Ortem Elektronik, Ar-Ge Merkezi Olacak
Ar-Ge ve Ar-Ge’ye dayalı üretim gerçekleştiren Ortem Elektronik otomotiv elektroniği ve telemetri konularında faaliyet gösteriyor.
Ortem Elektronik Genel Müdürü Celalettin Karaman, Türkiye’de otomotiv konusunda üretim yapan ana sanayilerin hepsi için çalışmak istediklerini belirtirken otomotiv elektroniği konusunda yerlileştirmenin önemimden de bahsetti. Gebze’nin de Türk sanayisi için stratejik önemini vurguluyan Celalettin Karaman şu bilgileri verdi.
Ortem Elektronik hakkında bilgi verir misiniz?
Celalettin Karaman: Ortem Elektronik olarak 1998 yılında TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi Teknoparkında kurulduk Otomotiv elektroniği ve telemetri teknolojileri faaliyet alanlarında Ar-Ge ve Ar-Ge’ye dayalı üretim yapıyoruz.
Türkiye Otomotiv sektöründe ciddi bir altyapı ve bilgi birikimine sahip olmasına rağmen, teknolojik ürünler konusunda ne yazık ki dışa bağımlılığı devam etmektedir. Sanayi Bakanlığı tarafından 2012 yılında yayınlanan otomotiv strateji belgesinde teknolojik ürün gamına giren Otomotiv elektroniği konusuna hiç değinilmemiştir. Buralarda söz sahibi olunması adına, OSD Genel Sekteri ve sektörün duayeni Sayın Prof. Dr. Ercan Tezer Bey’in de yönlendirmeleriyle ilgili STK larda yer almaya çalışıyoruz. İki yıldır TAYSAD (Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği) ve OTEP (Otomotiv Teknoloji Platformu) üyesiyiz.
Otomotiv elektroniğinin önemini yerlileştirme de geldiğimiz noktadan anlayabiliyoruz. Yerlileştirme oranlarında ürün segmentlerine göre %80-90’lardayız diyebiliyoruz. Bu yerlileştirme oranımız komponent bazlı yerlileştirme. Maliyet bazlı yerlileştirmede ise %30-50 oranlarındayız. Bizim yerlileştiremediğimiz o %20-10’luk kısım maliyette esas payı oluşturan parçalardır. Mekanik aksamda, plastik aksamda iyiyiz ama teknolojik parçaları ne yazık ki ithalat yoluyla alıyoruz. Bizde ortem olarak teknolojik ürün grubuna dahil olan ototmotiv elektroniği alanında AR-GE ve AR-GE’ye dayalı üretim yaparak maliyet bazlı yerlileştirmedeki payımızı artırmaktır. Ayrıca geliştirilen yeni ürünlerin ihracat yolu ile Global üreticilere de ulşatırılmasını hedeflemekteyiz. Bu manada rakiplerimiz güçlü ve hizmet verdiğimiz ana sanayinin talebi olan ciddi regülasyon istekleri mevcuttur. 2013 sonu itibari ile hem ürün geliştirme hem de üretim altyapısı olarak eksiklerimizi tamamlayarak hazır olduğumuzu söylüyoruz. Bugün 65 nitelikli personele sahibiz. Bu 65 personelin 33’ü üretimde, 7’si idari personel ve diğer kalan personelimiz de Ar-Ge personelimizdir. Ayrıca 2014 yılı içerisinde Ar-Ge merkezi olmayı hedeflemekteyiz.
Otomotiv kalite yönetim sistemi ISO 16949 belgelendirme çalışmalarımız Mart 2014 itibarı tamamlanmış olacaktır. Bunda sonra hem yerli hem de Global ana sanayiler ile çalışmaya hazırız.
Halen bünyemizde uygulamış olduğumuz yönetim sistemlerimiz;
• Stratejik Yönetim Sistemi
• Kalite Yönetim Sistem ISO 9001:2008
• Çevre Yönetim Sistemi ISO 14001:2004
• Bilgi Güvenligi ISO 27001:2005
• Is Sagl.g. ve Güvenligi OHSAS 18001
• ERP Sistemi
• Otomotiv KYS ISO 16949 Q1/2014
Ortem Elektronik otomotivde ana sanayilerle çalışıyor mu?
Celalettin Karaman: Kuruluşumuzdan bu güne hem ana sanayi hem de ana sanayiye hizmet veren yan sanayi ile çalışmalarımız devam etmektedir.
