maliyetler açısından zor zamanlardan geçiriyoruz. Bu dönemde Türk sanayisinin geçmiş deneyimleri ve ileri bakışı ile önümüzdeki günlerde büyümeye devam edeceğine inancımızın tam olduğunu belirtmek isterim.
Derneğimiz 75 üyesi ile faaliyetlerine devam etmektedir.
Kuruluş amacımız;
• Türkiye genelinde ısıl işlem sanayicileriyle buluşmak,
• Adil rekabet ortamına temel oluşturacak çalışma standartlarını hazırlamak,
• İnsan ve yönetim kalitesini geliştirmek, eğitim alanında mesleki liseler ve iki yıllık yüksekokullarda kalifiye teknisyen ve personel yetiştirmek,
• Benzer uluslararası kuruluşlarla işbirliği ortamı oluşturmak,
• Isıl işlem sektöründe faaliyet gösteren firmaları Türkiye genelinde entegre etmek,
• Sektör için kapsamlı bir envanter çıkarmak ve bunları ilgili kurum ve kuruluşlarla paylaşmak,
• Isıl işlem ile ilgili kalite, üretim, yönetim ve malzeme konularında üyelere yönelik eğitimler düzenlemek,
•Üniversiteler ile endüstriyel işbirliğini sağlamak olarak sıralayabiliriz.
SUBCONTURKEY: MISAD sektörün ne kadarını temsil ediyor?
Koray Yavuz: Derneğimiz ticari ısıl işlem yapan firmaların %80'nini kapsıyor diyebiliriz. Bunun yanı sıra üretim yapan sanayi kuruluşlarının kendi bünyesinde bulunan ısıl işlem hatları da ilgi alanımızda. Bu firmalar ana faaliyet konuları ağırlıklı olarak üretim olmasına rağmen bünyelerinde ürünü son haline getirmek için ısıl işlem prosesleri uygulamakta ve ana üretim iştigalleri ile ısıl işlem prosesleri, ihtiyaç ve sorunları farklılık göstermektedir. Bu çerçevede 2022 yılı içinde inhouse ısıl işlem parkuru olan tüm üreticileri de bünyemize katmak, ısıl işlem prosesi ile ilgili ortak paydaları belirlemek için çalışma başlatmış bulunmaktayız. Derneğimiz ağırlıklı ticari ısıl işlemcilerden oluşmakta ve tüm Türkiye çapında iyi bir örgütlenmeye sahibiz. İstiyoruz ki inhouse ısıl işlem yapan firmalar da, ısıl işlemde ihtiyaç hissettikleri bilgi, deneyimli personel gereksinimleri, tedarik, kamu, kurum ve kuruluşları ile ilgili konularda derneğimiz çatısı altında toplansınlar.
SUBCONTURKEY: MISAD, üniversitelerle sanayi-üniversite-dernek işbirliği yapıyor mu? Değerlendirir misiniz?
Koray Yavuz: Ana iştigal konularımızın başında geldiğini söyleyebiliriz. Değerli öğretim üyelerimiz derneğimizin fahri üyeleri arasındadır. Başta üniversiteler, meslek liseleri olmak üzere pek çok eğitim kurumu ile ortak projeler yapmaktayız. Bu projeler kapsamında üniversitelerin ilgili bölümlerinde metal ısıl işlem konuları hakkında eğitimler vermek, müfredat hazırlıklarına katkıda bulunmak, meslek liselerinde metal bölümlerinde ısıl işlem sektörünü anlatmak ve sektörümüze nitelikli personel istihdamını artırmak gibi sıralayabiliriz.
SUBCONTURKEY: 2021 sektör açısından nasıl geçti? MISAD olarak 2021 yılında neler yaptınız?
