Otomotivde Beklenen Yatırımcı Çin’den Geliyor
Çinli Sinotruk, TAYSAD ve OİB Desteğinde Yatırım Olanaklarını Değerlendirdi.
Çin’in en büyük ticari araç üreticilerinden biri olan Sinotruk Türkiye’de yatırım ve ticaret olanaklarını araştırmak için geldi. Yatırım için arayışlara başlayan Çinliler, TAYSAD ve OİB yöneticileriyle biraraya gelerek destek istedi.
Cumhuriyetin 2023 vizyonu çerçevesinde yıllık araç üretiminde 4 milyon, ihracatta da 3 milyon adede ulaşmayı hedefleyen otomotiv endüstrisi, Çin’in en büyük ticari araç üreticilerinden biri olan Sinotruk’un Türkiye ziyaretini, sektör adına yeni bir fırsata dönüştürmek istiyor.
Türkiye’ye Ekonomi Bakanlığı’nın daveti ile gelerek yatırım ve ticaret olanaklarını araştıran Sinotruk yetkilileri, Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği (TAYSAD) ve Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) yöneticileri ile biraraya geldi.
Sinotruk’un Uluslararası Ticaretten Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Liu Qing, TAYSAD ve OİB yöneticileriyle yaptıkları görüşmelerden sonra yaptığı açıklamada, Türkiye’de üretim ve ticaret olanaklarını görebilmek için temaslara başladıklarını bildirdi. Çinli heyet Türk otomotiv endüstrisini yakından tanımak adına birçok firmayı da ziyaret ederek üretim ortamını yerinde inceledi.
MAN’a üretim yapıyor
Hafif ve ağır ticari kamyonlar, askeri araçlar ve otobüs üreten Sinotruk, MAN lisansı ile Çin’de üretim yapıyor. 2012 yılında 200 bin, 2013 yılında ise 160 bin adet araç satışı yapan firma, bunun yüzde 10’unu 90 ülkeye ihraç etti. 400 bin araç üretim kapasitesi bulunan Sinotruk, Türkiye’de özellikle ticari araç üreten markalarla işbirliği imkanlarını değerlendirdi.
Liu Qing, “Türkiye’de iş geliştirebilmek için partner arıyoruz. Türkiye gelişen bir ülke ve üzerinde değerlendirme yaptığımız hedef pazarlarımız arasında” diyerek işbirliği fırsatlarını değerlendirmek istediklerini söyledi.
Çinlilere kapıyı açık bırakmalı
TAYSAD Genel Koordinatörü Süheyl Baybalı da konuk heyete, Türkiye’nin üretim gücünü ve pazar büyüklüğünü anlatarak yatırımın gerçekleşmesi dileğinde bulundu. Baybalı, “Ülkemizin hedefleri çerçevesinde bu fırsatı iyi değerlendirmeliyiz. Türkiye, hafif ticari araç üretiminde Avrupa’nın bir numarası. Eğer Sinotruk’u kaçırmazsak bu alandaki durumumuzu daha da sağlamlaştıracağız. Sinotruk alanında önemli bir firma ve Türkiye’yi işbirliği için seçmek istemelerini fırsata çevirmeliyiz” diye konuştu.
Avrupa’ya ilk adım Türkiye üzerinden
Türk otomotiv sektörünün başkenti olan Bursa’da temaslarda bulunmak üzere Türkiye’ye gelen heyet, Bursa’nın ve Türkiye’nin önde gelen üretici firmalarıyla buluştu. Çinli heyetin Bursa ziyaretinde ev sahipliği yapan OİB de Sinotruk yetkililerini yatırıma davet etti. Bursa’nın önemli bir sanayi kenti olduğunu ve otomotiv üretimi için her türlü altyapı ve imkanın bulunduğunu aktaran OİB Yönetim Kurulu Üyesi Şükrü Tetik “Özellikle ana ve yan sanayimiz Avrupa ile tam entegre bir yapıda çalışıyor. Sinotruk olarak burada yatırım yapmanız halinde bu imkanlardan yararlanma fırsatı doğacaktır. Buradan Avrupa kapısını açmanız daha kolay olacaktır” şeklinde konuştu. Şükrü Tetik, Bursa’nın önemli bir sanayi kenti olduğunu belirtirken, otomotiv endüstrisinin 1960’lı yıllardan bugünlere gelesiye geçirdiği evrimden bahsetti. Bugün Türk otomotiv sanayi ve yan sanayisinin Avrupa ile tam entegre bir yapıda çalıştığını söyleyen Tetik, bununla gurur duyduğunu ifade etti.
Haberin Kaynağı : SUBCONTURKEY YAN SANAYİ ve TEDARİKÇİ GAZETESİ
18.04.2014