PLASTİK SEKTÖRÜ 3. PAGEV PLASTİK AMBALAJ TEKNOLOJİLERİ KONGRESİ’NDE BULUŞTU
2015 yılında kozmetik ve ilaç ambalajlarının 530 bin tonu plastiklerden
Kullanım kolaylığı, uzun süreli koruma, hafiflik, maliyet avantajı, enerji tasarrufu avantajları sayesinde günlük hayatımızın temel bir parçası haline gelen plastik ambalajlar; son dönemde kozmetik, ilaç ve tıbbi malzemeler sektörlerinin tercihinde de ilk sırada yer alıyor. Öyle ki kozmetik ve ilaç sektöründe kullanılan plastik ambalajların yurtiçi tüketimi 2015 yılında toplam 530 bin tona ulaştı. PAGEV, bu yıl üçüncüsünü düzenlediği Uluslararası Plastik Ambalaj Teknolojileri Kongresi’nin ana temasını kozmetik ve ilaç sektöründe kullanılan plastik ambalajlar olarak belirledi. Her iki sektördeki plastik ambalajların mercek altına alındığı kongrede; hammadde ve pazar, yeni teknolojiler, inovatif gelişmeler, tasarım, sürdürülebilirlik ve markalaşma konuları üzerinde duruldu.
Türk Plastik Sanayicileri Araştırma, Geliştirme ve Eğitim Vakfı (PAGEV), sektörün üretiminde yüzde 40 paya sahip olan plastik ambalajların tüm yönleri ile değerlendirildiği “Uluslararası Plastik Ambalaj Teknolojileri Kongresi”nin üçüncüsünü 01 Kasım 2016 tarihinde Hilton İstanbul Bomonti Hotel’de gerçekleştirdi.
“Ambalajda İnovatif Trendler ve Markalaşma” teması ile organize edilen PAGEV Uluslararası Plastik Ambalaj Teknolojileri Kongresi’nde; hammadde ve pazar, yeni teknolojiler, inovatif gelişmeler, tasarım, sürdürülebilirlik ve markalaşma konuları tartışıldı. Türkiye ve yurtdışından uzmanların, sektör temsilcilerinin ve akademisyenlerin bir araya geldiği kongrenin ana gündemini kozmetik ve ilaç sektöründeki ambalajlar oluşturdu.
Kozmetik ve ilaç sektörlerinin plastik ambalaj tüketimi artıyor…
Günümüzde farklı tasarım ve renkler ürünlerin cazibesini artırırken; fonksiyonel kullanım sunan ambalajlar tercih listesinde başta geliyor. Ambalaj sektöründe yüzde 37’lik payla lider olan plastikler ise üretim ve geri dönüşüm süreçlerindeki sürdürülebilirliği, kullanım kolaylığı, hafifliği, kolay şekil alabilme özelliği ile alternatif malzemelere göre bir adım öne çıkıyor. Türkiye kozmetik ve ilaç sektörleri de tüm bu özellikleri sayesinde plastik ambalajlara giderek ağırlık veriyor. Kozmetik ambalaj üretimi 2010 yılında 436 bin ton iken 2015 yılında 568 bin tona yükseldi. Aynı dönemde yurtiçi tüketim de 381 bin tondan 468 bin tona çıktı.
Benzer büyüme ilaç ambalajlarında da yaşanıyor. Ülkemizde yaklaşık 20 firma ilaç sektörünün ihtiyaç duyduğu plastik ambalaj malzemeleri üretiyor. Türkiye’de plastik ilaç ambalaj malzemeleri iç pazar tüketimi, toplam ilaç ambalaj malzemeleri tüketiminden yaklaşık yüzde 60 pay alıyor. Plastik ilaç ambalaj malzemeleri iç pazar tüketimi 2015 yılında 61 bin ton ve 200 milyon dolar civarında gerçekleşirken tüketimin 2016 yılı sonunda 85 bin tonu ve 225 milyon doları aşması bekleniyor.
Ambalaj sektörünün tüm taraflarını buluşturan Uluslararası Plastik Ambalaj Teknolojileri Kongresi’nin açılışında PAGEV Başkanı Yavuz Eroğlu, T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Daire Başkanı Fuat Şimşek, PAGEV Yönetim Kurulu Üyesi ve Kongre Komite Başkanı Cemil Çakar, Sert Plastik Ambalaj Sanayicileri Derneği (SEPA) Başkanı Osman Acun ve Ambalaj Sanayicileri Derneği (ASD) Başkanı Zeki Sarıbekirbirer konuşma yaptılar.
İlk iki oturumda Nielsen, Ravago, İntertek Test Hizmetleri, Voksel Hızlı İmalet Teknolojileri, Globrand Danışmanlık firmaları ile İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Kozmetoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Gülgün Yener, kozmetik sektöründeki hammadde çözümleri, güvenlik ve mevzuat çalışmaları, inovatif uygulamalar ve sektördeki plastik ambalajların önemi ele alındı. Ayrıca Tasarımcı Dr. Orhan Irmak, “Markalaşmada Ambalajın Önemi” konulu sunumda gelişen teknoloji ve ihtiyaçlar doğrultusunda ambalajlardaki değişim ve yaratıcı ambalaj tasarımları hakkında ipuçlarını paylaştı.
