Otomotiv Endüstrisinde Yüzler Gülüyor
Otomotivin 10. ihracat Şampiyonluğuna Bir Adım Kaldı
Otomotiv endüstrisi 10. ihracat şampiyonluğuna koşuyor. Kasım ayında yüzde 4.4 oranında artışla 1 milyar 921 milyon dolarlık ihracat gerçekleştiren otomotiv endüstrisi, yılın 11 aylık döneminde de 19 milyar 317 milyon dolarlık dış satışa imza attı.
Uludağ Otomotiv Endüstrisi ihracatçıları Birliği (OiB) Başkanı Orhan Sabuncu, “AB bölgesinde yaşanan ihracat artışı hedeflerimizi yakalamada bizi umutlandırıyor” dedi.
Türkiye genel ihracatta gerileme yaşarken, otomotiv endüstrisi son dönemlerde dış satışlarda yükselme trendiyle ekonomiye destek veriyor. Otomotiv endüstrisi kasım ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4.4 oranında büyüme sağlayarak bir milyar 921 milyon dolar ihracat gerçekleştirdi. Otomotiv ihracatı yılın 11 aylık döneminde ise 19 milyar 317 milyon dolarlık dış satışa imza attı.
Uludağ Otomotiv Endüstrisi ihracatçıları Birliği’nin (OiB) kasım ayı verilerine göre en fazla ihracat yapan 5 sektör arasında dış satışlarını yalnızca otomotiv endüstrisi artırdı. Türkiye genel ihracatı içerisinde de yüzde 16.8 ile en fazla pay alan otomotiv endüstrisini kasım ayındaki başarısına AB ülkelerine yüzde7 ve Orta Doğu ülkelerine yüzde 24 oranındaki yükselişler taşıdı.
AB otomotiv endüstrisini umutlandırıyor
ihracat verilerini değerlendiren OiB Başkanı Orhan Sabuncu, kasım ayında ürün gruplarının tümünde artış yaşandığına dikkat çekerek, “Otomotiv endüstrimizin ihracatı yine 2 milyar dolar sınırına dayanarak bir milyar 921 milyon dolar olarak gerçekleşti. Dış satışlarda bu seviyelerdeki trendimizi önümüzdeki dönemlerde de sürdüreceğimize inancımız arttı. Özellikle en büyük pazarımız AB bölgesinde yaşanan ihracat artışı hedeflerimizi yakalamada bizi umutlandırıyor. Ayrıca yeni hedef pazar halini almaya başlayan Birleşik Devletlere yönelik ihracatımızın da hızla artması, kayıp yaşadığımız bölgelere alternatif olması endüstrimize fırsatlar sunuyor” dedi.
Sabuncu, sektörel anlamda bu yıl da 10. ihracat şampiyonluğunu kutlamaya bir adımlarının kaldığını hatırlatarak, kırılması zor bir başarıya imza attıklarının altını çizdi. Bu yılın 11 aylık döneminde Euro/Dolar paritesinden kaynaklanan 2.75 milyar dolarlık kayba dikkat çeken Sabuncu, “Birim bazında ihracatımızı artırmamıza rağmen, tamamen bizim dışımızda meydana gelen gelişmelerden dolayı bu yıl dış satışlarda olası bir rekoru da kaçırmış bulunuyoruz. Bir yandan buna üzülürken, diğer yandan da 2016 yılına aynı heyecan ve hedeflerle başlamak için sabırsızlıkla bekliyoruz” şeklinde konuştu.
Tüm ürün gruplarında artış
Ürün grupları bazında ise otomotiv yan sanayi, kasım ayında geçen yılın aynı dönemine göre 0.4 puan artışla 736 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Aynı dönemde bunu binek otomobil ürün grubu yüzde 8 büyüme ve 635 milyon dolar, eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlar yüzde 14 yükseliş ve 411 milyon dolar, otobüs - minibüs -midibüs ürün grubu da yüzde 9 artış ve 119 milyon dolarla izledi.
Ürün gruplarında 2015’in Ocak-Kasım döneminde de otomotiv yan sanayide yüzde 10 düşüşle 7 milyar 876 milyon, binek otomobil ürün grubunda yüzde 6 gerilemeyle 6 milyar 274 milyon, eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlar ürün grubunda yüzde 2 artışla 3 milyar 842 milyon ve otobüs - minibüs - midibüs ürün grubunda da yüzde 8 büyümeyle bir milyar 77 milyon dolarlık dış satış gerçekleşti.
Birleşik Devletler’e 11 ayda artış yüzde 71
Ülke bazlı verilere göre ise kasım ayında Almanya’ya ihracat yüzde 2 azalışla 294 milyon, Birleşik Krallık’a yüzde 8 artışla 221 milyon, italya’ya da yüzde 16 yükselişle 186 milyon dolarlık ihracat gerçekleşti. 2015’in 11 ayında ise geçen yılın aynı dönemine göre Almanya yüzde 10 kayıpla 3 milyar 36 milyon, Birleşik Krallık’a yüzde 8 büyümeyle 2 milyar 447 milyon, Fransa’ya da yüzde 11 gerilemeyle bir milyar 887 milyon dolarlık dış satış yapıldı. Aynı dönemde çift haneli büyüyen Birleşik Devletler’e yüzde 71 yükselişle 695 milyon, ispanya’ya ise yüzde 13 artışla bir milyar 3 milyon dolarlık dış satış dikkat çekti.
Haberin Kaynağı : SUBCONTURKEY YAN SANAYİ ve TEDARİKÇİ GAZETESİ
19.01.2016