Plastik Üretim ve İhracatıyla Birlikte Hammadde Sıkıntısı da Büyüyor
Türk Plastik Sanayicileri Araştırma, Geliştirme ve Eğitim Vakfı (PAGEV) verilerine göre; Türk plastik sektörü 2013 yılının ilk altı ayını üretim ve ihracatta yükseliş ile tamamladı.
Ancak hammaddede yüzde 85 oranında dışa bağımlılık, sektörün ithalatını da artırıyor. Geçen yılın aynı dönemine oranla üretimde yüzde 5,7 ve ihracatta yüzde 9 büyüyen plastik sektörünün hammadde ithalatı da yükseliyor.
Türk Plastik Sanayicileri Araştırma, Geliştirme ve Eğitim Vakfı (PAGEV) tarafından hazırlanan 2013 yılı ilk yarı sektör değerlendirme raporuna göre; plastik sektörü yılın ilk altı ayını 2 milyar 665 milyon dolar ihracat ile kapattı. Sektör geçen yılın aynı dönemine oranla ihracatta yüzde 9 artış yakaladı. Sektörün direkt ihracatına ambalaj, inşaat, otomotiv, beyaz eşya gibi sektörler kanalıyla gerçekleştirdiği dolaylı ihracat da eklendiğinde toplam plastik sektörü ihracatı 5,5 milyar doları aştı. Aynı dönemde üretimde de yüzde 5,7 oranında büyümeye imza atan sektör, 4 milyon 350 bin ton üretim gerçekleştirdi.
2013 yılının ilk altı ayında; Türkiye ekonomisinde tüm sektörlerde gerileme yaşanırken, plastik sektörü gerek üretim gerek ihracatta artış trendi göstererek büyümesini sürdürüyor. Ancak hammaddede yüzde 85 oranında dışa bağımlılık sektörün ithalatını da etkiliyor. İlk yarıyıl sonuçlarına göre geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 9,5 oranında ithalat artışı ile sektör, 5 milyar dolar hammadde ithalatı yaptı.
İlk yarıyılda plastik sektörünün ihracattaki en büyük pazarlarını; 281 milyon dolar ile Irak, 122 milyon dolar ile Almanya ve 118 milyon dolar ile Rusya Federasyonu oluşturdu. Bu üç ülkeyi sırasıyla; Azerbaycan, İngiltere, Fransa, Libya, Romanya, İran ve Bulgaristan takip etti.
PAGEV Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Uysal sonuçlar ile ilgili yaptığı değerlendirmede Türk plastik sektörünün ülke ekonomisinin gelişiminde en önemli sektörlerden biri olduğunu belirterek; “Üretim ve ihracatta sürekli bir büyüme ivmesi gösteriyoruz. Ancak, hammaddede dışa bağımlılığımız sektörümüzün daha da ilerlemesini olumsuz yönde etkiliyor” dedi.
Mehmet Uysal, “Plastik sektöründe üreticilerimiz teknolojik gelişmeleri takip ederek üretimlerini sürekli artırıyorlar. Üretimdeki artış yılın ilk çeyreğinde bize Avrupa ikinciliğini getirdi. 2013 yılsonu büyüme hedefimiz yüzde 8. Sene sonu için 9 milyon ton üretim ve 11,5 milyar dolar direkt ve dolaylı ihracat hedeflerimizi koruyoruz. Ancak hammadde sorunumuzun artık çözülmesi gerekiyor. Yurtdışından petrokimya yatırımı alamadığımız için en büyük yerli üreticimiz PETKİM’den yeni yatırımlar bekliyoruz. Ayrıca, hammadde ithalatında uygulanan yüksek vergiler ve son dönemde dolardaki yükseliş de firmalarımızı etkiliyor” diyerek sözlerini noktaladı.
Haberin Kaynağı : İlyada İletişim
02.08.2013