Otomotiv Sanayiimiz Türkiye’nin İhracat Lokomotifi Olmayı Sürdürüyor
OSD Başkanı Kudret Önen: “2015’i rekorlarla kapatan sanayimiz, küresel pazarlar ve AB’de üretimdeki yerini geliştirmeye devam ediyor”
Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) Olağan Genel Kurulu’nda konuşan Yönetim Kurulu Başkanı Kudret Önen, “Türk Otomotiv Sanayii, 2015 yılında üretim ve ihracatta kırdığı rekorlarla küresel üretim sıralamasında iki basamak yükselerek 15. ve AB üretim sıralamasında da bir basamak yükselerek 5. sıraya çıktı” dedi.
Olağan Genel Kurul’da 2015 yılına ilişkin değerlendirmeler yapan OSD Yönetim Kurulu Başkanı Kudret Önen “2014 ve 2015 döneminde yatırımlarla sanayimiz üretim kapasitesi 1 milyon 750 bin adede ulaşarak hem üretim hem de ihracatta ciddi artışlar gerçekleştirmeyi başardı. Yeni yatırımlar ve Avrupa pazarının toparlanması, otomotiv sanayinin kararlı büyümesine destek oldu. 2015 yılında üretimde yeni bir rekor anlamına gelen 1 milyon 359 bin adede, ihracatta da 992 bin adetlik rekor sayıya ulaşıldı” dedi. Türkiye’nin artık otomotivde en büyük küresel oyunculardan olduğunu belirten Önen, “Sanayimiz küresel bir oyuncuya yaraşır şekilde dünya otomobil üretiminde 18., ticari araç üretiminde de 8. sırada yer alarak 2015 yılında toplam üretim sıralamasında 2 basamak birden yükselerek 15. sırada yer aldı. Bu gurur verici tabloda elbette sanayimizin ürün, üretim ve istihdam kalitesinin yerinin büyük olduğu aşikâr. Hükümetimizin son yıllarda aldığı tedbirlerle rekabetçiliğini geliştiren sanayimiz, Türkiye’nin bir otomotiv üretim ve mühendislik merkezi olması yolunda büyük mesafe kaydetti.”
Önen: “Kızışan küresel rekabet ortamında büyümeye devam ediyoruz”
2015 yılında gerçekleştirilen yeni model ve kapasite artışı yatırımlarıyla Türk Otomotiv Sanayii’nin toplam kapasitesinin 1.75 milyon adede yükseldiğini hatırlatan Önen, sözlerini şöyle sürdürdü: “Sanayimizin rekabetteki gücü sayesinde küresel otomotiv sanayinde kapasite fazlası olmasına rağmen, ülkemizde yatırımlar devam ediyor. 2016 yılında otomotiv sanayimiz kapasitesini 1.85 milyon adede yükseltmeyi hedefliyor. Dünyada rekabetin arttığı bir ortamda yeni yatırımları ülkemize çekmek için daha fazla çalışmalı ve sanayimizin büyümesini sürdürülebilir kılmalıyız. Bu doğrultuda elbette artık belirli bir seviyeye ulaşan iç pazarımızın sürdürülebilir pazar büyümesi trendine girmesi gerekiyor. Öte yandan ihracat odaklı üretim büyümesini sürdüren sanayimizin 2016’da yeni rekorlara imza atmasını bekliyoruz. Üretimde 1.4 ile 1.5 milyon adetlik rakamlara ulaşmasını beklediğimiz sanayimizde ihracatın da yüzde 10’lar seviyesinde artarak 1.05 ile 1.1 milyon adede yükselmesini öngörüyoruz.”
Önen: “Dinamik ve değişken iş ortamı rekabeti artırmaya devam ediyor”
Şehirleşme, demografik değişim, satın alma gücünde coğrafi değişim, iklim değişikliği, sınırlı kaynaklar ve kullanımı, teknolojik gelişmeler ve değişen tüketici beklentileri ile dinamik ve değişken bir iş ortamı oluştuğunu söyleyen Önen, bu koşulların rekabeti artırdığını ifade etti. Önen, “Otomotiv sanayiindeki trendler rekabet koşullarını zorlaştırıyor. Özellikle bir yandan büyüyen pazarlar çerçevesinde üretim gelişmekte olan ülkelere yönelirken bu ülkelerin yatırım çekme konusunda da kıyasıya rekabet içerisinde oldukları görülüyor. Ancak diğer taraftan da gelişmiş ülkelerde de ‘kendi ülkende üret’ trendi yükseliyor. Buna bağlı olarak artık üretim merkezleri ile üreticiler arasında da kıyasıya rekabet yaşandığı ortamlar oluşuyor” dedi. Yeni nesil serbest ticaret anlaşmalarının ticaretin yapısını da değiştirdiğine değinen Önen, dünya vatandaşlarının giderek daha duyarlı hale gelmesiyle güvenlik ve çevre konularının öne çıktığını, bu çerçevede yeni teknolojilerin araç ve üretim sistemlerine entegre edildiğini belirtti.
