Nesnelerin Interneti (Internet of Things, IoT) Kavramı ve Amacı
ACD Bilgi İşlem Ltd. Şti. Proje Yöneticisi Dr. Aytun Onay: Nesnelerin İnterneti (IoT) Dünü, Bugünü ve Yarını
Nesnelerin İnterneti (IoT)
Dünü, Bugünü ve Yarını
Nesnelerin Interneti (Internet of Things, IoT) Kavramı ve Amacı
Nesnelerin interneti (Internet of Things, kısaca IoT), “nesne” diye bilinen, sensörlerle gömülü fiziksel aletlerin, yazılım ve diğer teknolojilerle internet üzerinden birbirine bağlanıp, aralarında data transferi yapılan sistemin adıdır.
Nesnelerin İnterneti’nin (IoT) arkasındaki amaç, sensörlerden gerçek zamanlı olarak elde edilen verileri kendi kendine anlamlandırıp, sınıflandırarak önemli bilgiyi insan müdahalesine dayalı sistemlere kıyasla çok daha hızlı bir şekilde yüzeye çıkartarak verimliliği artırmasıdır.
IoT’nin bir diğer amacı da tüm cihaz ve sensörleri birbirine internet aracılığıyla bağladığı için aynı anda istenilen sayıda sensörden, istenilen sayıda bilginin gerçek zamanlı değişimi kullanıcıya anlık olarak sunulabilmesidir. Bu sayede periyodik kontroller aracılığıyla sistemin verimliliğini değerlendirmek yerine sistem hakkında anlık bilgiye sahip olunabilmektedir.
Gerçek Zamanlı ve Anlamlı Veriler Için IoT Teknolojisi Şart
Çoğu organizasyon için data gerçek zamanlı değildir ve bu sebeple verimlilikten yoksundur. Gerçek zamanlı olmayan sistemlerde bir önceki günlerin dataları kullanılarak yazılan raporlara bakılarak karar verilir. IoT ise gerçek zamanlı elde edilen ve anlamlandırılan veriler ile kullanıldığı sistem üzerinde maksimum bilgiye sahip olmaya imkan tanır.
Geleceğin Teknolojisi IoT ile Şekillenecek
Genel olarak IoT, çok yakın zamanda yaşamın tüm yönlerinin ve tüm sektörlerin ayrılmaz bir parçası olacaktır. Bu sayede daha iyi izleme, işleme ve kontrol kalitesi sağlanabilecek ve karar verme süreçleri daha hızlı ilerleyecektir. 2025 yılına gelindiğinde, IoT teknolojisinin dünya çapında değeri 6,2 trilyon dolar olacağı ve 30.9 milyar cihazın IoT altyapısını kullanacağı tahmin edilmektedir.
5G teknolojisinde yaşanan gelişmelerle birlikte IoT ile bağlı cihazların performansı ve güvenilirliği tahmin edilenin de çok üstüne çıkacaktır. IoT kullanan bir sistemin performansı, sistemin diğer IoT cihazlarla, akıllı telefonlarla, web sitesi yada app şeklindeki yazılımlarla ne kadar hızlı data transferi yapabildiği ile doğrudan ilgilidir. 5G’ nin data transfer hızını önemli ölçüde arttırmasıyla IoT cihazlar hiç olmadığı kadar hızlı şekilde iletişim kurup, data paylaşımı yapabilecektir.
Tüm birbirini besleyen bu gelişmeler doğrultusunda IoT’nin geleceğin teknolojisi olacağına şüphe bulunmamaktadır. Hızla değişen günümüz dünyasında bu trendi yakalayamayan şirketlerin kısa süre içinde çağ dışı kalacağı bir gerçektir. Veri çağındaki bu geçişe erken entregre olmak şirketlerin yatırımlarını IoT uyumlu cihazlara yapması kaçınılmazdır.
ACD Bilgi İşlem Ltd.Şti. olarak bizler de 2004 yılından bugüne ürünlerimizi geliştirirken teknolojik gelişmeleri yakından takip etmekte ve gelişen IoT teknolojisi ile birlikte de kullanıcılarımıza yapay zeka destekli, esnek, güvenli ve kullanıcı dostu çözümler sunmaktayız.
Dr. Aytun Onay
ACD Bilgi İşlem Ltd.Şti. Proje Yöneticisi
Bilgisayar Mühendisi