OİB, Yeni Pazar Arayışında Hız Kesmiyor
Otomotiv endüstrisi, Belarus'a çıkarma yaptı.
Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB), ihracatta yeni pazarlara ulaşabilmek için yolunu Belarus’a çevirdi.
OİB Başkanı Orhan Sabuncu, “Belarus'da otomotiv sanayi için ürün tedarikinden ortaklığa kadar birçok fırsat bulunuyor” dedi.
Otomotiv endüstrisinin en büyük hedef pazarı olan Rusya Federasyonu ile Bağımsız Devletler Topluluğu’nda etkinliğini artırabilmek için faaliyetlerini sürdüren Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB), bölgenin önemli ülkelerinden Belarus’a sektörel ticaret heyeti programı düzenledi. Görüşmeler kapsamında ortaklık, ihracat gibi somut işbirliği konuları ele alındı.İhracatın lider sektörü otomotiv endüstrisi, dış satışlarını daha da artırabilmek için yeni pazar arayışlarını sürdürüyor. OİB liderliğinde Belarus’u ziyaret eden sektörün önde gelen birçok firması, bu ülkenin önemli ana ve yan sanayi üreticileriyle ikili ilişkilerin geliştirilmesinden ortaklık ve yatırıma kadar birçok alanda temaslarda bulundu. Minsk şehrinde gerçekleşen temaslarda iki ülke firmaları arasında ön eşleştirme de yapılarak işbirliğinin önü somut şekilde açıldı.
Belarus’a ilgi büyük
OİB Başkanı Orhan Sabuncu, Belarus’taki otomotiv endüstrisinin Türk otomotiv endüstrisinin tecrübesinden yararlanmak istediğine değinerek şöyle konuştu:
“BELAZ firması, jeneratör, çekiciler, elektrik elektronik ürünler, elektromekanik transmisyon gibi birçok ürüne ihtiyaç duyduğunu; Amkador şirketi, özellikle radyatör ve soğutma sistemlerinde ithalat ve ortak yatırıma açık olduğunu heyetimize bildirdi. Bate Holding de marş motoru, direksiyon aksam-parça, kardan mili, ışıklandırma sistemleri, kablo, ön panel gibi birçok ürünü Türk şirketleri ile birlikte üretme veya bunları tedarik etmek istiyor.
Ayrıca Rusya Federasyonu ile Kazakistan ve Belarus arasında gümrük birliği anlaşması var. Gümrük Birliği’nin ilan ettiği en önemli amaçlar, Ortak Pazarın kurulması, malların, kişilerin ve sermayenin serbest dolaşımı, üç ülkede de ticaret, iş yapma, yatırım, sertifikasyon şartlarının tek standarda getirilmesi, üçüncü ülkelerden gelen ürünler için ortak gümrük tarifesi uygulanması, tarife dışı engellerin de tek standarda getirilmesi olarak sayılabilir. Gümrük Birliği, hedef pazarlarımız olan bu üç ülke adına bizim için fırsat olabilir.”
Otomobilden traktöre üretim var
OİB heyeti, ziyaret sırasında altyapı, maden ocakları gibi büyük projelerde kullanılan, taşıma kapasitesi 450 tona ulaşan kamyonları üreten dünyanın bu alandaki en büyük üreticisinden birisi olan Belarus Otomobil Fabrikası’nı (BelAZ) ziyaret etti. Ayrıca Amkador gibi önemli üreticilerin tesislerini de gezen OİB heyeti, Belarus’tan olumlu izlenimlerle ayrıldı.
Haberin Kaynağı : PR Basın Halkla İlişkiler
17.11.2014