Nova Kalıp ve Plastik, Beyaz Eşya ve Otomotiv Sektörlerine Üretim Yapıyor
2021 yılında yaptıkları makine yatırımları ile kapasitelerini yüzde 25 artırdıklarını söyleyen Nova Kalıp ve Plastik Genel Müdürü Erkan Şahlan...
Nova Kalıp ve Plastik, Beyaz Eşya ve Otomotiv Sektörlerine Üretim Yapıyor
2021 yılında yaptıkları makine yatırımları ile kapasitelerini yüzde 25 artırdıklarını söyleyen Nova Kalıp ve Plastik Genel Müdürü Erkan Şahlan, Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi'nde bulunan iki fabrikada plastik enjeksiyon parça üretimi, gruplama ve plastik üzeri yaş boyama faaliyetlerini, İstanbul şubesinde ise plastik enjeksiyon kalıp üretimini yaptıklarını söyledi.
SUBCONTURKEY: Kısaca sizi tanıyabilir misiniz?
Erkan Şahlan: Nova Kalıp ve Plastik’te Genel Müdürlük görevini ifa etmekteyim. 41 yaşındayım. 15 yıldır Nova Kalıp ve Plastik bünyesinde çalışıyorum. Şirkette 2. Nesil yönetici olarak çalışmaktayım. Üniversite eğitimimi ABD’de Ohio State Üniversitesinde Endüstri Mühendisliği bölümünde tamamladım. Sonrasında yine aynı üniversitede Endüstri Mühendisliğinde yüksek lisansımı tamamladım ve Türkiye’ye döndüm.
SUBCONTURKEY: Nova Kalıp’ın kurumsal kimliği hakkında bilgiler verir misiniz?
Erkan Şahlan: 1992 yılında plastik enjeksiyon kalıpları ve plastik enjeksiyon parça üretimi amacıyla, Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi'nde kurulmuş olan firmamız, iki fabrikasında toplamda 26.500 m2 açık, 17.000 m2 kapalı alanı ile üretim faaliyetine devam etmekte olup, beyaz eşya, otomotiv, medikal, vitrifiye, havacılık ve savunma sanayi ve elektrik-elektronik sektörlerine çalışmaya devam etmektedir. Eskişehir’deki faaliyetlerimizi OSB içindeki 2 fabrikamızda gerçekleştirmekteyiz. Ayrıca firmamızın İstanbul'da da bir kalıp üretim tesisi bulunmaktadır. Firmamız bünyesinde 2018 Şubat ayında Bakanlıkça tescillenmiş bir ARGE merkezimiz bulunmaktadır. AR-GE merkezimizde Co-design çalışmalarının yanında tersine mühendislik çalışmaları ve patentini aldığımız yeni ürün geliştirme çalışmaları yapılmaktadır. Bu çalışmalar CAD-CAM programları ve akış analiz programları ile desteklenmektedir.
Firmamız bünyesinde gerçekleştirdiğimiz hizmetlerimiz:
· 5 tona kadar plastik enjeksiyon kalıp imalatı, tamirat ve tadilatı
· 50-700 ton arası kapama gücüne ve 0,5 gr.-2500 gr. arası baskı ağırlığına sahip 47 adet Avrupa menşeili makine ile termoplastik parça imalatı
· Plastik üzerine yaş boya uygulamaları (parlak, mat, soft touch)
· Serigrafi, tampon baskı, sıcak baskı, ipek baskı, endüstriyel kodlama, ultrasonik kaynak uygulamaları
· Montaj, hassas sıvı dozajlama uygulamaları
· Talaşlı imalat
Tüm bunlara ilaveten gelen hammadde, yarı mamül, yardımcı malzeme ve tabii ki en önemlisi fabrikamızda üretilen parçaları ölçmenin önemini göz önüne alarak Türkiye’deki en kapsamlı plastik laboratuvarlarından birini fabrikamıza kurduk. Bu laboratuvarımız ile dışarıya da hizmet verebilmekteyiz.
Firmamızda IATF 16949:2016, ISO 14001 ve ISO 45001 belgeleri bulunmaktadır.
SUBCONTURKEY: Üretimini yaptığınız ürünler, üretim kapasiteniz ve hangi sektörler için üretim yaptığınız konusunda bilgi verir misiniz?
Erkan Şahlan: Beyaz eşyaya çok geniş bir ürün yelpazesi ile hizmet vermekteyiz. Yaklaşık 2000’e yakın farklı stok üretmekteyiz. Bunların içinde özellikle görselliği ve fonksiyonelliği yüksek ürünler üretiyor olmamız bizi farklılaştırmaktadır. Bu ürünleri kısaca sayacak olursak ön panolar, boydan saplar, alt ve üst kapaklar, manuel ve elektronik buzmatik grupları, kapı rafları, tutamaklar, düğmeler, ayarlı ayaklar ve pervaneler olarak sıralanabilir. Bu ürünlere müşteri istekleri çerçevesinde yaş boya, serigrafi, sıcak folyo baskı, tampon baskı, ipek baskı, endüstriyel kodlama, ultrasonik kaynak uygulamaları ile çok çeşitli gruplama uygulamaları yapılmaktadır.
