Moğollar Makina, 2020 Yılında 500’e Yakın Makina Satışı Gerçekleştirdi
M.Yavuz Abacıoğlu tarafından 1998 yılında kurulan Moğollar Makina, ağırlıklı olarak Tayvan firmalarının Türkiye temsilciliğini yapıyor.
Moğollar Makina, 2020 Yılında 500’e Yakın Makina Satışı Gerçekleştirdi
M.Yavuz Abacıoğlu tarafından 1998 yılında kurulan Moğollar Makina, ağırlıklı olarak Tayvan firmalarının Türkiye temsilciliğini yapıyor. M. Yavuz Abacıoğlu pandemiye rağmen bağlantı elemanları sektörünün ve diğer iş yaptığı imalat sanayilerinde yatırımların devam ettiğini, 2020 yılında toplamda 500’e yakın makina satışı gerçekleştirdiklerini söyledi.
SUBCONTURKEY: Kısaca sizi tanıyabilir miyiz?
Yavuz Abacıoğlu: 1965 İstanbul doğumluyum. Moğollar Makina’nın kurucusuyum. Moğollar Makina’nın kuruluşundan önce vida, cıvata mesleğinde imalatçı olarak rahmetli babam M. Necati Abacıoğlu ile çalıştım. Vida üretimi aile mesleği hatta sülale mesleği diyebiliriz. Bağlantı elemanları sektörüne girişimiz imalat üzerinedir. Bugün ise makina satışı olarak sektörde ticarete devam etmekteyim.
SUBCONTURKEY: Moğollar Makina ne zaman kuruldu?
Yavuz Abacıoğlu: Moğollar Makina, 1998 yılında kuruldu ama aile 1950’li yıllarda bu sektöre adım atmış. Türkiye’de ilk vidayı Abacıoğlu Vida olarak rahmetli amcamlar Lütfi Abacıoğlu Selahattin Abacıoğlu Fevzi Abacıoğlu ve Erdoğan Abacıoğlu yapıyor ve birçok vida imalatının kurulumunda imzaları bulunmaktadır. Daha sonra babam ve amcamlar bu işlerde yol kat etmişlerdir ve makina imalatı da yapmışlardır. 1950’li yıllarda başlayan serüven rahmetli babam M. Necati Abacıoğlu’nun Sur Vida’yı kurması ile devam etmiştir. Babam değişik ortaklıklardan ve bazı firmalarda maaşlı olarak çalıştıktan ve emekli olduktan sonra 1980’li yıllarda Sur Vida’yı kurdu. Ben de Sur Vida’da çalışmaya başladım ve daha sonra ticarete yöneldim. 1998 yılında Perpa’da kendi ofisimi kurdum ve o günden bu yana makina satışı gerçekleştiriyorum. İmalatı düşünmedim ve şuanda da düşünmüyorum. Kendi müşterime rakip olmak bana yanlış geliyor. Daha sonra Perpa’dan Beylikdüzü Birlik Sanayi Sitesine depoyu, yine Beylikdüzü’nde Skyport Residence’e ofisi taşıdım. Çocuklarım okudu, Zekeriya Abacıoğlu belirli bir dönem dışarı da çalıştı ve şu an Moğollar Makina’da çalışıyor ve bayrağı o devralacak. Kızım Zeynep Yeşim Korkusuz da firmamızda çalışmaya başladı. Belli bir kısım temsilciliğin işlerini Zeynep Yeşim Korkusuz yürütecek. Tekstile yönelik metal düğme imalatında kullanılan makinaların I Twin firması temcilciliğine, Producer firmasının zamak döküm makinaları temsilciliğine ve yeni görüşmelerine başladığımız paketleme makinalarının temsilciliği ile kızım Zeynep ilgilenecek. Zekeriya ise Amerika’dayken gidip görüştüğü Amerikan firması General Inspection firmasının temsilciliği ile piyasaya girmişti. Daha sonra Dowa ve BBI Jianan gibi firmaların temsilcilikleriyle de ilgilenmeye başladı.