Koray Yavuz: 2021 yılı pandeminin etkisinde geçti. Pandemide sokağa çıkma kısıtlamaları ve yeni çalışma düzeni için gerekli tüm konular hakkında üyelerimizi bilgilendirdik. Yüz yüze görüşmeler gerçekleştirilemese bile online toplantılarla faaliyetlerimize hiç ara vermeden devam ettik. Yılsonuna doğru ise 7. olağan genel kurulumuzu gerçekleştirdik. Tüm üyelerimizle beraber olma şansını genel kurulumuzda bulmuş olduk. 2021'de yeni üye katılımlarımız devam etti. Sektör tanımı kitapçığımız İSO desteği ile yenilendi.
Isıl İşlem Sempozyumu Mayıs’ta İstanbul’da Gerçekleşecek
SUBCONTURKEY: 2022 yılında neler yapacaksınız?
Koray Yavuz: 2022 yılı için bizi en çok heyecanlandıran projemiz, “Boğaziçi Uluslararası Isıl İşlem Sempozyumu”. 11-13 Mayıs 2022 tarihlerinde İSO-İstanbul Sanayi Odası’nda gerçekleşecek Sempozyum Türkiye'de bir ilk olacak.
Bu uluslararası sempozyum, tüm dünyadan değerli uzmanların, öğretim görevlilerinin katılımı ile geniş kapsamlı olarak, gelişmiş ısıl işlem teknolojileri alanlarında yeni zorlukların, yeni ilerlemenin ve ortaya çıkan fikirlerin tartışıldığı bir alan olacak. Aynı zamanda, mevcut durum ve perspektifleri, ısıl işlem teori ve pratiğinde incelemek için bir fırsat yaratacağız. Sempozyumda ısıl işlem ile ilgili çeşitli Ar-Ge çalışmaları da ele alınacak.
SUBCONTURKEY: Sektörünüzde yaşanan sorunlar nelerdir? Bu sorunlara karşı neler yapılmalı?
Koray Yavuz: Enerji ve kimyasallar başta olmak üzere girdilerimizin maliyetleri çok fazla arttı. Bu sebepten dolayı kar elde edemez ve hatta üretimi durdurma seviyesine kadar geldik. Temsil ettiğimiz sektör, tüm metal sanayinin kalbi diyebiliriz. Isıl işlemden geçmeyen üretilmiş ürünler nihai haline gelemediği için bizde yaşanan daralma ve üretim durdurmalar tüm metal sanayi ve sektörleri sekteye uğratacaktır. Bu sebepten dolayı sektörümüz için Sanayi Bakanlığından ve Enerji Bakanlığından özel imtiyazlar beklemekteyiz.
SUBCONTURKEY: Türkiye’nin metal ısıl işlem sektörü açısından konumunu değerlendirir misiniz?
Koray Yavuz: Özellikle pandemide oluşan lojistik sıkıntılarından sonra, özellikle Avrupa için bir üretim merkezi konumuna geldiğimizi söyleyebiliriz. Sektörümüz bu anlamda büyük bir ivme kazandı ama yine girdi maliyetleri nedeni ile işlerin yoğunlaşmasına rağmen kar elde edemiyor, sanayinin, iş yaptığımız sektörlerin tıkanmaması adına büyük bir özveri ile çalışmalarımızı sürdürmeye çalışıyoruz.
SUBCONTURKEY: Üyelerinize ve sektörünüze vermek istediğiniz mesajlar var mı?
Koray Yavuz: Değerli dernek üyelerimizden her zaman olduğu gibi birlik ve beraberlik içinde olmamızı, derneğe ve sektöre sahip çıkmalarını bekliyorum. Yaşanan sıkıntıları birliktelikle aşabileceğimizi, elimizde olmayan nedenlerden dolayı gerçekleşen belirsizlikler, hammadde ve enerji maliyetlerinin rayına oturduğu dönem sonunda hep beraber, dün olduğu gibi yarınlarda da sanayimizin görünmez kahramanları olarak Türk sanayisi için üretmeye devam etmelerini, derneğimizin eğitimden, kamusal girişimlere kadar pek çok konuda yanlarında olduğunu belirtmek isterim.