Poliüretanı oksijensiz ortamda çözebilen mantar keşfedildi
Doğaya terk edilen-atılan ya da vahşi depolama alanlarına atılan plastikler hala en dikkat çekici atıkların başında geliyor. Sularda yüzen pet şişeler en önemli çevre haberlerinin önde gelen görseli. Aslında bu sorunu çözmek için çok güçlü bir araç var: Doğaya terk etmemek, atmamak, ayrıştırarak geri dönüşüm zincirine sokmak. Çünkü hemen hemen bütün plastik ürünlerin geri kazanılması mümkün ve Dünyanın hemen her ülkesi
Ancak ortada bir sorun var ve diğer birçok sanayi mamulünde olduğu gibi plastik atıklar ya doğada ya da vahşi depolama alanlarında bulunuyor. Sorunun çözümü konusunda ise doğanın sürprizleri de bitmiyor. Yale Üniversitesi araştırma grubu Amazon ormanlarında poliüretanı oksijensiz ortamda çözebilen bir mantar keşfetti. Elbette bu mantar özelliklerinden dolayı hemen kullanılabilir durumda değil. Bilim insanları, bu türden mantarların “oyuncak olmadığı” konusunda herkesi uyarıyor.
Yeni keşfedilen mantara pestalotiopsis-mikrospora adı verildi. En önemli özelliği oksijensiz ortamda dahi poliüretanı çözebilmesi. Bu özellik hemen akla vahşi depolama alanlarını getiriyor çünkü çöp dağlarının altında oksijen yok. Bitki içinde bulunan bu mantar türlerinden birinin daha poliüretanı çözebildiği tahmin ediliyor. Mantarlar, poliüretanı kendi karbon kaynağı olarak kullanıyor.
Bu mantarların diğer plastik türleriyle ilgili nasıl bir sonuç vereceği konusunda araştırmalar sürüyor. Buluş her ne kadar sevinçle karşılansa da bilim insanları çok temkinli. Bu keşif, doğaya terkedilen plastikler sorununu çözmede ileriye doğru atılması gereken birçok adımın sadece ilki olma özelliğinde.
Mantarlar kullanılarak ayrıştırma üzerine araştırma yapan bir bilim insanı olan Penn State Üniversitesi’nden Ming Tien “Bu mikropların gelecekte kullanılıp kullanılamayacağı sorusunıu yanıtlamanın önünde engeller var. Ancak bu buluşlar, test tüplerinden sahaya atılan büyük bir adımdır” görüşünü vurguladı.
Yale laboratuvarlarında çalışmalar devam etmektedir. Yale biyokimya profesörü Scott Strobel’e göre bir öğrenci sünger polistiren köpüğü (EPS) biyolojik olarak ayrıştıracak bir organizma bulmaya çalışmakta ve diğerleri poliüretan yiyen mantara benzer daha çözüm bulmakla ilgilenmektedir.
Her ne kadar bu araştırma gelecek vaat etse de, geri dönüşüm yakın gelecekte kullanılmış plastik ürünler için en iyi çözüm yolu olarak durmaktadır. Bu mantarları uzun zamandır çöplük olarak bilinen çöp sahalarından uzak tutmak bunu gerçekleştirmek için atılması gereken ilk adımdır.
Haberin Kaynağı : PLASFED DERGİSİ
21.01.2014