Plastik Sektörü PLASFED’le Daha Etkinleşecek
PLASFED üye ve paydaşlarıyla yürüteceği çalışmaların çerçevesini bilimsel çalışmayla belirledi.
Türkiye plastik sektörünün çatı örgütü PLASFED, gelecek dönem yapılacak çalışmalar ve bunların ne düzeyde paylaşılacağına yönelik olarak üye ve paydaşlarıyla bilimsel bir çalışma yaptı. Çalıştay modelinde organize edilen çalışmada, her bir faaliyet alanı, sorun alanı ve buna uygun çalışma yöntemi belirlendi.Plastik Sanayicileri Federasyonu PLASFED, üyeleriyle birlikte çalışmaların daha da etkinleştirilmesi için bir çalıştay düzenledi. Bilimsel modelle oluşturulan çalıştayda, sektörün öncelikleri, faaliyet ve sorun alanları, yapılacaklar ve bunların hangi model çalışma ile ilerleteceğine yönelik konular belirlendi. Çalıştayda uluslararası rekabet, standartlar-yasal düzenlemeler, karar alıcılar ve diğer paydaşlarla ilişkilerin geliştirilmesi alanlarında yürütülecek faaliyetler ve beklentiler belirlendi. Yapılan arama çalışmasında faaliyet alanları, kamu ilişkilerinden halkla ilişkiler çalışmalarına, sektör fi ziki altyapısından ilişki ağlarına kadar bir dizi öncelikli alan belirlendi. Bunun ardından öncelikli faaliyet alanlarına yönelik olarak yürütülecek çalışmaların kapsamı, organizasyonu ve rol paylaşımına ilişkin detaylar üzerinde çalışıldı ve her bir faaliyet alanının çerçevesi belirlendi.
Sektör sorunları Çalıştayda kapsamlı bir faaliyet yapılanması yanında, sektörel sorunlara yönelik tespit ve çözüm önerileri çalışması da yapıldı. Beyin fırtınası ve grup çalışmalarıyla desteklenen bu aşamada, 38 sorun alanı ve sonra da bunların öncelik sıralaması belirlendi. Katılımcıların çok büyük bir kısmının ilk sırada nitelikli personel sorununu görmesi dikkat çekti. Diğer sorun alanlarından bazıları, nitelikli personel eğitimi, üniversite sanayi işbirliği yetersizliği, teşvik eksikliği, bölgesel teşviklerin yetersizliği,AR-GE teşviklerinin uygulama zorlukları, AR-GE teşvikleri konusunda bilgi eksikliği,arsa tahsis sorunları,ihtisas gümrüğü olma
ması, ithalatta koruma önlemi azlığı, plastik ve kauçuk sektörüne yönelik farklı uygulamalar, haksız rekabet, hedef pazar belirlemelerdeki güçlükler, etik kuralların eksikliği olarak sıralandı. Çalışmada, PLASFED’in sorun çözümünde derneklerle birlikte yürüteceği çalışmalara ilişkin bir çerçeve de oluşturuldu. Bu çerçevenin oluşturulması için de grup çalışması yapıldı ve grupların hemen hemen her konuda aynı sonuçlara ulaşması dikkat çekti. Bu çalışmalar sonucunda, yerel ve bölgesel, otoritelerle ilişkiler, merkezi yönetimle, ilişkiler, yerel ve yurt dışı sektörel paydaşlarla ilişkiler, ülkedeki yabancı misyonlar, standartlar, stratejiler ve mevzuat çalışmaları, halkla ilişkiler ve üyelerle ilişkiler alanlarında yapılabilecekler sıralandı.
Haberin Kaynağı : PLASFED
24.12.2015