PAGEV Uluslararası Plastik Ambalaj Teknolojileri Kongresi’nde her iki sektörde dünyanın tanınmış şirketlerinden konuşmacı ve uzmanların bilgilerini paylaştığı oturumların yanı sıra iki panel de organize edildi. Kozmetik sektörünün ele alındığı ilk panelde kozmetik ambalajlarında tasarım ve markalaşma sürecinde ambalajın önemi ve inovatif trendler hakkında tüm merak edilenler ayrıntılarıyla aktarıldı.
Korunma, saklama ve kullanım kolaylığı sağlayan plastik ambalajlar ilaç sektöründe ön planda…
Bir diğer panel ise ilaç sektörü özelinde yapıldı. Özellikle ilaç ambalajlarında ürün bilgilendirmesi, ürünün korunması ve sahteciliğin önlenmesi insan sağlığı açısından oldukça kritik bir öneme sahip. Çocukların açmasını engelleyen ambalajlar ve çevre dostu ambalajlara olan talebin sürdüğü vurgulandı. Avrupa’da yaşlı nüfusun giderek artması yaşlı nüfusa yönelik kolay açılabilen ilaç ambalajlarının geliştirilmesini de hızlandırıyor. Plastik ambalajların yenilikçi teknolojiler sayesinde koruma, saklama, kullanım kolaylığı sağlama ile birlikte ürünün depolanmasını ve taşınmasını destekleme fonksiyonları, geleneksel ambalaj türlerine göre plastikleri yine bir adım öne çıkarıyor. Bu panelde de ilaç ambalajı üreten sanayici için uyması gereken yasal zorunluluklar, ilaç üreticisi firmaların ambalaj tedarikinde dikkat ettiği noktalar, ilaç ambalajında etiketleme ve izlenebilirlik, inovatif gelişmeler ile hem ambalajı üretip hem de ilacın dolumunu yapan yeni teknoloji makineler ele alındı.
PAGEV Uluslararası Plastik Ambalaj Teknoloji Kongresi’nin açılışında konuşan PAGEV Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Eroğlu, “Ambalaj sanayi ülkemizde giderek büyüyen önemli bir pazar. Ambalajlar içerisinde yüzde 37’lik payla liderliği üstlenen plastik ambalajlar da bu pazarın en önemli oyuncusu. Kullanım kolaylığı, uzun süreli muhafaza, hafiflik, maliyet avantajı, enerji tasarrufu gibi avantajları sayesinde tüm sektörlerde tercih ediliyor. 2016 yılının ilk yarısında plastik ambalaj üretimi miktarda 1 milyon 845 bin ton, değerde 7 milyar 708 bin dolar oldu. 2016 yılının ilk yarısında ihracatımız ise miktarda 440 bin ton, değerde 1 milyar 154 bin dolar olarak gerçekleşti” dedi.
Modern dünyada imaj kavramının öneminin arttığını vurgulayan PAGEV Başkanı Yavuz Eroğlu, “Artık bir ürünün imajını ambalajı belirliyor. İlginç tasarım ve renkler çekiciliği artırırken; fonksiyonel kullanım sunan ambalajlar tercih listesinde ilk sırada geliyor. Türk plastik ambalaj sektörü, değişime ve gelişime açık yapısıyla genç ve dinamik bir görünüme sahip. Sektör olarak dünyadaki teknolojik gelişmeleri ve trendleri yakından takip ediyoruz. Tüm sektörlerdeki ürünlerin imajını güçlendiriyoruz. Son dönemde Türkiye’nin yüksek katma değerli ürünler üreten ilaç ve kozmetik sektörlerindeki plastiklerin kullanım oranının artması da gücümüze güç katıyor. Ayrıca yurtiçinde ve yurtdışında önemli bir konumda yer alan her iki sektörün ambalajlarında plastikleri tercih etmesi ile bir yandan sektörümüzün gelişimini kanıtlıyoruz, diğer yandan ise sunduğumuz avantajlar sayesinde ürünlerin imajını kuvvetlendiriyoruz. Plastik ambalaj sektörümüzün her iki sektörde de önü açık. Yeni ürünler geliştiren ve Ar-Ge’yi kullanarak daha fazla katma değer sunan ambalaj üreticileri gelecekte çok daha avantajlı olacaklardır. 3. PAGEV Uluslararası Plastik Ambalaj Teknoloji Kongremizde de ilaç ve kozmetik sektörlerinde kullanılan plastik ambalajları mercek altına aldık. Her iki sektördeki payımızı önümüzdeki yıllarda daha da artıracağımıza inanıyoruz” diye konuştu.
Yavuz Eroğlu, katılımcıları ve sektör adına değerli bir paylaşım platformu haline gelenPAGEV Uluslararası Plastik Ambalaj Teknolojileri Kongresi’ni destekleyen başta PAGÇEV TSP Makine, Petek Plastik, Boykan, Ravago Kimya, Aziz Plastik ve Anamed firmalarına teşekkür ederek sözlerine son verdi.
Haberin Kaynağı : İLYADA İLETİŞİM
Editör : MEHMET CAN
04.11.2016