Polimerler Denizleri Petrol Kirliliğinden Kurtaracak
Çevre kirliliğinin sonuçlarının en çarpıcı görüntülerini oluşturan deniz ve kıyılardaki hampetrol dökülmelerine yönelik Türkiye’de polimer teknolojisine dayalı bir çözüm geliştirildi. TÜBİTAK’ın desteklediği araştırma g
Türkiye, başta İstanbul Boğazı ve bölgenin en önemli petrol ihraç noktalarından biri olan Ceyhan olmak üzere, bütün kıyılarında petrol kirliliği riski bulunan ülkelerden biri. stanbul, yerleşim yerlerinin tam içinden dev petrol tankerleri geçen tek şehir. Türkiye’de sadece İstanbul ve Çanakkale boğazlarından yılda yaklaşık 150 milyon ton petrol geçiyor. Dünyada ise her yıl 2 milyar ton petrol tankerlerle taşınıyor. Hampetrol, hem denizde hem de karada temizlemesi en zor ve pahalı ürünler arasında. Dünyada bu kirliliğin temizlenmesi için çalışan çok sayıda bilim insanından biri olan İTÜ Fen Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Oğuz Okay, polimer tabanlı ‘süngerimsi madde’ olarak bilinen petrol sorbentini geliştirdi ve TÜBİTAK destekli “Petrol Döküntülerinin Deniz Ekosistemi ve Atık Sulardan Uzaklaştırılması için Yeni Bir Sorbent Üretimi ve Uygulaması” projesiyle ilgili çalışmalarını sürdürüyor.
Prof. Dr. Okay, TÜBİTAK tarafından duyurulan çalışmasıyla ilgili, “Bizim geliştirdiğimiz sorbentten önce de deniz üzerindeki petrol çekilebiliyordu. Mesela talaşı koysanız talaş da petrolü tutabilir. Ama petrolü emme miktarı çok azdır ve tekrar kullanılamaz, kendisi de bir atık olur. Diğer yandan şu an piyasada olan ticari sorbentler de petrolü emebiliyor. Ancak sadece bir defa kullanılabiliyor ve kullanım sonrası bir atık oluyor. Biz TÜBİTAK, İTÜ ve Sabancı Üniversitesi ortak çalışmasıyla kauçuk esaslı emici bir sorbent de üretip uluslararası patentini aldık. Daha sonra 1 gramı 25 gram petrolü 1 dakika içinde emen yeni sorbenti geliştirdik. Hızlı emişi ve tekrar kullanım özelliği bulunan sorbent ile denizlere dökülen petrolü tamamen geri kazanabiliyoruz” sözleriyle anlattı.
Haberin Kaynağı : PLASFED DERGİSİ
13.01.2014