Moda Tasarımcıları Derneği "Turkish Fashion-id"Projesini Başlattı
Moda endüstrisinin temeli olan “moda tasarımcılarının” küresel rekabette güç, deneyim ve bilgi kazanmaları hedefiyle kurgulanan “Turkish Fashion-ID” projesi ile yeni bir dönem başlıyor.
Türk tasarımcılarının, geleceğe yönelik sağlam bir alt yapı oluşturmalarını amaçlayan proje kapsamında, “Moda Girişimciliği Eğitim Programı” uygulanıyor.
Moda Tasarımcıları Derneği (MTD), Türkiye Cumhuriyeti Kalkınma Bakanlığı ve İstanbul Kalkınma Ajansı’nın katkıları ile “Turkish Fashion-ID” projesini başlattı. İstanbul Moda Akademisi’nde, 22 Ocak Çarşamba günü gerçekleştirilen toplantı ile tanıtımı yapılan proje kapsamında, Türk moda tasarımcılarının küresel rekabette güç kazanmasını sağlamak ve İstanbul’un küresel ölçekte tasarım kentine dönüşmesine katkıda bulunmak hedefleniyor.
“Turkish Fashion-ID” projesi ile moda tasarımcılarının ihtiyaç duydukları alanlarda bilgi alabilecekleri yeni bir yapılandırma oluşturuldu. MTD içinde oluşturulan bu yeni yapılandırmayla, “Eğitim ve Danışmanlık”, “Sözleşmeler ve Fikri Mülkiyet Hakları”, “Tasarımcı Destek ve Teşvikleri, “Yurt İçi ve Yurt Dışı Moda Organizasyonları” ve “Sektörel İşbirlikleri” alanlarında eğitimler verilecek.
“Turkish Fashion-ID” projesi, Türkiye’nin 2023 stratejik hedefleri doğrultusunda moda-marka ve tasarım odaklı ürünlerle endüstriye katma değer sağlanması ve küresel rekabette Türk tasarımcılarının gücünün artırılması amacıyla başlatıldı.
Hedef: Sürdürülebilirlik ve rekabet gücü…
“Turkish Fashion-ID” projesi ile Türkiye’nin uluslararası nitelikte moda tasarımcısı insan gücünün yetiştirilmesi, moda tasarımcılığına ilişkin farkındalığın artırılması, endüstriyi destekleyecek ve geliştirecek fikri mülkiyet haklarının korunmasına yönelik politikaların geliştirilmesinde katkı sağlanması, moda tasarımcısı bireylerin, girişimcilik ve yapabilirlik kapasitelerini geliştirerek, sosyal kalkınma odaklı sürdürülebilir büyüme ve küresel rekabet gücünün artırılması hedefleniyor . “Turkish Fashion-ID” projesi ile ayrıca İstanbul’un da küresel ölçekte tasarım kentine dönüşmesi planlanıyor.
Moda Girişimciliği Eğitim Programı başladı
Turkish Fashion-ID projesi kapsamında yapılan Moda Girişimciliği Eğitim Programı, İstanbul Moda Akademisi’nde MTD ve programın destekçisi Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) üyesi tasarımcıların katılımı ile başladı.
Moda Girişimciliği Eğitim Programı’nda; marka yönetiminden iş geliştirmeye, işletme yönetiminden satış ve pazarlama planına, finansal planlamadan risk yönetimine, organizasyon yapısından ürün/hizmet planına, fiyatlandırmadan dağıtım sistemine, ürünün müşteriye sunumundan look book hazırlamaya, yurt dışı pazarlarda satış sürecinden fuar hazırlıklarına, mağaza açılışından ihracat prosedürlerine, fikri mülkiyet haklarından hukuksal yaptırımlara, değişen tüketiciden marka konumlamaya, promosyon çalışmalarından iletişim çalışmalarına, tüketici davranışlarından pazar araştırmasına, trend araştırmalarından marka kimliği geliştirmeye pek çok alanda Türk tasarımcılarının tasarım yeteneklerinin yanı sıra marka yönetimi yetkinliklerini artırmak hedefleniyor.
Moda Girişimciliği Eğitim Programı’nda dünyaca ünlü moda ve marka uzmanları ile Türkiye’nin önde gelen yöneticileri, hukukçuları eğitim veriyor.
