Otokar, IDEF’te 16 Aracını ve 3 Yeni Kule Sistemini Sergiliyor
Otokar, 50. kuruluş yılında paletli zırhlı araç üretimine başlıyor, bu alanda ülkemizin dışa bağımlılığını sona erdirmeyi hedefliyor
•COBRA II taktik tekerlekli zırhlı araç ilk kez IDEF’te tanıtılıyor.
•Otokar, emniyet ve iç güvenlik amaçlarına uygun yeni 4x4 zırhlı aracı URAL’ı ilk kez IDEF’te sergiliyor.
•Otokar’ın zırhlı muharebe aracı ARMA 8x8, 105 mm kalibreli kule sistemi ile ilk kez IDEF’te.
•Otokar’ın yeni kule sistemleri BASOK, UCOK ve BOZOK ilk kez IDEF’te sergileniyor.
•Otokar, ALTAY Ana Muharebe Tankı’nın atış testlerine katılan prototipini sergiliyor.
.•Otokar, IDEF’te sergilediği yeniliklerle Türkiye’nin tüm kara sistemleri ihtiyaçlarına cevap vermeye hazırlanıyor.
Koç Topluluğu şirketi ve Türkiye’nin en büyük özel sermayeli savunma sanayi şirketi Otokar, 50. kuruluş yıldönümünde 7–10 Mayıs 2013 tarihleri arasında İstanbul’da Tüyap Beylikdüzü Fuar ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen 11’inci Uluslararası Savunma Sanayi Fuarı’nda (IDEF) tasarımını ve üretimini kendisinin yaptığı dünyaca tanınan askeri araçlarını ve yeniliklerini sergiliyor. Geçtiğimiz günlerde tanıtımı yapılan Otokar’ın ilk paletli zırhlı aracı TULPAR, COBRA ailesinin yeni üyesi COBRA II, yeni zırhlı taktik aracı URAL ilk kez IDEF’te sergilenirken; ARMA 8x8 aracının 105 mm silah kuleli atış destek aracı ve üç yeni kule sistemi de ilk kez IDEF ziyaretçilerine tanıtılıyor. Otokar, dünyaca ünlü taktik tekerlekli ailesine eklediği paletli zırhlı aracı, yeni modelleri ve yeni kule sistemleri ile artık Türkiye’nin kara sistemleri konusunda tüm ihtiyaçlarına cevap veriyor.
Otokar’ın 7 no’lu salonda 711 numaralı standında sergilenen tüm ürünler şunlar:
1.Türkiye’nin milli ana muharebe tankı ALTAY’ın atış testleri için hazırlanan ikinci ön prototipi,2.TULPAR paletli zırhlı muharebe aracı,3.COBRA II 4x4 taktik tekerlekli zırhlı aracı, 4.URAL 4x4 taktik tekerlekli zırhlı aracı,5.CMI 105 mm silah kuleli ARMA 8x8 zırhlı ateş destek aracı,6.MIZRAK-30 mm kuleli ARMA 8x8 zırhlı muharebe aracı7.BOZOK 12,7 mm MKT kuleli ARMA 6x6 zırhlı personel taşıyıcı8.BOZOK 25 mm MKT kuleli ARMA 6x6 zırhlı personel taşıyıcı9.COBRA keşif aracı10.KESKİN uzaktan komutalı silah sistemli COBRA11.COBRA Tanksavar silah taşıyıcı araç (STA)12.KALE mayına dayanıklı personel taşıyıcı13.KAYA II mayına dayanıklı personel taşıyıcı14.ZPT15.LAND ROVER DEFENDER 110 komuta kontrol aracı16.LAND ROVER DEFENDER 130 çift kabin
Kara sistemlerindeki tüm ihtiyaçlarını karşılıyoruzOtokar’ın 2013 yılında 50. kuruluş yılını kutladığını belirten Otokar Genel Müdürü Serdar Görgüç, Otokar’ın kara sistemlerinde en deneyimli savunma sanayi şirketi olduğunu söyledi: “Türkiye’de ilkleri gerçekleştirerek ülkemiz sanayinde öncülük yapmış bir şirket olan Otokar Türkiye’nin ilk taktik aracını 1966’da, ilk zırhlı aracını 1983’te, ilk askeri zırhlı aracını 1990’larda üretti. Başarılarımızı sadece ülkemizle sınırlı tutmadık, 1993 yılında Türkiye’den ilk kez askeri zırhlı aracı ihraç ettik. Bugün askeri araçlar alanında 5 kıtada 30’a yakın ülkeye ihracat yapıyoruz. 1987’den bu yana savunma sanayinde aktif olarak görev alıyoruz. Otokar tasarımı olan ve fikri mülkiyet hakları bize ait olan ürünlerimiz ile ülkemizin tek milli askeri araç üreticisiyiz. Güçlü, güvenilir yapımız; savunma sanayi dışında ticari işlerimiz sürdürülebilir büyümemizi sağlıyor. Türkiye dahil 30’a yakın ülkede 40’tan fazla farklı kullanıcımızın ihtiyaç ve beklentilerini analiz ediyor, bu ihtiyaçları yanıtlayabilecek çözümleri hızlı şekilde oluşturuyoruz. Bu da kullanıcı memnuniyeti ve genişleyen ürün gamı olarak bize yansıyor. Bugün 3/4 tondan 60 tona kadar uzanan; 4x4’ten 8x8’e, paletli zırhlı araçlara kadar farklı tip ve versiyonlarda araçlarımız ve Otokar tasarımı kule sistemlerimizle Türkiye’nin kara sistemleri üreticisiyiz” dedi.
