Mitsubishi Electric İnsan-Makine İş Birliği için Kolaboratif Yapay Zeka Geliştirdi
Yapay Zeka (AI) teknolojisi fabrika ve tesislerin verimliliğini artıracak
Mitsubishi Electric İnsan-Makine İş Birliği için Kolaboratif Yapay Zeka Geliştirdi
Yapay Zeka (AI) teknolojisi fabrika ve tesislerin verimliliğini artıracak
Mitsubishi Electric Corporation, işçilerin hareketlerini öğrenen ve taklit eden ters pekiştirmeli öğrenme (IRL) yönetimini kullanarak insan ve makineler arasındaki iş birliğini bir üst düzeye çıkaran kolaboratif yapay zeka (AI) teknolojisini geliştirdiğini duyurdu. Mitsubishi Electric Maisart®* AI teknolojisinin kilit özelliklerinden birisi olan IRL, nispeten az miktarda veri kullanarak insan benzeri hareketleri taklit eden makineleri mümkün kılıyor. Yeni kolaboratif AI teknolojisi, makinelerin insanların yanında çalıştığı üretim ve dağıtım tesislerinde otomatik güdümlü araçlarda (AGV) ve robotlarda yapılacak test çalışmalarıyla daha etkili hale getirilecek. Söz konusu teknolojinin sürücüsüz otonom otomobiller ve diğer uygulamalarda kullanılması bekleniyor.
* “Mitsubishi Electric’s AI creates the State-of-the ART in technology” (“Mitsubishi Electric AI’si, en gelişmiş teknolojiyi üretiyor”)
Öne Çıkan Özellikler
1)İnsan ve makinelerin aynı ortamda çalıştığı yerlerde verimlilikte artış sağlanıyor
Mitsubishi Electric kolaboratif AI teknolojisi, insan ve makinelerin aynı ortamda çalıştığı yerlerde bu çalışma alanlarından çekilen video kayıtlarını kullanarak AGV’lerin insan hareketlerini öğrenmesine ve taklit etmesine imkan tanıyor. Yol verme gibi hareketlerin öğrenilmesini mümkün kılan teknoloji, AGV'lerin çarpışması veya çıkmazda kalması gibi istenmeyen durumların önüne geçmesine yardımcı oluyor. Mitsubishi Electric'in tesislerinde gerçekleştirdiği simülasyonlar, daha az zeki makinelerin kullanıldığı geleneksel karma çalışma ortamlarına göre çalışma verimliliğinin yaklaşık yüzde 30 arttığını gösteriyor.
2) Maisart IRL öğrenme için gerekli olan çalışma verilerinin miktarı azalıyor
AI'nin insan hareketlerini öğrenmesi ve taklit etmesini sağlamak için geleneksel makine öğrenimi, büyük miktarlarda çalışma verisine ve video verilerine ihtiyaç duyuyor. Bu da zaman ve maliyet masrafına yol açıyor. Ancak Mitsubishi Electric Maisart AI, insan hareketlerini öğrenerek taklit etmek için gerekli olan veri miktarını azaltmak için IRL kullanıyor. Simülasyonlarda, yeni teknolojinin normalde kullanılan verilerin sadece yüzde 10 veya daha azına ihtiyaç duyduğu görülüyor.
Gelecekteki Gelişmeler
Mitsubishi Electric, önümüzdeki dönemde yeni kolaboratif AI teknolojisini ticari tesislerde uygulamaya yönelik çalışmalarına devam edecek. Öngörülen faydalar arasında artırılmış çalışma verimliliği, işçilerin sosyal mesafeyi koruyabilmeleri, insan ve makinelerin, fabrika üretim hatları ve lojistik depoları gibi ortamların yanı sıra sürücüsüz otonom otomobiller için uygulamalarda birbirleriyle güvenli bir şekilde çalışmasını sağlamak yer alıyor.
Arka Plan
AGV gibi makineler ve insanlar, fabrika ve depolarda birlikte çalışırken makine operasyonlarının optimizasyonu daha önemli hale geliyor ve bu da yetersiz koordinasyon ve çalışma açmazlarından dolayı verimliliği azaltabiliyor. Makinelerin insanlarla etkili bir şekilde koordinasyon kurabilmesi için videolarda yer alan insan hareketlerinin öğrenilerek taklit edilmesi gerekiyor ve bu süreç gerekli olan video verilerinin miktarını azaltan IRL ile daha verimli ve hızlı hale getiriliyor. Son olarak söz konusu teknolojinin ticari uygulamalarının, insan ve makinelerin birlikte çalıştığı fabrikalar, depolar gibi ortamların yanı sıra sürücüsüz otomobillerle dolu yollarda verimliliği artırması bekleniyor.