Otomotiv grubunda ise ağırlıklı olarak kupplung, t ve y parçalar, braket, klips, koruma kapağı vb. akışkan transfer parçaları üretmekteyiz. Bunun yanında silecek grupları, sönümleme grupları, arka ve ön stop plastikleri ve kriko plastikleri ürettiğimiz parça grupları içerisindedir. Bu parçalar müşteri taleplerine göre gruplu veya grupsuz satılabilmektedir. Yine bu parçaların içinde de görselliği önemli olan parçalar olduğu gibi fonksiyonelliği ön planda olan parçalarda bulunmaktadır.
Bu iki ana grubun haricinde vitrifiye sektöründe kullanılan plastik parçalar, makine, konveyör ve motor gruplarında kullanılan plastik parçalar ile hastane ekipmanlarında kullanılan plastik parçalarda üretimimizde önemli yer teşkil etmektedir.
SUBCONTURKEY: 2021 yılının ilk yarısı firmanız açısından nasıl bir yıl oldu? Yıl sonu beklentileriniz nelerdir?
Erkan Şahlan: Açıkça söylemek gerekirse ilk 6 ayda oldukça iyi bir ciro artışı oldu. Ancak buradaki en büyük etken özellikle hammadde ve emtia fiyatlarındaki anormal artışlardı. Bu ciro artışı daha da fazla olabilirdi ancak bilhassa otomotiv sektöründe yaşanan chip krizi ve buna bağlı birçok fabrikadaki kapanmalar üretim adetlerimizi azalttı ve büyümeyi yavaşlattı diyebiliriz. Yıl sonu beklentimiz bu yılı iyi denilebilecek bir ciro artışı ile tamamlamak.
SUBCONTURKEY: Üretiminizin ne kadarını ihraç ediyorsunuz? Ağırlıklı olarak hangi sektörler için ihracat yapıyorsunuz?
Erkan Şahlan: Üretimimizin yaklaşık %10’unu ihraç ediyoruz. Ancak esasen üretimimizin %85’i dolaylı olarak ihraç edilmekte. Direkt olarak bizim yaptığımız ihracat ise beyaz eşya ve otomotiv sektörlerinde.
SUBCONTURKEY: Fabrika veya makine yatırımı planlarınız var mı?
Erkan Şahlan: 2021 yılı içinde yapılması gereken makine yatırımlarımızı tamamladık. Yaklaşık %25’lik bir kapasite artışı gerçekleştirdik. Mevcut kapalı alanımızda daha fazla kapasite artışı yapabilmemiz çok zor. Ancak 2. fabrikamızın büyüyebileceği alanı var ve bu konuda inşaat firmaları ile görüşmelerimizi tamamladık. Yıl sonuna kadar inşaatı bitirmeyi planlıyoruz.
SUBCONTURKEY: Dijitalleşme ve Endüstri 4.0 konusunda çalışmalarınız ve yatırımlarınız var mı?
Erkan Şahlan: Firmamız bünyesinde sektörümüzde kullanılabilecek bir çok otomasyon teknolojisini kullanmaya çalışıyoruz. Bunlar içerisinde robot ve konveyör sistemleri, merkezi hammadde taşıma ve kurutma sistemleri, volumetrik dozajlayıcılar ve otomatik sıvı dozajlama sistemlerini sayabiliriz. Bunların haricinde firmamızda entegrasyonu 2018 yılında tamamlanmış olan ERP programımız ve kurulumu devam eden veri toplama sistemimiz bulunmaktadır.
SUBCONTURKEY: Sektörünüzde yaşadığınız sorunlar nelerdir? Pandemi sektörünüzü ve firmanızı nasıl etkiledi?
Erkan Şahlan: En büyük problemimiz ani ve çok yüksek oranlı hammadde fiyat artışları. Bu durum bizi sürekli fiyat artışı yapmaya zorlamakta. Bunun yanında son zamanlarda oluşan elektrik fiyatlarındaki anormal artışlarda bizi gerçekten çok zorluyor. Tüm bunlara kalifiye eleman teminindeki güçlükler, enflasyondaki hızlı artış ve faiz oranlarının yatırım yapılabilir seviyenin üstüne çıkması ile pandeminin olumsuzlukları da eklenince gerçekten üretim yapmak çok zor bir hal alıyor.
SUBCONTURKEY: Önümüzdeki süreçte öncelikli konularınız, hedefleriniz neler olacak?
Erkan Şahlan: Açıkçası bu yıl kapasitemizi yeterli oranda arttırdığımızı düşünüyoruz. Önümüzdeki dönemde öncelikli konularımız arasında ihracatı arttırma, verimlilik ve otomasyon seviyesi arttırma çalışmaları ve İK süreçlerimizde insan kaynağı derinliğimizi ve kalitemizi arttırma çalışmaları olacak.
SUBCONTURKEY: Son olarak eklemek istedikleriniz var mı?
Erkan Şahlan: Umuyoruz ki pandemi bir an önce biter. Ancak pandemi yasakları sırasında gördük ki insanın doğayı kirletemediği durumlarda doğa kendine geliyor. Bu sebepten ötürü ileride nefes alabilmek istiyorsak içinde yaşadığımız doğaya ve doğadaki hayvanlara saygı duymamız ve onları korumamız şart. Herkese sağlıklı günler diliyorum.