Temsilciliğini yaptığımız diğer firma ve markalar ise; Soğuk şekillendirme olarak Kore makinası Jinu FT, Taiwan markalari Top Stability, Chun Zu ve Biing Feng’in temsilciliğini yapıyoruz. Çin’den birkaç senedir makinalarını satmamızı isteyen bir firma var. Kılavuz makinalarının anlaşmasını yeni yaptık ve Chuanglian firmasının makinasını satmaya başladık ve satışları iyi gidiyor. Yine Çin firması olan çok vuruşlu makina imalatçıları ile başlamış bulunmaktayız. Farklı yeni firmaların makinalarını da satmaya başladık. Önümüzdeki dönemde yapılanmaya giderek Tayvan ve Çin makinalarının satışını ayrı firmalar üzerinden gerçekleştirmeyi planlıyoruz.
SUBCONTURKEY: 2020 yılında yaklaşık kaç makine satışı gerçekleştirdiniz?
Yavuz Abacıoğlu: 2020 yılında 500’e yakın makina satışı gerçekleştirdik. Pandemi dönemi olmasına rağmen satış olarak iyi bir rakam olduğunu düşünüyorum. 2021 yılına girişimiz de iyi oldu. 2020’nin siparişlerini şuan yetiştirmeye çalışıyoruz. Yeni siparişler de alıyoruz. 2020 yılının Haziran ayından sonraki o hızlı hareket yok gibi. Önümüzdeki günlerin 2021 yılı için daha iyi gösterge ve 2020 yılına benzer bir yıl olacağını düşünüyorum.
SUBCONTURKEY: Bağlantı elemanları sektörü pandemiye rağmen %15 büyüme sağladı. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?
Yavuz Abacıoğlu: Ben bunu BESİAD’ın (Bağlantı Elemanları Derneği) başarısına bağlıyorum. Geçmişten gelen ek vergilere ilave pandemiden dolayı bir ek verginin daha gelmesi ithalatı zorlaştırırken bunun yanında doların da yükselmesi ithalatı iyice zorlaştırdı. Doların yükselmesi bizim firmamıza eksi puan olarak görünse de bu ihracatçı firmalarımız açısından olumlu bir gelişme oldu. Dolar ile borçlanıp TL olarak sattım ve bu anlamda zararımız oldu. Ama önemli olan benim kaybetmem değil, doların yükselmesi ile ihracatçılarımızın kazanması, bu da Türkiye’nin kazanması demektir.
Ayrıca özellikle Anadolu’da bağlantı elemanları sektörüne yatırımlar devam ediyor. Konya, Kastamonu, Şanlıurfa, Adana gibi şehirlerde üretim için makina yatırımı yapan firmalar var. Sektörün büyümesinde Anadolu’daki yatırımların da önemli olduğunu düşünüyorum.
SUBCONTURKEY: Önümüzdeki dönem için ağırlıklı olarak hedefleriniz neler olacak?
Yavuz Abacıoğlu: Öncelikli hedefim temsilciliğini yaptığımız firmaları ayırarak satışlarını ayrı firma üzerinden gerçekleştirmek istiyoruz. Bir fuara katıldığımız da farklı ülkelerin makinalarının aynı stantta yer almasını istemiyorum. Bu konuya organize olmak istiyoruz. Türkiye’de sattığımız makinaların imalatını yapmak Rahmetli babamın da hedefiydi. Bunu ben de şuana kadar gerçekleştiremedim ama bu makinaların Türkiye’de üretilmesi gerekiyor. İleride bayrağımızı taşıyacak olan oğlum Zekeriya’nın belki bu konuda girişimleri olur. Hedeflerimizden biri de bu. Amerika’da bulunan küçük kızım Zehra Nur’unda yakın zamanda yurda dönecek olması firmamıza yeni bir güç katacak ve Moğollar Makina’yı daha da ileriye taşımamıza yardımcı olacaktır.