IDEF’teki yeniliklere değinen Görgüç sözlerine şöyle devam etti: “IDEF’te Otokar standını ziyaret edenler 3 yeni zırhlı taktik aracımız, mevcut araçlarımızın farklı modelleri ve yeni kule sistemlerimiz ile tanışacaklar. En önemli yeniliğimiz ilk paletli zırhlı aracımız TULPAR... Fikri mülkiyet hakları bize ait, Otokar tasarımı TULPAR ile ülkemizin bu alandaki dışa bağımlılığını kaldırmayı amaçlıyoruz. Yeni paletli zırhlı aracımız ile hedefimiz öncelikli olarak TSK ve sonrasında ihracat pazarları olacak. IDEF’te ilk kez sergilediğimiz COBRA II’nin yüksek koruma ve taşıma seviyesi ile en az ailenin diğer üyesi COBRA kadar başarılı bir ürün olmasını hedefliyoruz. 4x4 taktik tekerlekli zırhlı aracımız URAL’ın ise emniyet ve iç güvenlik kuvvetlerinin ihtiyaçlarını en iyi şekilde karşılayan bir araç olacak.”
Kule sistemlerinin 1989’dan bu yana Otokar’ın ürünleri arasında yer aldığını ancak 2011 yılından bu yana ağırlık verdikleri bir alan olduğunu belirten Görgüç, yeni sistemlerin Otokar’a getirilerini şöyle açıkladı: “Otokar, kendi tasarımı olan kule sistemleri sayesinde kullanıcılarına kara sistemleri alanında küçük kalibrelerden orta kalibrelere kadar yayılan, birbirini tamamlayan, alternatif çözümleri sunma kabiliyetini artırıyor. Otokar kule sistemlerinin üstün performans özellikleri ve yüksek teknolojik seviyeleri ile Otokar, platformlarının gücüne güç katmayı ve uluslararası rekabette farklılık yaratmayı hedefliyor.”
Fuarda milli ana muharebe tankı Altay’ın ikinci ön prototipinin sergilendiğini belirten Görgüç, Altay projesi hakkında da şunları söyledi: “Geçtiğimiz Kasım ayında Altay’ın ilk iki prototipini tanıtmıştık. Altay’ın hareket kabiliyetlerini test ettiğimiz ilk prototip bugüne kadar 3000 km’nin üzerinde yol katetti. Mart ayında Sarıkamış’ta kış testlerini gerçekleştirdi. IDEF’te sergilediğimiz ikinci prototip ise Aralık 2012’den bu yana atış testlerini sürdürüyor. Alınan sonuçları Altay tankını mükemmelleştirmek için kullanıyoruz. Tamamlandığında dünyanın en moderni ve üçüncü nesil üzerinde bir ana muharebe tankı olacak Altay’ın tasarım, prototipleme ve kalifikasyon döneminde proje takvimine uygun olarak ilerliyoruz. Üç aşamadan oluşan bu dönemin “Konsept Tasarım Aşaması”nı 2011’de tamamlamıştık. İkinci aşama olan “Detay Tasarım Aşaması”nda ise sona yaklaşırken eş zamanlı olarak projenin son aşaması olan “Prototipleme ve Kalifikasyon Aşaması” konusunda da çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Altay projesinde görev almak Otokar için büyük bir gurur; seri üretim konusunda da görevlendirilmemiz durumunda en iyi şekilde bu görevi yerine getirmeye hazırız.”
