Mutlu Metal, Beyaz Eşya Sektörüne Paslanmaz Çelikten Özel Ürünler Üretiyor
Mutlu Metal, mutfak, beyaz eşya ve tekne imalat sektörü için paslanmaz çelikten aksesuarlar, kulp ve tutamaklar, özel ve proje bazlı ürünler üretiyor.
Mutlu Metal, Beyaz Eşya Sektörüne Paslanmaz Çelikten Özel Ürünler Üretiyor
Mutlu Metal, İzmir Torbalı’da 9.000 metrekare alana sahip fabrikasında mutfak, beyaz eşya ve tekne imalat sektörü için paslanmaz çelikten aksesuarlar, kulp ve tutamaklar, özel ve proje bazlı ürünler üretiyor. Yılda, yaklaşık 10 milyon adet kulp imalatı gerçekleştirebildiklerini belirten Mutlu Metal İcra Kurulu Başkanı & Yönetim Kurulu Üyesi Gülçin Atalay Tunç, üretimlerinin ağırlıklı Avrupa ülkeleri olmak üzere yüzde 85’ini ihraç ettiklerinin bilgisini de verdi.
SUBCONTURKEY: Kısaca sizi tanıyabilir miyiz?
Gülçin Atalay Tunç: 1985 yılında, İzmir’de doğdum. Ortaokul ve lise öğrenimimi İzmir Türk Koleji’nde tamamladım. Ege Üniversitesi, Halkla İlişkiler ve Pazarlama Bölümü’nden 2007 yılında mezun oldum. Üniversitenin son yılında aile şirketimiz olan Mutlu Metal’de stajyer olarak görev aldım. Paketleme, Depo, Kalıphane, Muhasebe gibi departmanlarda staj yaptıktan sonra; 2008 yılı itibariyle önce Müşteri İlişkileri Yöneticiliği, sonrasında ise yaklaşık 5 yıl boyunca Pazarlama Satış Direktörlüğü görevlerini yürüttüm.
Bu dönem boyunca, yeni müşterileri ve hizmet verebileceğimiz yeni sektörleri firmamıza kazandırdım. Beyaz eşya sektörüne hizmet vermeye başlamamız da bu dönem içerisinde gerçekleşti.
2016 yılında Genel Müdür Yardımcılığı pozisyonuna atandım ve yaklaşık 2 yıl görevimi sürdürdüm. Mutlu Metal’ in kurumsal yönetim ve profesyonelleşme hedefleri doğrultusunda, 2018 yılında icracı görevlerimden sıyrılarak Yönetim Kurulu Üyesi olarak çalışmaya devam ettim. 2021-2023 yılları arasında Yönetim Kurulu Başkan Vekili görevini yürüttüm. 2023 Mart ayından itibaren de İcra Kurulu Başkanı & Yönetim Kurulu Üyesi olarak görevime devam ediyorum.
3 yılı aşkın süredir teknoloji girişimlerine, şirketimiz adına melek yatırım yapıyorum. Türkiye Aile İşletmeleri Derneği’nde, Girişimcilik Komitesi eş başkanıyım. 2020-2021 yılı içerisinde almış olduğum ‘’Global Digital Leader’’ ve ‘’Innovation Leadership’’ eğitimlerinden sonra, Mutlu Metal Yönetim Kurulu’nda Dijital Sponsor olmaya gönüllü oldum. Ailemizin 1. ve 2. nesli tarafından, 2008 yılında kurulan kurum içi girişimimiz Mutlu Marine markasının; kurucu ortağı, icracı lideri olarak çalışmalarımı heyecanla sürdürüyorum. Yönetim Kurulunda Kadın Derneği 5. Dönem Mentisi olarak 2023 yılında ‘’Bağımsız Yönetim Kurulu Üyeliği’’ sertifika programını tamamladım. Beyaz Eşya Yan Sanayiciler Derneği’nde Genişletilmiş Yönetim Kurulu Üyesiyim.
SUBCONTURKEY: Mutlu Metal’in kurumsal kimliği hakkında bilgi verir misiniz
Gülçin Atalay Tunç: Mutlu Metal, kurucumuz ve Yönetim Kurulu Başkanımız Çimen Atalay tarafından 40 metrekarelik bir atölyede zirai araçlar için boy menteşe imalatı yapmak üzere 4 kişilik bir ekiple 1980 yılında kuruldu. Şu anda İzmir Torbalı’da 9.000 metrekare alana sahip fabrikamızda, mutfak, beyaz eşya ve tekne imalat sektörü için paslanmaz çelikten aksesuarlar, kulp ve tutamaklar, özel ve proje bazlı ürünler üretiyoruz.
