Murat Cıvata, 40. Yılında Yeni Fabrikasında Hizmet Veriyor
40. yılında yeni fabrikasında faaliyetlerini sürdüren Murat Cıvata, özel vidaların üretiminde bir numara olmak için çalışmalarını sürdürüyor. Murat Cıvata Genel Müdürü Gündüz Deniz ve Teknik Genel Müdürü Ali Hikmet Güven, müşterilerinin sorunlarına yönelik çözümler sunmanın ve yeni ürün tasarlamalarının en büyük avantajları olduğunu söyleyerek, Murat Cıvata’nın hedefleri hakkında bilgiler verdiler
Murat Cıvata hakkında bilgi verir misiniz?
Gündüz Deniz: Firmamız 1974 yılında, kayınpederim olan Hüseyin Karacaoğlu tarafından kuruldu. 40. yılımızı yaşadığımız bu sene yeni yerimize taşındık. Yeni yerimiz olan İstanbul Anadolu yakası Organize Sanayi Bölgesinde toplam 6000 metrekare kapalı alanda faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Biz şuan firmanın başında ikinci kuşak olarak bulunuyoruz ve ileriki dönemlerde üçüncü kuşağa devretmeyi planlıyoruz.
Makine parkı olarak preslerimiz, ovalamalarımız, kalıphanemiz, yıkama bölümümüz, Ar-Ge bölümümüz bulunuyor. Ar-Ge’ye ve kalite kontrol bölümümüze çok önem veriyoruz.
Bütün imalat sanayine hitap ediyoruz. %70 olarak kendi imalatımızın ürünlerini müşterilerimize veriyoruz, %30 gibi de somun, pul gibi ürünleri dışarıya ürettirip müşterilerimize veriyoruz. Şu anda yıllık
1 milyar adet üretim yapıyoruz. Kapasitemiz ise yılık 1.6 milyar adettir.
Almanya’da uzun yıllar bağlantı elemanları sektöründe çalışan ve kendi firması da olan Ali Hikmet Güven Bey ile ortaklık yaptık. Bu ortaklık ile hedefimizi Alman teknolojisi ve Türkiye’deki tüm avantajları kullanıp konumuzda bir numaralı firma olmak olarak belirledik.
Ali Hikmet Güven kimdir? Almanya’da neler yaptınız?
Ali Hikmet Güven: Makine mühendisliği tahsilim için 1976 yılında Almanya’ya gittim ve vida cıvata işinde çalıştım. 5 sene dünyanın sayılı firmalarından birinde project manager olarak görev yaptım ve bir adet patent geliştirdim. Daha sonra başka bir Alman firmasında 13 sene genel müdürlük yaptım ve orada da 3 patent geliştirdim. 10 seneden beri de Almanya’da kendi imalatım vardı. Gündüz Bey ile de 25 yıllık bir tanışıklığımız vardı ve 40 yıllık Almanya macerasından sonra Murat Cıvata çatısı altında birleştik. Almanya’daki makinalarımızın hepsini buraya getirdik. Ben firmamızın teknik kısmına bakıyorum. Teknik genel müdür olarak görev yapıyorum.
Murat Cıvata’da neler yapacaksınız? Hedefleriniz nelerdir?
Ali Hikmet Güven: Murat Cıvata’da müşterinin ihtiyacına göre onların sorunlarını çözmeye yönelik çalışıyoruz. Özellikle yurtdışındaki müşterilerimizde olduğu gibi burada da bir çözüm ortağı olmak istiyoruz.
Biz vidayı tasarlıyoruz. Vidayı geliştirmek müşterinin işi değil bizim işimiz olarak görüyoruz. Problem çözme ve ürün geliştirme olarak farklılığımızı ortaya koyuyoruz ve bu bizim tercih edilmemizi sağlıyor.
Gündüz Deniz: Fabrikamız kendi yerimiz. Şuan 50 çalışanımız var. 6 tane mühendisimiz var, 7 çalışanımız da teknik çalışandır. Geri kalan çalışanlarımız da mavi yakalı çalışanlarımızdır.
En önemli özelliğimiz kalitemiz ve müşterilerimize teknik hizmet verebilmemizdir. Kaliteli olmadığınız zaman sektörde yeriniz olmaz. Teknik çalışmaları da uygulamalı olarak yapmak gerekiyor.
Bunun önemini biliyoruz ve bu konuda firmamızı ön plana çıkarıyoruz. Özel ürünler üretmek için üretime girdik ve şuan üretimimizin %35’i özel ürünlerdir.
2013 yılında ihracat iç piyasa oranınız ne kadardı? 2014 yılında bu oran ne kadar olacak?
Gündüz Deniz: 2013 yılındaki ihracat oranımız %12.5 idi ama bu seneki hedefimiz %30 ve daha üzeri bir ihracat yapmak. Dünyanın her yerine mal vermek istiyoruz. Güney Amerika, Meksika, Çin, Avrupa ülkelerine ihracat yapıyoruz.
Bu ihracatımızı 2015 yılında ciromuzun içerisinde %30’un üzerine çıkarmayı hedefliyoruz. Çapları 1,8 mm ila 12 mm arasında vidalar yapıyoruz ve onun dışına da çıkmak istemiyoruz.
Murat Cıvata, Yatırımlarına Devam Edecek
Ürettiğimiz vidalarda sektörümüzde ön planda, rakiplerimizden bir iki adım önde olmak istiyoruz. Belli alanda kalıp, o alanda bir numara olmak istiyoruz.
Ali Hikmet Güven: Bizim işimiz tellerle olduğu için öncelikle tellerin kalitesini düzenleme işini yapacağım. Bunu yaptıktan sonra kalıptaki hataları görmek onları düzeltmek, gelen siparişleri resimlere dökebilmek gibi kabiliyetlerimizi geliştireceğiz. Müşterinin bağlantı elemanını sorunu çözmek, yeni tasarımlara teknik destek vermek ve müşteriyi yalnız bırakmamak önceliğimiz olacak.
Hedefimiz çok vuruşlu makinalara ve mikro vida üretimine ağırlık vermektir. Bu bakımdan çok vuruşlu makinalara ve mikro vida konusunda yatırım yapacağız. Ayrıca müşterilerimizin taleplerine bağlı olarak da yatırımlarımızı sürdüreceğiz.
Haberin Kaynağı : SUBCONTURKEY YAN SANAYİ ve TEDARİKÇİ GAZETESİ
31.10.2014