Peynirlere Ambalaj Koruması
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, en fazla tüketilen gıdalar arasında bulunan peynirin üretim, saklanma ve tüketiciye ulaştırılmasına ilişkin esasların belirlendiği kapsamlı bir tebliğ yayınladı.
Tebliğin en dikkat çekici unsurlarından biri de, ambalajsız peynir satılmasının yasaklanması oldu. Ambalaj zorunluluğu 1 Ocak 2016’da başlayacak. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın yayınladığı tebliğle 1 Ocak 2016’dan itibaren peynire “ambalaj koruması” zorunlu hale geldi. Peynirlerin üretim, saklanma
ve tüketiciye sunulması aşamasında köklü değişiklikler yapan tebliğ, ambalajsız peynir satılmasını yasakladı. Bakanlığın, paydaşların görüşlerini alarak hazırladığı Türk Gıda Kodeksine uyumlu olarak hazırlanan tebliğle, ambalajsız, açık peynir satışı yasaklandı. Tebliğe göre, doğrudan satış için üretilen
peynirler ambalajlı şekilde ve hijyen kriterlerini karşılayan yerlerde piyasaya sunulabilecek.Peynirler, Türk Gıda Kodeksi Gıda ile Temas
eden Madde ve Malzemeler Yönetmeliği’ne ve Gıda Hijyeni Yönetmeliği hükümlerine uygun malzemelerle ambalajlanacak. Bunun dışındaki malzemeler ambalajda kullanılamayacak.Peynir, bozulması kolay süt ürünleri arasında bulunduğu için hijyen açısından en fazla dikkat edilmesi gereken gıdalar arasında bulunuyor. Ambalaj Sanayicileri Derneği Başkanı Sadettin Korkut, düzenlemeyi olumlu karşıladıklarını vurgulayarak, “Sadece sağlık ve hijyen
değil, doğru ambalajlamanın, gıdaları koruyarak tüketim ömrünü uzattığını ve israfı azalttığını da unutmayalım. Türk Gıda Kodeksi’ne uygun üretilmiş ambalajlarda muhafaza edilip satılan peynirler, gönül rahatlığıyla tüketilebilir. Yeni düzenlemeyi, gıda güvenliği, hijyeni ve ülke ekonomisini hiçe sayan kayıt dışı üretimin önüne geçmek için önemli bir adım olarak görüyor, benzer adımların bakliyatta, yaş sebzemeyvede de ambalajın şart olduğunu düşünüyoruz” görüşünü vurguladı. Tebliğle, sadece ambalaj değil peynirlerin üretiminden tüketiciye ulaştırılmasına kadar bir dizi düzenleme yaptı. Yeni tebliğle, peynirler 10 derecenin altındaki şartlarda sergilenebilecek.Bu uygulamaya pazarlar da dahil. Aroma vericiler kullanılamayacak, tüketicinin yanıltılmaması için üzerlerine ‘köy peyniri’, ‘geleneksel peynir’, ‘doğal peynir’, ‘çiftlik peyniri’ gibi ifadeler yazılamayacak. En az 120 gün olgunlaştırılmış kaşar peynirine “eski kaşar” denilebilecek. Peynirler tam yağlı, yarım yağlı, az yağlı ve yağsız olmak üzere 4 grupta toplanacak. Çiğ sütten üretilen ve olgunlaştırılarak piyasaya sürülen peynirlerin etiketinde, üretim tarihi, ‘çiğ sütten üretilmiştir’ ifadesi ve ne kadar sürede olgunlaştırıldığı mutlaka görünür şekilde yazılacak. Pastörize edilmemiş çiğ sütten üretilen peynirler en az 4 aylık olgunlaşma döneminden sonra satılabilecek. Beyaz peynirde tuz oranı azaltılacak. Küfl ü peynir üretimi kontrol altına alınacak. Peynirlerin üretiminde kullanılacak küf kültürleri ve kullanım şartları Bakanlıkça belirlenecek.Küf kültürleri ile olgunlaştırılarak üretilen peynirlerin etiketinde hangi küf kültürleri kullanıldığına ilişkin bilgilere yer verilecek.
Haberin Kaynağı : PLASFED
24.12.2015