Plastik Sektörününün Makine Yatırımı Yüzde 9 Artacak
PLASFED, 2014’ün ilk yarısına ilişkin plastik işleme makineleri, makine aksam ve parçalarına yönelik değerlendirmesinde, sektörde ithalat baskısının devam ettiğini ve büyük fi rmaların Türkiye’de üretim yapmaya özendirilmesiyle, aksam ve parçalara ağırlık verilmesinin bir çıkış yolu sunabileceğini belirtti. 2014 Ocak-Haziran döneminde, sektörde yerli üretim 180 milyon Dolar olarak gerçekleşti.
Plastik işleme makineleri ve aksam ve parçaları sektöründe ithalat baskısı devam ediyor. PLASFED 2014 Ocak-Haziran dönemine ilişkin verileri yayınladı. Buna göre, 2014 yılının ilk 6 ayında plastik işleme makinaları üretimi 180 milyon dolar olarak gerçekleşti. Aynı eğilimin devam etmesi halinde yılsonunda üretimin 2013 yılına göre yüzde 6 artarak 361 milyon dolara çıkacağı tahmini yapıldı. 2014 yılının ilk 6 ayında enjeksiyon ve termoform makinaları üretiminde gerileme gözlenirken, yıl sonunda bir önceki yıla göre enjeksiyon makinalarında yüzde 7, termoform makinalarında yüzde 34 gerileme, diğer makine ve aksam ve parçalarda ise yüzde 2 ile yüzde 80 düzeylerinde artış beklendiği kaydedildi.
Yılın ilk altı ayında, toplam üretimin yüzde 43’ünü presler ve diğer makinalar, yüzde 25’ini aksam ve parçalar ve yüzde 19’unu da ekstrüzyon makinaları oluşturdu. Toplam üretimden termoform makinaları yüzde 8, enjeksiyon makinaları ise yüzde 5 pay aldı.
PLASFED’den öneriler
PLASFED raporunda, sektöre ilişkin değerlendirmeler de yer aldı. Raporda, plastik işleme makineleri ile bunların aksam ve parçaları sektörünün yüzde 70-80 aralığında ithalatla çalıştığı belirtildi. İhracatın da birim değerinin diğer gelişmiş ülkelere göre düşük kaldığı vurgulandı. Raporda, “Plastik sektörü hızla büyürken plastik işleme makineleri üretimi bu hıza paralel olarak gelişmemekte ve sektör başta Çin olmak üzere ucuz makine üretici ülkelerden yapılan ithalat karşısında yeterince gelişememektedir” denilirken, sektöre yönelik olarak bir devlet stratejisi benimsenmesi ve yerli üreticinin daha fazla korunması gerektiği vurgulandı. İkinci el makine ithalatının da sektöre baskı yapmayı sürdürdüğü kaydedildi.
Sektörün 2003 – 2013 yılları arasında toplam 6,4 milyar dolarlık makine ve teçhizat yatırımı yaptığı ve bu son 3 yılda ortalama yatırım tutarının 801 milyon dolara ulaştığı belirtilen raporda, yıl sonunda da bu ortalamaya yakın bir tutarın gerçekleşmesinin beklendiği anlatıldı.
Raporda, yerli makine üretiminin artırılması için bir dizi öneri de sıralandı. Türkiye’nin en fazla makine sattığı ilk 10 ülkenin, dünya makine ithalinin de yüzde 15’ini yaptığı belirtilirken, diğer ülkelere yönelik tanıtım-pazarlama faaliyetlerine ağırlık vermesi önerildi.
Raporda, Türkiye’nin yetişmiş insan gücü ve üretim yapma yeteneğinin ön plana çıkarılması, bazı özel teşvikler verilmesi yoluyla global üreticilerin Türkiye’ye yatırım yapmasının özendirilmesi de çıkış yolu olarak gösterildi. Raporda, bir diğer öneri olarak makine aksam ve parçalarına ağırlık verilmesi önerildi ve “Bu gün katma değer sağlayan makinelerin üretimi çok büyük AR – GE harcamaları gerektirmektedir. Tümü KOBİ düzeyinde bulunan yerli makine üreticilerinin bu ölçeklerde AR - GE harcamaları yaparak batının makineleri düzeyinde teknolojik düzeye erişmeleri mevcut finansal güçlerinin yetersizliği nedeni ile zordur. Bu nedenle Türkiye’de ana makine üretimi yerine bu makinelerin aksam ve parçalarının istenilen kalite düzeyinde üretilerek sektörümüzün küresel oyuncuların parça tedarik sistemine girmeleri ve Türkiye’nin plastik işleme makineleri aksam ve parçalarında üretim ve ihracat üssü haline getirilmesi izlenebilecek önemli stratejilerden biri olarak değerlendirilmelidir” denildi.