Mutlu Metal’in kurumsal ve organizasyon yapısından bahsetmem gerekirse… İlk olarak 2010 yılında ailemizin kurumsallaşması temel amacıyla Aile Anayasası oluşturduk. Aile Anayasası ile şirket ve aile işlerini birbirinden ayırarak öncelikle ailenin kurumsallaşmasına ve işletmemizin sürdürülebilirliğine ve profesyonelleşmesine odaklandık. 2018 yılında ise organizasyonumuzu yeniden gözden geçirerek mühendislik, entegre yönetim sistemleri, bilgi sistemleri, proje yönetimi ve stratejik pazarlama gibi fonksiyonları bünyemize kattık. Özellikle Proje & Kalıphane ve Mühendislik Hizmetlerine ağırlık vererek; 3 Boyutlu Tasarım ve Modelleme süreçleriyle müşterilerimizin projelerine ve iş süreçlerine çözüm ortağı olarak hizmet veren bir yapıya kavuştuk.
Kurucumuz Çimen Atalay’ın en büyük arzusu olan Mutlu Metal’in nesillerden nesillere aktarılmasını sağlayacak kurumsal projeleri ekiplerimizle hayata geçirmek üzere çalışmalarımızı hızlandırdık. Şu anda geldiğimiz noktada; Mutlu Metal 170 kişiye istihdam sağlıyor, Birleşmiş Milletler tarafından benimsenen ‘’Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’’ doğrultusunda birçok proje gerçekleştiriyoruz.
Çatımızda bulunan GES ile sürdürülebilir ve temiz enerji kullanıyoruz ve her yıl karbon ayak izi ölçümlerimizi gerçekleştirip şirket olarak gerekli aksiyonlarımızı planlıyoruz. 2023 yılında almış olduğumuz 50001 Enerji Yönetim Sistemleri Belge’miz ile enerji verimliliğini arttırmak, maliyetleri düşürmek ve çevre etkilerini azaltmak üzere süreçlerimizi gözden geçiriyor ve karar mekanizmalarımızı bu verilerle çalıştırıyoruz. 2021 yılında devreye almış olduğumuz ‘’Üretimden Canlı Veri Toplama Sistemi’’ sayesinde verimliliğimizi ve performansımızı anlık olarak ölçerek maliyetlerimizi kontrol altında tutuyoruz. Çevre Yönetimi ve İş Sağlığı Güvenliği başlığı altında yürüttüğümüz birçok projemiz mevcut. Endüstriyel Simbiyoz kapsamında çalışmalar yürüterek döngüsel ekonomiye katkı sağlıyoruz. Kadın istihdamını ve iş hayatındaki yetkinliklerini, karar alma süreçlerine katılımını destekleyen ve artmasını sağlayan şirket içi çalışmalar yapıyor, şirket dışında ise ‘’Sanayide Kadın Eli’’ projesine aktif olarak katkı sağlıyoruz.
Kurucumuz Çimen Atalay ve ikinci nesil olarak şirketimizde Yönetim Kurulu Başkan Vekilliği görevini yürüten kız kardeşim Gülesin Atalay ile Mutlu Metal Yönetim Kurulu’nu profesyonelleştirerek ve bağımsız üyemiz ile birlikte çalışarak, firmamızın kurumsal gelişimi ve sürdürülebilirliği konusunda çalışmalarımıza devam ediyoruz.
SUBCONTURKEY: Ürünleriniz, üretim alanınız, üretim kapasiteniz hakkında bilgi verir misiniz?
Gülçin Atalay Tunç: İzmir Torbalı’da 9.000 metrekare alana sahip fabrikamızda, şimdilik üç farklı sektöre hizmet veriyoruz. Mutfak sektörü için tencere kulpları ve mutfak gereçlerinin tamamlayıcı aksesuarlarının, beyaz eşya sektörü için paslanmazdan buzdolabı ve fırın tutamaklarının ve tekne imalat sektörü için bir tekneye ait tüm paslanmaz parçaların proje bazlı üretimini gerçekleştiriyoruz. 1995 yılından bu yana ağırlıklı olarak Avrupa pazarı olmak üzere üretiminin %85’ini ihraç eden ve müşterilerimizle partnerlik ilişkisi kurarak onların süreçlerine de değer yaratmayı felsefesi haline getiren bir firmayız. Hizmet verdiğimiz sektörlerde, lider konumlarda olan global markalarının sadece tedarikçisi değil aynı zamanda proje ve çözüm ortağıyız.
Mutlu Metal’in 40 yıllık geçmişinden gelen kalıplarının tasarımı ve üretimi konusundaki uzmanlığı ile paslanmaz çelik kulp ve aksesuar üretimindeki tecrübesini soğuk şekillendirme, talaşlı imalat, kaynak ve yüzey işleme teknolojilerinde modern üretim yöntemleri ile destekleyerek firmamızın sektörel çeşitlendirme stratejimiz doğrultusunda farklı sektörlere de iş yapabilme yeteneklerini arttırdık. Bu strateji ile 2015 yılından bu yana buzdolabı kulpları imalatı ile beyaz eşya sektöründe de yerimizi aldık.