TULPAR paletli zırhlı aracı gelecek tehditlere göre tasarlandıOtokar’ın ilk paletli zırhlı muharebe aracı olan TULPAR, Otokar mühendislerince tasarlanan ve fikri mülkiyet hakları ile tamamen Otokar’a ait bir araç. Bu yönüyle Otokar, TULPAR aracı ile Türkiye’nin paletli zırhlı araçlar konusundaki dışa bağımlığını sone erdirmeyi hedefliyor. İsmini Manas Destanı’ndaki savaşçıları koruyan efsanevi kanatlı attan alan TULPAR, 21. yüzyılın gereksinimleri doğrultusunda modern ve yeni nesil ana muharebe tankları ile birlikte görev yapabilecek nitelik ve özelliklerde geliştirildi. TULPAR aracı günümüzde NATO ülkelerinde yürütülen ve benzeri araç programlarında yer alan zırhlı muharebe araçları ile eşdeğer yetenek ve özelliklerde tasarlandı.
Muharebe alanında, en sert iklim koşullarında ve ağır arazi şartlarında tank ile beraber yer alacak şekilde tasarlanan TULPAR, her türlü arazi koşulunda yüksek hareket kabiliyetine sahip bir paletli zırhlı muharebe aracı. 25- 45 ton arası muharebe ağırlığına uygun farklı güç grubu ve aktarma organları sunan araç, gelecek için genişlemeye açık esnek elektronik bir mimariye sahip. Tehditlere göre yapılandırılabilen ve ölçeklendirilebilen modüler zırh teknolojisi ile modüler zırh yapısına ve sınıfının en üstün balistik ve mayın korumasına sahip TULPAR, yüksek ateş gücü sunuyor. Araca aktif koruma sistemleri entegre edilebiliyor. TULPAR, tam bir piyade mangası taşıma kapasitesine sahip. Süspansiyon, hız azaltan, palet gergi gibi şasi alt sistemleri Otokar tarafından tasarlanan araç, maliyet etkin tasarımı ile de düşük ömür boyu destek maliyetleri sağlıyor. TULPAR, aynı gövde yapısında zırhlı muharebe aracı, personel taşıyıcı, silah taşıyıcı araç, keşif aracı, ambulans gibi farklı görevlere cevap veriyor.
IDEF’te TULPAR Otokar tasarımı olan MIZRAK-30 orta kalibre uzaktan komutalı silah kulesi ile sergileniyor.
COBRA II yüksek taşıma kapasitesi ile dikkat çekiyor Otokar, dünyaca tanınan COBRA aracının yeni modeli COBRA II’yi ilk kez IDEF’te sergiliyor. Türkiye’de tasarlanan ve üretilen; ülkemizde ve dünyada 15 ülkede görev alan COBRA, başarısını ailenin yeni modeli COBRA II’yle pekiştirmeye hazırlanıyor. COBRA II, Otokar kullanıcılarının farklı görev ihtiyaçlarına uygun olarak, Cobra’ya kıyasla daha yüksek taşıma kapasitesine ve daha büyük bir iç hacme sahip olacak şekilde geliştirildi. Araç, Cobra ile aynı hareket kabiliyetine ve balistik, mayın ve EYP tehditlerine karşı üstün korumaya sahip. COBRA II, tıpkı Cobra gibi farklı görevler için modüler bir yapı sunuyor. COBRA II, IDEF’te Otokar tasarımı olan ÜÇOK uzaktan komutalı silah sistemi ile sergileniyor.
URAL Taktik Tekerlekli Zırhlı AraçOtokar’ın IDEF’te sergilediği bir başka yenilik olan URAL taktik tekerlekli zırhlı aracı, özellikle emniyet ve iç güvenlik güçlerinin güncel ihtiyaç ve gelecek beklentilerine göre tasarlandı. Tasarımda özellikle yurtiçi kullanıcılarının daha yüksek taşıma kapasiteli, sürüş ve personel konforunu da önplanda tutan bir zırhlı araç ihtiyacı önplanda tutuldu. Yüksek hareket kabiliyeti ve koruma seviyesini birarada sunan URAL, iç güvenlik ve yarı askeri amaçlı farklı görevlere uyarlanabilir modüler bir araç. Özel geliştirilmiş süspansiyon ile taşıdığı personele yüksek konfor seviyesi ve sürücü için kolay ve ergonomik bir sürüş sağlıyor. Beş kapısı ve farklı iç yerleşim olanakları ile URAL, hızlı ve kolay biniş ve iniş imkanı ile ergonomik bir iç yerleşime sahip. URAL, IDEF’te Otokar’ın tasarladığı BAŞOK 7.62 mm Uzaktan Komutalı Silah Sistemi ile ziyaretçilere tanılıyor.
