MISAD’ın Düzenlediği Isıl İşlem Sempozyumu 25-26 Nisan’da Gerçekleşecek
Metal Isıl İşlem Sanayicileri Derneği (MISAD) Yönetim Kurulu Başkanı Koray Yavuz, 75 üye ile kurumsallaşmış ticari ısıl işlem firmalarının %95’ni temsil ettikle
MISAD’ın Düzenlediği Isıl İşlem Sempozyumu 25-26 Nisan’da Gerçekleşecek
25-26 Nisan tarihinde Haliç Kongre Merkezi'nde 2.’sini gerçekleştirecekleri Boğaziçi Uluslararası Isıl İşlem Sempozyumu ile ısıl işlem teknolojileri alanındaki çalışmaları iki gün boyunca konuşacaklarını vurgulayan Metal Isıl İşlem Sanayicileri Derneği (MISAD) Yönetim Kurulu Başkanı Koray Yavuz, 75 üye ile kurumsallaşmış ticari ısıl işlem firmalarının %95’ni temsil ettiklerini de söyledi.
SUBCONTURKEY: Kısaca sizi tanıyabilir miyiz? Kaç senedir MISAD Yönetim Kurulu Başkanısınız? Alpha Isıl İşlem ve İstanbul Sanayi Odası’nda ki görevleriniz hakkında bilgi verir misiniz?
Koray Yavuz: 1973 yılı Ankara doğumluyum. Orta ve lise öğrenimini Cağaloğlu Anadolu Lisesi'nde tamamladıktan sonra İstanbul Üniversitesi Metalürji Mühendisliği Bölümünden mezun oldum.
Bilgi Üniversitesi'nde MBA İşletme Yönetimi Yüksek Lisansıma devam etmekteyim. 2013 yılında İSO 29.Komite Başkanlığı'nda 2018 yılında Meclis üyeliğinde, 2022 yılında İSO Meclis Divan Başkanlığı Katip üyeliği görevimi de halen devam ettirmekteyim. Ayrıca Metalürji Mühendisleri Odası üyesiyim. 2014 yılından itibaren Metal Isıl İşlem Sanayiciler Derneği (MISAD) Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini devam ettirmekteyim.
Isıl işlem sektöründe faaliyet gösteren Alpha Metalurji A.Ş.’nin Yönetim Kurulu Başkanlığı görevimden sonra şirketimizin yeni projesi olan Kind Takım Çelik firmasının Yönetim kurulu başkanlığını yapmaktayım.
Şu anda aktif görev aldığım diğer faaliyetler;
Metal Isıl İşlem Sanayicileri Derneği (MISAD) Yönetim Kurulu Başkanı,
Kartal Şehit Öğretmen Hüseyin Ağırman Meslek Lisesi Proje Yönetim Kurulu Üyesi,
Dudullu OSB İmes Sanayi Sitesi Yönetim Kurulu Üyesi
İstanbul Sanayi Odası Eğitim Vakfı Mütevelli Heyet üyesi
İstanbul Sanayi Odası Eğitim Kurulu üyesi
SUBCONTURKEY: Ocak 2024 itibarıyla üye sayınız ne kadar ve sektörün yüzde kaçını temsil ediyorsunuz?
Koray Yavuz: 2024 yılına 70 üye ile giriş yapmış bulunuyoruz. Her geçen gün üye sayımız artarak devam ediyor. 70 üye ile ticari ısıl işlem sektörünün %75'ni temsil ediyoruz. Kurumsallaşmış ticari ısıl işlem firmalarınınsa %95’ni temsil ediyoruz diyebiliriz.
SUBCONTURKEY: MISAD olarak 2023 yılında neler yaptınız? 2024 yılı için planlarınız ve etkinlikleriniz olacak mı?
