"Çevre Konusunda KOSGEB Yol Haritasının Hazırlanması Projesi" Kapanış Toplantısı
Çevre Konusunda KOSGEB Yol Haritasının Hazırlanması Projesinin kapanış toplantısı OSTİM Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın, KOSGEB AB ve Dış İlişkiler Dairesi Başkanı Ömer Pak, Uluslararası İlişkiler Müdürü Pınar Işın, Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Yasin Serhat Canoruç, ODTÜ Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Göksel Demirer, Proje Koordinatörü Abdullah Karaosmanoğlu, Koordinatör Yardımcısı Dr. Mehmet Görkem Gürbüz ile ka
Toplantının açılış konuşmasını yapan KOSGEB AB ve Dış İlişkiler Dairesi Başkanı Ömer Pak, Çevre ve çevresel değişimlerin ekonomik etkileri ile mücadelenin, çok boyutlu olduğunu ve tüm sosyo-ekonomik aktörlerin aktif rol almasını gerektiren bir konu olduğunu belirterek; “Çevresel etkilerden kaynaklanabilecek olumsuz sonuçları aşmanın yolu, sürdürülebilir kalkınma ve düşük karbonlu üretime dayalı yeşil ekonomidir. Çevre dostu üretim teknikleri ve teknolojileri, yaşanabilir bir dünyada rekabet üstünlüğü sağlayarak ekonomiyi büyütmenin en önemli aracıdır.” dedi
Pak, Ulusal ve uluslararası paydaşlarla birlikte farklı kuruluşlarca yürütülen ve KOSGEB’in katkı sağladığı pek çok proje bulunduğunu belirterek; “Bunun yanında KOSGEB tarafından hayata geçirilen “Çevre Konusunda KOSGEB Yol Haritasının Hazırlanması Projesi” ile ulusal çevre duyarlılığı ve uluslararası yükümlülükler kapsamında, KOSGEB’in çevre ile ilgili faaliyetleri için eylem planı ve olası yeni destek modelini de kapsayacak bir yol haritası oluşturulması amaçlanmıştır. Proje kapsamında, KOBİ’lerin çevre konusunda bilinçlerinin arttırılması, ulusal ve uluslararası çevre mevzuatına uyum sağlayabilmeleri, çevre dostu teknolojilere yönelebilmeleri hedeflenmiştir. Bu amaçla eğitim faaliyetleri, sektörel ve bölgesel veri analizleri, bilinçlendirme çalışmaları ve temiz üretime yönelik uygulamalar işletmelerde gerçekleştirilmiştir.” şeklinde kouştu.
OSTİM Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın ise yaptığı konuşmada KOSGEB’in yapmış olduğu bu çalışmadan yararlanmayı sabırsızlıkla beklediklerini ifade ederek; “ OSTİM Organize Sanayi Bölgesi olarak temiz üretim merkezi olma noktasında bir yolculuğa çıkmış bulunmaktayız. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile yaptığımız görüşmeler sonucunda Sanayi Bölgemizi tamamen temiz bir üretime dönüştürme anlamında imar planı değişikliğine gittik. Bu imar planı değişikliğinin altına OSTİM Sanayi Bölgesindeki firmaların tamamen çevreye duyarlı , enerji verimliliğine dayalı bina yapmaları ve kendi enerji sini temiz enerjiden üreten bir sisteme dönüştürme konusunda şartlar yerleştirdik. Bugün itibari ile OSTİM’de yeni bir işyeri açmak isteyen bir firmamız temiz enerji ile enerjisini üretmek zorunda olan, atıklarını kesinlikle çevreye zarar vermeyen bir yapıda yapmak zorunda. Biz bir yerden başladık bunun devamını getirmek için ise diğer bileşenleri de bir araya getirmek gerekli. Bu konuda KOSGEB’inde projelerinden yararlanıyoruz.” Şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından, ODTÜ Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Göksel Demirer, Proje Koordinatörü Abdullah Karaosmanoğlu ve Koordinatör Yardımcısı Dr. Mehmet Görkem Gürbüz, projeye bağlı olarak bugüne kadar yapılan çalışmalar ve proje çıktıları ile ilgili sunumlar yaptılar.
Proje Koordinatörü Abdullah Karaosmanoğlu proje sürecini anlattığı sunumunda, projenin oluşturulmasına gerekçe olan, temel teşkil eden bazı bilgi ve kavramlardan bahsederek başladı. Yeşil Büyüme, yeşil işletmecilik ve temiz üretim kavramlarına değinen Karaosmanoğlu, enerji verimliliğinin ülkemiz ve KOBİ’ler açısından öneminden bahsetti. Sunumuna projenin amacı, başlıca faaliyetleri ve çıktılarını anlatarak devam eden Karaosmanoğlu proje kapsamında kaynak verimliliğine yönelik olarak yeni destek modelleri üzerinde çalışıldığı bilgisini verdi.
Haberin Kaynağı : KOSGEB
02.01.2015