İstanbul Moda Akademisi’nde düzenlenen programda;
• Fransa moda sektöründe PR ile iletişim konusunda uzman olan ve özel danışmanlıklar veren bir profesyonel Muriel Piaser,
• Bilgi Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olan, marka yönetimi ve yaratıcı pazarlama teknikleri üzerine uzmanlaşmış, hayatı boyunca tekstilin içinde büyümüş Gresi Sanje,
• London College of Fashion bünyesinde yıllarca danışmanlık vermiş, yeni kurulan moda markalarının yönünü tayin eden, moda endüstrisi ve sektör işleyişleri konusunda uzman bir danışman olan Toby Meadows,
• Designer’s Handbook kitabının yazarı tasarımcı Paula Anne Keech,
• Brand Baker isimli danışmanlık şirketi ile uluslararası markalara ve tasarımcılarla danışmanlık hizmeti veren Bethan Alexander,
• Uluslararası markaların, tasarımcıların defile ve şov organizasyonlarını yapan, üniversitelerde moda eğitimleri veren Lee Lapthorne,
• London College of Fashion’da dekanlık yapmış, 40 yılı aşkın deneyimleriyle tasarımcı ve markalara danışmanlık hizmeti verem Roy Peach,
• ABD, Fransa ve Türkiye’de üst düzey yöneticilik ve genel müdürlük yapan, Boğaziçi Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi ile Yeditepe Üniversitesi’nde “Girişimcilik, Yenilikçilik ve İş Planı” konularında seminerler veren, ODTÜ Teknokent Direktörü Ufuk Batum,
• Arzu Kaprol markasının CEO’su Cem Kaprol,
• İzmir Ekonomi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Bölüm Başkanı Alp Limoncuoğlu,
• Yaratıcı ve yenilikçi fikir ve tasarım konseptleri yaratıcısı, marka danışmanı ve eğitmeni Iraz Polat,
• Altınyıldız ve GAP markalarında uzun yıllara dayanan üretim deneyimlerinin ardından danışmanlıklar veren Gülfem Oral Ekinci,
• Moda PR’ı konusunda uzman L’appart PR Türkiye kurucusu moda ve iletişim uzmanı Feride Tansuğ,
• Lufian markasının CFO’su Mehmet Gürsü Çelensu, eğitim veriyor.
MTD Başkanı Mehtap Elaidi: “Turkish Fashion-ID projesi 2023 vizyonu ile kurgulandı”
Turkish Fashion-ID projesinin Türk moda endüstrisi açısından önemini paylaşmak amacıyla 22 Ocak’ta İstanbul Nişantaşı’ndaki İstanbul Moda Akademisi’nde düzenlenen basın toplantısında konuşan Moda Tasarımcıları Derneği Başkanı Mehtap Elaidi şunları söyledi:
“Uluslararası alanda “moda yapıcı” ülke konumuna gelmek için markalaşmak, özgün tasarım ve koleksiyonlarla dünya giyim trendlerinde belirleyici ve katılımcı olabilmek önem taşımaktadır.
Sektöre rekabet gücü kazandırabilmek adına, devletimizin 2023 hedefleri doğrultusunda 52 milyar dolarlık ihracat hedefine ulaşmasında mevcut ihracat potansiyelimizin moda-marka ve tasarım odaklı ürünlerle katma değer yönünde geliştirilmesi amaçlanmaktadır. Böylelikle hem ülkeye ticari katma değer kazandırılacak hem de ülkemizde üretilen hazır giyim ve konfeksiyon ürünlerinin pazara aktarılması için kanal yaratılmış olacaktır.
Tüm bu endüstrinin temeli tasarımcıdır. Turkish Fashion-ID projesi ile tasarımcılarımızın dünyaya açılmalarını sağlamayı hedefliyoruz. Programa destek veren Türkiye Cumhuriyeti Kalkınma Bakanlığı ile İstanbul Kalkınma Ajansı ve Birleşmiş Markalar Derneği’ne moda tasarımcılarımız adına teşekkürlerimi sunuyorum.”
Toplantı, Moda Tasarımcıları Derneği Başkanı Elaidi’nin, proje kapsamında eğitimlere katılan moda tasarımcılarına sertifikalarını vermesiyle sona erdi.
Haberin Kaynağı : ON İletişim
24.01.2014