Plastik sektörünün makine teçhizat yatırımı
Raporda, yılın ilk 6 ayı sonu itibariyle oluşan veriler ve buna bağlı yıl sonu tahminleri yer aldı. Bu kapsamda, Plastik sektörünün 2003 yılında 288 milyon dolar olan makine teçhizat iç pazar satışlarının (sektörün makine ve teçhizat yatırımı) 2011 yılında 885 milyon dolarla en üst düzeyine çıktığı hatırlatıldı. Toplam makine teçhizat yatırımı 2014 yılının ilk yarısında 400 milyon dolar olarak gerçekleştiği ve yıl sonunda 800 milyon dolara çıkması ve 2013 yılına göre yüzde 9 artacağı tahminine yer verilen raporda, bunların içinde ekstrüzyon, enjeksiyon, presler ve diğer makinalar ve aksam ve parçalar yatırımında artış beklendiği kaydedildi.
Plastik imalatçılarının yılın ilk altı ayındaki yatırımlarının yüzde 26’sınır enjeksiyon, yüzde 20’sinin ekstrüzyon, yüzde 35’inin presler ve diğer makineler ve yüzde 13’ünün de aksam ve parçalar dan oluştuğu belirlendi. Termoform ve şişirme makinalarının toplam yatırım içindeki payı sırası ile yüzde 4 ve yüzde 2 düzeyinde kaldığı belirtildi.
İthalat artıyor
PLASFED raporunda ithalatın artışını sürdürdüğü belirtildi. Buna göre, yılın ilk 6 ayında plastik işleme makinaları ithalatı 289 milyon dolar olarak gerçekleşirken, mevcut eğilimlerin devam etmesi halinde bir önceki yıla göre İthalatın yüzde 10 artarak 579 milyon dolara çıkacağı tahmini yapıldı.
İhracatta kısmi iyileşme
Türkiye plastik işleme makineleri ile aksam ve parçaları ihracatının da yılsonunda bir önceki yıla göre yüzde 4 artarak 139 milyon dolara yükseleceği tahmini yapılan raporda, yılın ilk yarısındaki üretimin 70 milyon dolar seviyesinde gerçekleştiği belirlendi. Bu tahminler ışığında, makine türleri itibariyle bakıldığında, bir önceki yıla göre enjeksiyon ve termoform makinalarında gerileme, diğer makinalarla aksam ve paçalarda da artış gözlendi.
İhracatın 2014 yılı sonunda 2013 yılına kıyasla ekstrüzyon makinalarında yüzde 8, presler ve diğer makinalarda yüzde 2 aksam ve parçalarda yüzde 35 ve toplamda da yüzde 4 artacağı tahmin edildi. Rapora göre, 2014 yılının ilk 6 ayında toplam plastik işleme makineleri ihracatından presler ve diğer makinaların yüzde 45, ekstrüzyon makinalarının yüzde 24 ile en yüksek pay aldığı, ihracat payının aksam ve parçalarda yüzde 16 termoform makinalarında yüzde 8 ve enjeksiyon makinalarında da yüzde 7 olarak gerçekleştiği tespit edildi.
İhracat birim fi yatları, ithalat birim fiyatlarının altında
Raporda, uzun süredir devam eden, birim fiyatlardaki ithalat lehine yükseklik olgusunun devam ettiği bilgisi de yer aldı. Buna göre, Türkiye plastik işleme makineleri ile aksam ve parçaları ihracatında ihracat birim fi yatları, 2014 Ocak-Haziran dönemi sonunda, bir önceki yıla göre yüzde 1,7 düşerek kg başına 11,71 dolar oldu. İthalat birim fiyatları ise aynı dönem itibariyle yüzde 0,5 oranında düşerek 12,36 dolar düzeyine geldi. Raporda, “Plastik işleme makineleri birim ithal fiyatları, 2003 yılından buyana birim ihraç fiyatlarının daima üstünde seyretmektedir. Bu durum, Türkiye’nin katma değeri daha yüksek makineler ithal ettiğini ve buna karşılık katma değeri düşük makineleri üreterek ihraç ettiğini göstermektedir” denildi.
Makine aksam ve parçaları arz-talep dengesi
PLASFED raporunda, makine aksam ve parçalarına yönelik olarak ise 2014 yılının ilk 6 ayında aksam ve parçalarda 45,8 milyon dolar üretim, 19,7 milyon dolar ithalat, 11,4 milyon dolar ihracat ve 54,1 milyon dolar da iç pazar satışları (plastik sektörünün aksam ve parçalar yatırımı) gerçekleştiği bilgisi verildi. Bu alt sektörde de dış ticaret açığının altı ay sonunda 8,3 milyon dolar seviyesinde oluştuğu belirtildi.
Haberin Kaynağı : PLASFED DERGİSİ
10.09.2014