Koray Yavuz: Derneğimiz sürekli aktif olmaya yeni faaliyetler oluşturmaya gayret ediyor. Üyelerimiz için 2 ayda bir sektör kahvaltısı düzenliyoruz. Bu kahvaltılarda mutlaka bir eğitim konusu işleyerek üyelerimizin gelişimine katkı sunmaya çalışıyoruz. Ayrıca yurtdışı fuar ve firma ziyaretleri de gerçekleştiriyoruz. 2024 en büyük etkinliğimiz ise, 25-26 Nisan tarihinde Haliç Kongre Merkezi'nde 2.’sini gerçekleştireceğimiz Boğaziçi Uluslararası Isıl İşlem Sempozyumu olacak. Pek çok değerli konuşmacının olacağı sempozyumda ısıl işlem teknolojileri alanında çalışmaları ele alacağız. Sempozyum süresi boyunca yurtdışından ve yurt içinden 20’ye yakın teknik bildiri sunulacak olup, 2 gün boyunca paneller ve yurtdışından 4 davetli konuşmacılarımız ile sektörümüze çok büyük bir destek vermiş olacağız.
Sektörümüz ile alakalı hem yurtiçi hem de yurtdışı tüm fuarlara da katılıyoruz.
SUBCONTURKEY: Türkiye metal ısıl işlem sektörünü kalite olarak Avrupa’da nasıl konumlandırırsınız? Sektörde yeterli yatırımlar var mı?
Koray Yavuz: Avrupa ile kıyasladığımız zaman teknoloji ve üretim olarak kalite seviyesini yapmış olduğumuz yatırımlarla yakalamış bulunmaktayız. Burada en büyük etkenlerden biri, MISAD olarak dünyanın farklı ülkelerine üyelerimiz ile beraber yapmış olduğumuz teknik geziler oldu. Son 10 yılda sektörümüzün gerçekleştirmiş olduğu yatırımlar neticesinde dünya ile eşdeğer kalitede ve teknoloji ile sektörümüz hizmet verebilmektedir.
SUBCONTURKEY: Sektörünüzde yaşanan sorunlar neler? Bu sorunlara karşı çözüm olarak MISAD olarak neler yapıyorsunuz?
Koray Yavuz: En büyük problemlerimizin başında, enerji ve ara eleman sıkıntısı bulunmaktadır. Özellikle pandemi dönemindeki enerji maliyet artışları ve kısıtlamalar sektörü ve ısıl işlem sektörüne bağlı diğer sektörleri derinden etkilemiştir. Enerji kısıtlamaları için ve sektörün istisna grubuna alınması amacıyla Sanayi Odaları ve Enerji Bakanlığı ile derneğimiz defalarca bilgi paylaşımında bulunmuş, ısıl işlemin tüm sanayi için önemi vurgulanmıştır. Ara eleman sıkıntısı için de 2020-2021-2022 yıllarında belirlenen meslek liseleri üzerinden çalışmalar yürütülmüş, meslek lisesi öğrencilerine ısıl işlem sektörü anlatılmış ve meslek seçimlerinin ısıl işlem olması konusunda yönlendirilmiştir.
Isıl İşlem: 'Sanayinin Görünmez Kahramanları'
SUBCONTURKEY: Üyelerinize, sektöre, hizmet verdiğiniz sektörlere ve paydaşlarınıza vermek istediğiniz mesajlar var mı?
Koray Yavuz: Hayatın her alanında metali gördüğünüz her üründe mutlaka ısıl işlem vardır. Bir metal ürünün ısıl işlem prosesini tamamlamadan nihai ürün şansı olmamasına rağmen yine de sektörümüz ve işimizin önemi çok da görünmemekteydi. 2014 yılında 'Sanayinin Görünmez Kahramanları' mottomuzla çıktığımız yolda derneğimizin katkılarıyla sektörümüz tanınır hale geldi. Metal sanayi de bu süreç içerisinde ülkemizde oldukça gelişti. Tüm ısıl işlem proseslerinin önemi daha da ortaya çıktı. Değerli üyelerimize birlik olup sektörün önemini anlatmada derneğimizle ele ele verdikleri için gönülden teşekkür ediyorum.