Üzerinde uzun süre çalıştığımız ve TÜBİTAK_TEYDEB inde desteklediği Multiplexer projesini geçen yıl sonu itibarı ile başarılı bir şekilde bitirdik. Geliştirilen 24X24 Muxtiplexer ürünümüz ilk müşteri olarak Karsan’ın 2014 yılında üreticeği yeni nesil araçlarında kullanılacak. Mercedes’in 2015 yılında üreteceği ticari araçlarda kullanılacak bir elektronik kontrol ünitesini 2013 yılının Haziran ayında çalışmaya başladık. Bu hakikaten önümüzü açacak ve uluslararası firmalara kendimizi ispat yönünde iyi bir çalışma olacaktır. Otokar ile savunma sanayinde ciddi bir iş birliğimiz var. Milli tank projesinde kullanılan bir Elektronik kontrol ünitesini üretim prototipi aşamasına getirdik.
Bundan sonraki hedefimiz ticari araç tarafında yurt içindeki bütün ana sanayilerle çalışır olmak, devamında globaldaki ticari araçlara ürün verebiliyor olmak. Bir sonraki hedefimiz ise hafif ticari ve binek araçlara da ürün verebilmek ve bunun için çalışmalarımızı sürdürüyoruz.
2013 yılını hedefleriniz doğrultusunda mı tamamladınız?
Celalettin Karaman: Biz Ortem Elektronik olarak 2017 yılına kadar stratejimizi belirledik. 2013 yılını da planladığımız senaryoyla kapadık. Bulunduğumuz sektörde yılın son çeyreği genelde neredeyse yılın ilk 3 çeyreğinin cirosunu yapar. Ama ne yazık ki 2013 yılının son çeyreğinde işlerimiz neredeyse durdu. Son çeyrekte yaşanan iç politika istikrarsızlığından dolayı neredeyse hiç sipariş alamadık diyebiliriz. Ama 2013 yılında ihracatımız başladı ve bu da beklediğimiz şekilde 2013’ü kapatmamıza neden oldu. 2014 yılında ise %75-80 oranında büyüme bekliyoruz.2014 yılında ciromuzun %25-35’i oranında ihracat yapmayı planlıyoruz.
Gebze’de olmanızın avantajları nelerdir?
Celalettin Karaman: Gebze sanayinin ve inovasyonun merkezi diyebiliriz. Gebze’nin gündüz nüfusu 2,5-3 milyon iken gece nüfusunun 500 bin olduğu söyleniyor. Onlarca tane organize sanayi bölgesi bulunuyor. Bu da sanayi anlamında Gebze’nin önemini ortaya koyuyor. TÜBİTAK’ın burada olması, 2 Teknoparkın bulunması, üniversitelerin olması, çevre üniversitelere yakın olması bizim açımızdan büyük avantaj. Sanayi anlamında çok önemli bir konumda olmasına rağmen deprem anlamında riskli olması da Gebze’nin dezavantajıdır.
Ortem Her Ay En Az Bir Ürün Geliştiriyor
Diğer faaliyet alanınız olan telemetri konusunda bilgi verir misiniz?
Celalettin Karaman: Telemetri teknolojileri dünyada gelecek oluşturacak bir sektör. Telemetri faaliyet alanında daha çok kablosuz haberleşme teknolojilerini kullanarak, uzaktan verilerin okunarak kayıt altına alınması, uzaktan kontrol edilebilmesi ve muftelif raporlar oluşturulabilmesi şeklinde faaliyet başlıkları var. Bu konuda da özellikle GSM ve sabit hat operatörleriyle iş ortaklıkları yapıyoruz. Hayata geçirdiğimiz güzel projeler var. Örneğin Aile Ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından devreye alınan kadına şiddette kullanılan panik butonu. Evde hasta bakımıma yönelik veri izleme uygulaması. Beyaz et üretiminde kümeslerin izlenmesi vede soğuk zincirin takibinde benzer ürünler kullanılmaya başlandı. Kümeslerde 42 günlük bir üretim süreci var bu süreci çok iyi yönetmeniz gerekiyor. Bunların izlenmesi ve yönetilmesine yönelik ürünümüz var. Akıllı evlerle ilgili çalışmalarımız var. Bu konuda ürün geliştirme hızımız çok fazla ve sürekli yeni ürünler geliştiriyoruz.
Haberin Kaynağı : SUBCONTURKEY YAN SANAYİ ve TEDARİKÇİ GAZETESİ
18.02.2014