360 ton sac, 180 ton çubuk ve 180.000 metre paslanmaz boru işleme kapasitesine sahibiz. Yılda, yaklaşık 10 milyon adet kulp imalatı gerçekleştirebiliyoruz.
SUBCONTURKEY: Üretiminizin ne kadarını ihraç ediyorsunuz? Ağırlıklı olarak ihracat yaptığınız ülkeler hangileridir?
Gülçin Atalay Tunç: %85 oranında özellikle Avrupa Ülkelerine ihracat yapıyoruz. Şirketimiz kurulduğu yıldan bu yana başta Almanya, Fransa, İtalya, Rusya, Slovenya, Sırbistan, Portekiz olmak üzere Avrupa, Asya, Amerika, Kuzey Afrika kıtalarına, toplamda 23 ülkeye ihracat yapmış olup her geçen gün pazar payımızı ve pazar çeşitliliğimizi arttırmaya devam ediyoruz.
SUBCONTURKEY: 2023 yılının ilk yarısı Mutlu Metal için nasıl geçti? Yıl sonu beklentileriniz nelerdir?
Gülçin Atalay Tunç: Avrupa’da yaşanan resesyon ve enflasyon sebebiyle mutfak sektöründeki satışlarımızda %20 oranında azalma yaşandı. Beyaz eşya sektöründe mevcut müşterilerimizin adetlerinde, geçen seneye göre herhangi bir artış yaşanmazken bünyemize kattığımız yeni, global firmalar ile Mutlu Metal içerisinde, beyaz eşya sektörünün cirodaki payını arttırmış olduk. Tekne imalat sektöründe, Covid sonrası dönemden beri yaşanan talep artışı sebebiyle, bu sektör özelinde her yıl ciromuzda ve kapasitemizde iki kat artış sağlıyoruz.
Rekabetin her geçen gün arttığı, tüketicilerin satın alma alışkanlıklarının büyük değişime uğradığı, ekonomik belirsizliklerin maliyetlerimizi ve karlılığımızı etkilediği ve finansmana erişimin zorlaştığı bu dönemde bile yatırımlarımıza devam etme kararı alarak teknolojinin gerisinde kalmamaya, dengeli ve sürdürülebilir büyümeyi gerçekleştirmeye yönelik çalışmalarımıza devam ediyoruz.
Firmamızın sektörel çeşitliliğini göz önüne aldığımızda, 2023 yıl sonunda, geçen yıla göre yaklaşık %10 oranında bir daralma yaşayacağımızı söyleyebilirim.
SUBCONTURKEY: Yakın zamanda yatırımlarınız oldu mu?
Gülçin Atalay Tunç: Her yıl ciromuzun belli bir oranını yatırıma dönüştürüyoruz. Firma vizyonumuz yenilikçi ve özellikle dünyadaki teknolojik gelişmeleri yakından takip etme yönündedir. Son yıllarda özellikle robotik kaynak ve yüzey teknolojileri konusunda yaptığımız yatırımlarla üretim kapasitemizi ve verimliliğimizi arttırdık. CNC boru şekillendirme ve CNC lazer kesim tezgahlarını da bünyemize katarak üretim kabiliyetlerimizi arttırdık.
Yakın gelecek için lazer kaynak makinesi, yüksek tonajlı pres alımları, cnc makine parkımızda kapasite artışı ve bazı özel yüzey süreçlerini firmamızın bünyesinde gerçekleştirme ile ilgili yatırımlarımız söz konusu.
SUBCONTURKEY: Mutlu Metal’i sektöründe tercih edilir kılan özellikleri nelerdir?
Gülçin Atalay Tunç: Mutlu Metal olarak güvene dayalı uzun işbirlikleri kurarak partnerlerimizle proje ve çözüm ortaklığı yapıyoruz. Firmamızın kurumsal değerleri; saygı, tutarlılık, bütünsellik, sürekli iyileştirme, çift taraflı öğrenme, verimlilik, çeviklik ile tüm bunların odağına mühendislik, sistem ve insan odaklı yaklaşımı koymamız bizleri rakiplerimizden ayıran temel nedenlerdir.
Son yıllarda gerçekleştirmiş olduğumuz çevre, teknoloji ve sosyal dönüşüm odaklı projelerimiz sayesinde global ve öncü birçok firmanın tercih sebebi haline geldik. Yaklaşık 25 yıldır özellikle Avrupa ile çalışmanın getirdiği iş disiplini ve Kurumsal / Teknolojik bilgi birikimi sayesinde yaptığımız işin en iyisini yapma gayretinde olmamız ve kültürümüzü de bu doğrultuda oluşturmamız bizi güçlü kılan yönlerimizdir.