ARMA Her Zorlu Göreve Hazır Otokar’ın çok tekerlekli ürün ailesi ARMA’nın fuarda 4 farklı amaca uygun farklı silah sistemleri ve kulelerle sergileniyor. Otokar, bu araçlarla ARMA’nın modüler yapısı ve kabiliyetleri ile geniş bir görev sahasında hizmet verebildiğini ve farklı amaçlar için ideal bir platform olduğunu vurguluyor. Modern orduların beka kabiliyeti, koruma seviyesi ve hareket kabiliyeti isteklerine günümüz muharebe koşullarına uygun düşük bir siluette çözüm sunan ARMA özellikle yüksek muharebe ağırlığı ve geniş iç hacmi ile dikkat çekiyor. ARMA, 7,62 mm’den 105 mm’ye kadar farklı silah sistemleri ile kullanılabiliyor.
Otokar, fuarda ARMA 8x8’i iki farklı kule sistemi ile sergiliyor. Gelişmiş, son nesil atış kontrol sistemine sahip CMI 105 mm silah kulesi ile sergilenen ARMA 8x8 gerek kulesi, gerekse kabiliyetleri ile zırhlı ateş destek aracı olarak ideal bir platform sunuyor. ARMA 8x8, 105 mm silah sistemine uygun bir platform olarak sınıfında dünyadaki rakipleri arasından sıyrılıyor.
Otokar’ın standında sergilediği diğer ARMA 6x6 ve 8x8 zırhlı muharebe araçları ise Otokar tarafından geliştirilen MIZRAK-30 mm uzaktan komutalı silah sistemi; BOZOK 12,7 mm MKT ve BOZOK 25 mm MKT kuleleri ile ziyaretçilere gösteriliyor.
COBRASınıfında hareket kabiliyeti, yüzebilme kabiliyeti, koruma ve modülerlik bakımından dünyadaki tek örneği olan COBRA, Otokar’ın IDEF’teki standında “keşif aracı”, “tanksavar silah taşıyıcı araç” tiplerinde ve Otokar tasarımı “KESKIN uzaktan komutalı silah sistemi” ile olmak üzere 3 farklı modelde sergileniyor. Otokar’ın 1990’lı yılların sonunda tasarladığı COBRA bugün dünyada 15 ülkede aktif olarak kullanılıyor, üstün kabiliyetleri ile özellikle
Birleşmiş Milletler güçlerince en çok tercih edilen araçlardan biri olarak hizmet veriyor.
Mayına Dayanıklı Araç Ailesi IDEF’teOtokar, mayına dayanıklı araç ailesinden iki farklı modeli IDEF’te sergiliyor. Özellikle ihracat pazarları için geliştirilen ve dünyada pek çok farklı bölgede başarılı testlerden geçen KAYA II personel taşıyıcı ve Türk Silahlı Kuvvetleri’nin ihtiyaçları doğrultusunda tasarlanan KALE mayına dayanıklı zırhlı personel taşıyıcısı fuarın dikkat çeken ürünleri olmaya aday. Güncel tehditlere karşı özel olarak tasarlanmış Otokar mayına dayanıklı zırhlı araçları, üstün koruma, yüksek taşıma kapasitesi özelliklerini eşsiz bir hareket kabiliyeti ile birleştiriyor.
Otokar, kule sistemlerine ağırlık veriyor...
1989 yılından bu yana kule sistemleri konusunda çalışmalar yürüten Otokar, 2011 yılında geliştirdiği MIZRAK-30 orta kalibre uzaktan komutalı kule sisteminden sonra bu alana ağırlık vermeye başladı. 1990’lı yıllarda geliştirdiği “12,7 mm MKT kulesi” ile Türkiye’de tasarlanan ve üretime giren ilk hafif silah kulesinin tasarıma imza atmış olan şirket, artık genişleyen zırhlı araç ailesini kendi tasarımı olan kuleler ile de dünya ülkelerine sunacak. Otokar, IDEF’te da 7,62 mm’den 30 mm’ye kadar olan kule sistemleri ailesinden yeni modelleri ÜÇOK, BAŞOK, BOZOK’u ve önceki tasarımları MIZRAK-30 ile KESKİN’i yine kendi tasarımı olan araçların üzerinde sergiliyor.
