Otomotiv Yan Sanayi 4. Sanayi Devrimi'ne Hazırlanıyor
TAYSAD, İzmir’de bir araya geldiği üyelerini bilgilendirerek geleceğe hazırlanmalarını istedi.
TAYSAD, otomotiv endüstrisinin gelişimiyle ilgili üyelerini bilgilendirmek, global olarak son trendleri ve beklentileri üyeleriyle paylaşmak ve yeni stratejiler oluşturmak için düzenlediği üye bilgilendirme toplantılarına İzmir’de devam etti. Ege bölgesinde faaliyette bulunan üyeleriyle İzmir’de buluşan TAYSAD, üretim ve pazar verilerindeki negatif gelişmelere rağmen sektörün önünü ihracatın açtığına dikkat çekti. TAYSAD Başkanvekili Alper Kanca, bu yıl ihracatta hedefin üzerine çıkılarak 23 milyar dolarlık dış satış beklendiğini vurguladı.
Fraunhofer Enstitüleri işbirliği
Küresel anlamda araç üretiminde 2017 sonunda 100 milyon adedin aşılacağının öngörüldüğüne işaret eden Kanca, “Çağımızın yeni endüstriyel vizyonu olan dördüncü sanayi devrimi gerçekleşmektedir. Endüstri 4.0 olarak ifade edilen bu çalışmada Almanya yönlendirilen değil, yönlendiren konumda olmak için yoğun çaba göstermektedir. Bildiğiniz üzere bu alanda da çalışmalarda bulunan Alman Fraunhofer Enstitüleri ile uzun bir süredir işbirliği içindeyiz. Bu işbirliğiyle birlikte gelişmeleri hepinizin yakından takip etmesi gerektiğine inanıyorum” dedi.
Kanca, rekabet gücüne göre 2014 yılında 144 ülke arasında bir basamak gerileyerek 45. sırada yer alan Türkiye’nin buna göre ‘Verimlilikten, İnovasyon Odağına Geçiş Ülkeleri’ arasındaki konumunu koruduğunu ve bu nedenle Ar-Ge ve inovasyondan vazgeçmemesi gerektiğinin üzerinde durdu. TAYSAD’ın İzmir üye toplantısına TÜBİTAK AB Çerçeve Programları Ulusal Koordinasyon Ofisi Temsilcisi Serhat Melik ile Sürdürülebilirlik Akademisi Yönetim Kurulu Üyesi Semra Sevinç konuk konuşmacı olarak yer aldı.
Melik, TAYSAD üyelerini ‘HORIZON 2020’ programıyla ilgili bilgilendirdi. Serhat Melik yaptığı sunumunda, AB Çerçeve programlarının, Avrupa’nın bilim, teknoloji ve politika uygulamalarının birbirine yakınlaştırılması için oluşturulan çok yıllı programlar olduğunu belirterek, bu programların faaliyetleriyle ilgili bilgiler verdi. Serhat Melik, sunumunda AB çerçeve programlarına daha önce Türkiye’den katılmış projelerin başarı hikâyelerini anlattı. Üniversitelerin bu alanda başarı sağlamaları için de mutlaka bünyelerinde “proje ofisleri” oluşturmaları gerektiğinin altını çizdi.
Sürdürülebilirlik Akademisi Yönetim Kurulu Üyesi Semra Sevinç sanayide sürdürülebilirlik üzerine tüyolar verdi.
Semra Sevinç, hızla değişen ve büyüyen, sorunları artan dünyanın gündeme getirdiği en önemli konulardan birinin, değiştirilemeyen değişikliklerin nasıl yönetileceği olduğunu dile getirdi. Sevinç, “İş dünyasının gittiği bir yön var, akıntının tersine kürek çekerek bir yere gelemiyor, belli bir değişimi yönetmek durumunda kalıyorsunuz. Acaba bu değişik koşullar nasıl kullanılabilir? Dünyamız çok ciddi sorunlarla karşı karşıya. Doğa ve çevre değerleri açısından bakıldığında, dünya son yıllarda baş döndürücü hızla çevre sorunlarını artırarak devam ediyor. Sürdürülebilirlik için yapılan çalışmalarla bugünden yavaş yavaş bütün alışkanlıklar, üretim tüketim kalıpları yeniden gözden geçirilerek, sürdürülebilirlik esas alınmalı” değerlendirmesini yaptı.
Haberin Kaynağı : TAYSAD
10.12.2014