Mitsubishi Electric, Yenilikçi Otomasyon Çözümleriyle İşletmeleri Geleceğe Taşıyor
Mitsubishi Electric Türkiye Fabrika Otomasyon Sistemleri Genel Müdürü Nurettin Geçgel, “Hızla değişen ve artan tüketici ihtiyaçlarına...
Mitsubishi Electric, Yenilikçi Otomasyon Çözümleriyle İşletmeleri Geleceğe Taşıyor
Mitsubishi Electric Türkiye Fabrika Otomasyon Sistemleri Genel Müdürü Nurettin Geçgel, “Hızla değişen ve artan tüketici ihtiyaçlarına, değişken ve artan talebe karşı işletmelerin hızlı cevap verebilmesi günümüzde büyük önem taşıyor. Yapay zekâ ve veri analitiği alanlarında sağladığımız, üretim verimliliğinin artmasına da katkı sağlayan ileri teknoloji çözümlerimizle geleceğin dijital fabrikalarını bugünden kurmaya ve işletmelerin küresel rekabette öne çıkmalarına yardımcı oluyoruz.”
SUBCONTURKEY: Kısaca sizi tanıyabilir miyiz?
Nurettin Geçgel: 1970 yılında Giresun’da doğdum. Orta öğrenimimi İstanbul’da tamamladım. Uludağ Üniversitesi Elektronik ve Haberleşme bölümünden mezun oldum ve 1992 yılında otomasyon sektörüne adım attım. O tarihten beri sektörün içerisindeyim. Çalışma hayatıma Mitsubishi Electric’in Türkiye Distribütörü olan Genel Teknik Sistemler’de (GTS) başladım. Bildiğiniz gibi 2012 yılından bu yana Mitsubishi Electric, Türkiye’deki operasyonlarını kendi yapılanması ile Mitsubishi Electric Türkiye olarak gerçekleştiriyor. Ben de bu organizasyonda, Mitsubishi Electric Türkiye Fabrika Otomasyon Sistemleri Genel Müdürü olarak görev yapmaktayım.
SUBCONTURKEY: Mitsubishi Electric’in kurumsal kimliği hakkında bilgi verir misiniz?
Nurettin Geçgel: Mitsubishi Electric, 1921 yılında Japonya’da ticari faaliyetlerine başladı. 120'nin üzerinde ülkede toplumların refah seviyesini artırmak için çalışmalarını sürdüren Mitsubishi Electric’in bünyesinde, 145 binin üzerinde çalışan bulunuyor. Hava ve uzay teknolojisi, yarı iletkenler, enerji üretimi ve dağıtımı, iletişim ve iletişim teknolojisi, tüketici elektroniği, endüstriyel otomasyon ve bina teknolojileri alanlarında dünyanın önde gelen kuruluşlardan biri olduğumuzu söyleyebilirim. Türkiye’deki faaliyetlerimiz de uzun yıllar önce hem klima hem de fabrika otomasyon alanındaki distribütörleri aracılığıyla başladı. İlk olarak 1988 yılında şimdiki ismi AG-MELCO olan şirketimiz ile asansör ve yürüyen merdiven satışına, 1993 yılında da fabrika otomasyon sistemleri distribütörlüğü ile otomasyon cihazlarının satışına başladık. İklimlendirme alanında ise 2004 yılında klima distribütörlüğü ile klima satışı ve satış sonrası hizmetlerine, 2012 yılında da Mitsubishi Electric Türkiye olarak doğrudan hizmet vermeye başladık. Halihazırda, Orta Doğu ülkelerine otomasyon sistemleri ürünlerinin satışını uzun yıllardır Türkiye üzerinden gerçekleştirirken; geçtiğimiz sene itibarıyla da Orta Asya ve Kafkas ülkelerine hem otomasyon hem de iklimlendirme sistemleri olmak üzere tüm ürünlerin satış faaliyetlerinden sorumlu hale geldik. Bu da genel merkezimizin bize duyduğu güvenin bir göstergesi diyebilirim.
Mitsubishi Electric Türkiye olarak topluma yatırım yapmak her zaman en büyük önceliklerimizden biridir. Yenilikçi zihinleri her zaman destekleyerek şirketimizde var olmaları için çeşitli işe alım ve staj faaliyetleri yürütüyoruz. Türkiye’de birçok farklı devlet üniversitesinde lisans seviyesinde gençlere otomasyonu öğretmek için ürün bağışı desteklerimiz bulunuyor. Bununla da kalmayıp bağışta bulunduğumuz laboratuvarlarda, ürün ekiplerimizin desteğiyle teorik ve pratik eğitimler vererek geleceğin mühendislerine şimdiden katkı sağlıyoruz. Diğer taraftan etik kurallara uygun hareket eden; çevresine, doğaya, saygılı bir firmayız. Her zaman “daha iyisi için değişim” diyen bir prensibimiz var.
SUBCONTURKEY: 2023 yılı Mitsubishi Electric için nasıl geçti?
Nurettin Geçgel: 2023 yılında fabrika otomasyon sistemleri alanında koyduğumuz hedeflere ulaştık. Ana hedefimiz Türkiye’de birlikte bir şeyler yapabileceğimiz, iş ortağı olabileceğimiz firmalarla çalışmak. Türkiye’de bu kapasitede, Mitsubishi Electric’in değerlerini benimseyecek firmalar var. Birlikte üretip dünyanın birçok yerine makine satabiliyoruz, bu bize de gurur veriyor. Türkiye makine imalatında çok iyi bir seviyede. Dünyada bu konuda söz sahibi olabilecek bir ülkeyiz. Biz de Mitsubishi Electric olarak sektörlere elimizden geldiğince destek veriyoruz.