Maisart Hakkında
Maisart, kompakt AI, otomatik tasarımlı derin öğrenme algoritması ve yüksek verimli akıllı öğrenme AI'si dâhil Mitsubishi Electric'e ait tescilli yapay zeka (AI) teknolojisine verilen isimdir ve “Mitsubishi Electric AI’si, en gelişmiş teknolojiyi üretiyor” cümlesinin kısaltmasıdır. Mitsubishi Electric, kurumsal önermesi olan "Orijinal AI teknolojisi her şeyi akıllı yapar" çerçevesinde şirketin orijinal AI teknolojisi ve uç bilişimden faydalanarak daha akıllı, daha güvenli, sezgisel ve kullanımı kolay cihazlar geliştiriyor.
Maisart, Mitsubishi Electric Corporation şirketinin tescilli ticari markasıdır.
Mitsubishi Electric Corporation Hakkında
Güvenilir ve yüksek kaliteli ürünler üretmek konusunda 100 yıla yaklaşan tecrübeye sahip olan Mitsubishi Electric Corporation; bilgi işlem ve iletişim sistemleri, uzay geliştirme ve uydu iletişimleri, tüketici elektroniği cihazları, sanayi teknolojileri, enerji, nakliye ve inşaat makinelerinde kullanılan elektrikli ve elektronik donanımların üretimi, pazarlaması ve satışında dünyadaki ileri gelen markalardan biri olarak kabul ediliyor. Mitsubishi Electric, kurumsal ilkesi “Changes for the Better” (Daha İyisi İçin Değişim) ve çevre ilkesi “Eco Changes” (Eko Değişim) doğrultusunda küresel ve önde gelen çevre dostu bir şirket olmayı ve toplumu teknolojileriyle zenginleştirmeyi hedefliyor. Şirket 31 Mart 2020’de sona eren mali yılda 4,462.5 milyar yen* (40.9 milyar dolar) konsolide grup satışı gerçekleştirdi.
* Tokyo Döviz Borsası’nın 31 Mart 2020’da ilan ettiği 1 USD = 109 yen kambiyo kurundan hesaplanmıştır.
Mitsubishi Electric’in Türkiye’deki Faaliyetleri Hakkında
“Evden uzaya” kadar pek çok farklı sektörde ileri teknoloji çözümleri ile öne çıkan Mitsubishi Electric’in Türkiye’deki ana faaliyet alanları; klima sistemleri, endüstriyel otomasyon sistemleri, ileri robot teknolojileri, CNC mekatronik sistemler, asansör ve yürüyen merdiven sistemleri ile görsel veri sistemlerinden oluşuyor. Potansiyeline ve gücüne inandığı Türkiye’yi önemli bir üretim üssü olarak konumlandıran Mitsubishi Electric, markanın Avrupa’daki ilk ev tipi klima fabrikası olma özelliğini taşıyan Manisa’daki dijital fabrikasında Türkiye ve Avrupa için yüksek enerji tasarruflu ve çevre dostu klimalar üretiyor. Türk sanayisinin fabrikaların dijital dönüşüm sürecine entegrasyonu için çalışan Mitsubishi Electric, otomasyon teknolojileri ile dünyanın en derin batırma tüp tüneline sahip Marmaray projesinde de dikkat çekiyor. Türkiye’de otomotiv ekipmanları, yarı iletken cihazlar, ulaştırma ve enerji sistemleri gibi pek çok farklı kulvarda da rol alan Mitsubishi Electric, kamu sistemleri alanındaki faaliyetleri kapsamında uçak ve uçuş güvenliğini artırmak amacıyla havalimanları için geliştirdiği radar teknolojisini Antalya Havalimanı’nda da uyguluyor. Uzay araştırma ve geliştirme sistemleri alanında dünyanın önde gelen üreticilerinden Mitsubishi Electric, Türkiye’nin ve komşu ülkelerin iletişim ve yayıncılık altyapısına katkıda bulunan Türksat 4A ve 4B uydularının da üreticisi konumunda.