Önen: “Otomotiv hala Ar-Ge’nin lider sanayi kolu”
Otomotiv Sanayii’nde müşteri beklentilerinin hızla gelişip değiştiği ve buna paralel olarak regülasyonların da gelişip sıkılaştığına dikkat çeken Önen, “Üretimde katma değer yapısı değişiyor, burada en fazla öne çıkan noktalar ise mühendislik, Ar-Ge, elektronik ve yeni malzeme ile yeni teknoloji kullanımıdır. Bu değişimin yansımasıysa otomotivde sürekli artan mühendislik ve Ar-Ge harcamaları” dedi. Önen, sözlerini “Bugün Türkiye genelinde 243 adet Ar-Ge merkezi varken bunların 71’inin otomotiv sanayiine hizmet verdiğinin altını çizmemiz gerekiyor. 10 yılda OSD üyelerinin Ar-Ge istihdamında yüzde 96, patent başvuru sayısında da yüzde 370’lik artışının dikkate değer olduğunu düşünüyoruz. 2015 yılı itibarıyla OSD üyelerinin Ar-Ge merkezlerindeki yetişmiş işgücü 4 bin 88 kişiye ulaşmıştır. Sadece geçtiğimiz yıl yapılan patent başvuru sayısı 479 adet. Özetle Türk Otomotiv Sanayii olarak ülkemizin kalkınmasına destek için çalışmaya devam ediyoruz” diyerek tamamladı.
İhracat, Teknoloji ve Yan Sanayii Başarı Ödülleri sahiplerini buldu
Dernek Yönetim Kurulunca, 2015 yılında ihracat yapan OSD üyelerine İhracat Başarı Ödülleri verildi. Verilen İhracat Başarı Ödülleri Platin Plaket, Altın Plaket, Altın Madalya ve Gümüş Madalya şeklinde 4 ana kategoride sınıflandırıldı. 1 milyar doların üzerinde ihracat yapan firmalar Platin Plaket, 500 ve 1 milyar dolar arasında ihracat yapan firmalar Altın Plaket, 100 ila 500 milyon dolar arasında ihracat yapan firmalar Altın Madalya, 30 ile 100 milyon dolar ihracat yapan firmalar ise Gümüş Madalya ile ödüllendirildi.
Ayrıca kalite ve teslimat güvenilirliği, teknoloji geliştirmedeki işbirliği ve rekabetçilik gibi kriterleri esas alınarak OSD üyeleri tarafından yapılan değerlendirme ile Yan Sanayi Başarı Ödülleri de sahiplerine teslim edildi.
Bu yıl ilki düzenlenen Teknoloji Başarı Ödülleri kapsamında ise Türk Patent Enstitüsü verilerine göre 2015 yılında patent tescilleri bulunan OSD üyesi firmalar ödül almaya hak kazandı.
• İHRACAT BAŞARI ÖDÜLÜ almaya hak kazanan firmalar;
PLATİN PLAKET
FORD OTOMOTİV SAN.A.Ş.
OYAK RENAULT OTOMOBİL FAB. A.Ş.
TOFAŞ TÜRK OTOMOBİL FAB. A.Ş.
HYUNDAI ASSAN OTOMOTİV SAN.VE TİC. A.Ş.
TOYOTA OTOMOTİV SAN. TÜRKİYE A.Ş.
ALTIN PLAKET
MERCEDES BENZ TÜRK A.Ş.
ALTIN MADALYA
TÜRK TRAKTÖR VE ZİRAAT MAKİNELERİ A.Ş.
MAN TÜRKİYE A.Ş.
OTOKAR OTOMOTİV VE SAVUNMA SAN. A.Ş.
TEMSA GLOBAL SAN. VE TİC. A.Ş.
GÜMÜŞ MADALYA
KARSAN OTOMOTİV SAN. VE TİC. A.Ş.
HONDA TÜRKİYE A.Ş.
ANADOLU ISUZU OTOMOTİV SAN. VE TİC. A.Ş.
• YAN SANAYİİ BAŞARI ÖDÜLÜ almaya hak kazanan firmalar;
NURSAN KABLO DONANIMLARI A.Ş.
ERMETAL OTOMOTİV VE EŞYA SAN. TİC. A.Ş.
MAXİON İNCİ JANT SAN. A.Ş.
• TEKNOLOJİ BAŞARI ÖDÜLÜ almaya hak kazanan firmalar;
FORD OTOMOTİV SAN. A.Ş.
OYAK RENAULT OTOMOBİL FAB. A.Ş.
TÜRK TRAKTÖR VE ZİRAAT MAK. A.Ş.
MAN TÜRKİYE A.Ş.
TOFAŞ TÜRK OTOMOBİL FAB. A.Ş.
OTOKAR OTOMOTİV VE SAVUNMA SAN. A.Ş.
ANADOLU ISUZU OTOMOTİV SAN. VE TİC. A.Ş.
Haberin Kaynağı : Bersay İletişim Danışmanlığı
30.03.2016