2023 yılında "Automating the World" sloganı ile dijital üretime yönelik yeni nesil otomasyon sistem ve çözümlerimizi 29. WIN Eurasia Fuarı’nda sergiledik. Kolaboratif robotumuz Melfa Assista yapay zekâ desteğiyle Cumhuriyet gençliğini ve Atatürk’ü resmetti. Fuarda robotumuz Melfa Assista’nın yaptığı “Cumhuriyet’in 100. Yılı” temalı resimlerle birlikte diğer çizimleri de ziyaretçiler tarafından büyük ilgi gördü.
Ayrıca 2023 yılında katıldığımız Robot Yatırımları Zirvesi’nde insan iş gücünü asiste eden ileri yapay zekâ teknolojisine sahip Melfa Assista kolaboratif robotu, maliyete duyarlı uygulamaların ihtiyaçlarını karşılamak üzere tasarlanan SCARA tipi endüstriyel robotları, MELSERVO ve MELSEC PLC teknolojileri ve ilk kez fuarda tanıttığımız yeni nesil gelişmiş R86TB panelimizi ziyaretçilerin beğenisine sunduk. Fuarda sergilediğimiz robotik teknolojiler ile esnek üretime nasıl katkılar sağladığımızı uygulamalı olarak gösterdik.
SUBCONTURKEY: 2024 yılının ilk dört ayı nasıl geçti? Yıl sonu hedefleriniz nelerdir?
Nurettin Geçgel: Mitsubishi Electric Türkiye olarak 2024 yılına iyi bir başlangıç yaptık. Yıllardır müşterilerimizle başarılı bir şekilde ilerlettiğimiz partnerlik anlayışımızla önemli projelere imza attık. Yine bu yıl içerisinde başta gıda, ambalaj ve otomotiv olmak üzere birçok farklı sektörde iş birliklerimizi geliştirdik. Yeni ürün ve hizmetlerimizle, müşterilerimize endüstriyel otomasyon alanındaki ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri geniş bir yelpaze sunmaya devam ediyoruz.
Ayrıca, 2024 yılında pazara sunduğumuz MELFA RV-12CRL, 1.504 mm menzil ve 12 kg yük kapasitesine sahip, 6 eksenli bir robot. Gıda ve içecek, otomotiv, lityum iyon pil üretimi, lojistik ve depolama gibi sektörlerde kullanılabilir. MELFA SafePlus ile donatılabilen robot, güvenlik sensörleri sayesinde insanlarla güvenli bir şekilde çalışabilir. Pilsiz enkoderli yeni nesil servo motorlar sayesinde bakım maliyetleri ve arıza süresinin azaltılmasına katkı sağlıyoruz.
MELIPC serisi endüstriyel bilgisayarlarımız ile sınır bilişim, BT sistem koordinasyonu ve cihaz kontrolünde yeni teknolojiler sunuyoruz. MaiLab yazılımı ile de programlama gerektirmeden veri analizi çözümlerini, işletmelerin üretim faaliyetlerine entegre edebiliyoruz. 2024 WIN Eurasia 5G Arena'da kolaboratif robotumuzu ve MELIPC ürünümüzü sergileyerek 5G otomasyon çözümlerimizi tanıtacağız. İleri teknoloji ürünlerimizle robotik otomasyonu kolaylaştırmayı ve yapay zekâ ile karmaşık işlerin üstesinden gelmeyi hedefliyoruz.
SUBCONTURKEY: Eklemek istedikleriniz var mı?
Nurettin Geçgel: Otomasyon alanında ileri teknoloji ürün ve sistemlerimizin bulunmasının yanı sıra; Türkiye’de güçlü bir şekilde faaliyet gösterdiğimiz alanlardan bir diğeri de CNC mekatronik alanı. Dünyanın en büyük CNC üreticilerinden biriyiz. Dünyada ve Türkiye’de başarılı takım tezgâhı üreticilerinin güçlü çözüm ortaklarından biriyiz. Mitsubishi Electric CNC ürünleri ile donatılmış makinelere profesyonel servis ve yedek parça hizmetleri sağlıyoruz. Yenilikçi kontrol teknolojimiz; yüksek kalite, kullanılabilirlik ve ağ haberleşmesi esasına dayanan CNC teknolojilerimizle dünya çapında olduğu gibi Türkiye’de de yüksek ürün kalitesini sanayi ile buluşturuyoruz. Üreticilerin dijital dönüşüm stratejilerini desteklemek için geliştirdiğimiz ve akıllı cihazlar kadar kolay kullanılabilen yeni M8V CNC serimiz; M8V CNC serisi standart olarak sunduğu sürükle bırak, çoklu dokunma, WLAN kablosuz ağ özellikleri, yeni nesil teknolojiler, daha yüksek hız ve yüzey hassasiyeti gibi önemli avantajlarla sanayinin farklı faaliyet alanlarındaki profesyonellerin işini kolaylaştırıyor, özgün tasarımı ile kullanıcılara esneklik sağlıyor.