BAŞOK STABİZİLE 7.62 MM SİLAH PLATFORMU: Fuarda URAL aracı ile sergilenen BAŞOK uzaktan komutalı silah sistemleri, zırhlı muharebe araçları için tasarlanan bir stabilize 7,62 mm makineli tüfek platformu.
BOZOK 12.7 MM MKT TEK KİŞİLİK KAPALI SİLAH KULESİ: BOZOK 12.7 mm MKT tek kişilik manuel makinalı kapalı silah kulesi, fuarda ARMA 6x6 aracı ile tanıtılıyor. Kule, 12.7 mm uçaksavar makinalı tüfek, 7.62 mm makinalı tüfek ve 40 mm bombaatar makinalı tüfek ile kullanılmak üzere tasarlandı. BOZOK 25 MM MKT TEK KİŞİLİK KAPALI KULE: Arma 6x6 aracı ile sergilenen BOZOK 25 mm MKT, tek kişilik elektrik takatli stabilize kapalı silah kulesi, ana silah olarak 25mm çift beslemeli otomatik top kullanmak üzere tasarlandı. Kule yüksek performanslı elektrik takatli top/kule tahrik ve stabilizasyon sistemine sahip.
ÜÇOK 12.7 mm/7.62 mm/40 mm AGL STABİLİZE MAKİNELİ TÜFEK PLATFORMU: IDEF’te COBRA II aracı üzerinde sergilenen ÜÇOK UKSS, aynı platformda 12.7mm uçaksavar makinalı/7.62mm makinalı tüfek veya 40mm bombaatar olmak üzere üç ana silahın kullanılabileceği stabilize bir makinalı tüfek. Platform, 2 eksende bağımsız sürülebilen nişangaha sahip. Nişangahta çift bakış açılı termal kamera, CCD kamera ve lazer mesafe ölçer bulunuyor.
MIZRAK-30: Otokar, fuarda ayrıca TULPAR paletli zırhlı aracı ve ARMA 8x8 zırhlı muharebe aracı üzerinde MIZRAK 30 orta kalibre uzaktan komutalı kule sistemini sergiliyor. Mızrak-30, zırhlı muharebe araçları için tasarlanan, araç içerisinde zırh koruması altında oturan nişancı ve komutan tarafından uzaktan kontrol edilen bir silah. Zırh delici, tahrip ve otomatik top için mevcut olan tüm tipte mühimmatları ve isteğe bağlı olarak ABM mühimmatını kullanabilmektedir. Son nesil sayısal atış kontrol sistem mimarisinde tasarlanarak iki eksende bağımsız stabilize komutan ve nişancı görüş sistemleriyle donatılmış MıZRAK kulelerinden bir tanesi Roketsan UMTAS tanksavar füze sistemine haiz.
KESKİN UKKS: KESKİN uzaktan komutalı silah sistemi (UKKS), 7.62 mm veya 12.7 mm veya 40 mm otomatik bombaatar tipi silahların araç içinden kullanılmasına olanak veren, 360 derece dönebilen silah bir sistem. Nişancının, zırhlı araç koruması altında, gece ve gündüz görüş sistemleri ile hedefi tespit etmesine imkan sağlamaktadır. IDEF’te KESKIN Cobra aracı ile sergileniyor.
Otokar fuarda ayrıca 12 ülkede kullanılan Zırhlı Personel Taşıyıcı aracı (ZPT) ile taktik özellikleri ile dünyanın en iyi araçlarından olan lisans altında ürettiği Land Rover Defender araçlarını sergiliyor.
Otokar Hakkında
50.kuruluş yıldönümünü kutlayan Otokar, kendi teknoloji, tasarım ve uygulamaları ile müşterilerinin ihtiyaçlarına uygun özel çözümler sunmaktadır. Koç Topluluğu bünyesinde yer alan Otokar, ticari araçlarda otobüs ve semi treyler; savunma sanayi için çeşitli tiplerde 4x4, 6x6, 8x8 taktik tekerlekli ve paletli zırhlı araçlar ile kule sistemleri tasarlayıp üretmektedir. Otokar, ayrıca Altay ana muharebe tankı projesinde ana yüklenicidir.
Haberin Kaynağı : Bersay İletişim Danışmanlığı
07.05.2013