"Rusya Pazarı Önemli Bir Fırsat"
ASÜD Başkanı Çallı: Başta süt ve süt ürünleri olmak üzere Türkiye’den gıda ithalatı yapmak için harekete geçen Rusya ile Türkiye arasında gerçekleşen ilk resmi görüşmede mutabakat sağlanma noktasına gelindi
Ambalajlı Süt ve Süt Ürünleri Sanayicileri Derneği (ASÜD) Başkanı Harun Çallı, Türkiye’den gıda ithalatı yapmak üzere harekete geçen Rusya pazarının önemli bir fırsat olduğunu belirtti.
Harun Çallı, yazılı açıklamada, AB ülkeleri ve ABD’den gıda ithalatını bir yıl süreyle durduran ve başta süt ve süt ürünleri olmak üzere Türkiye’den gıda ithalatı yapmak için harekete geçen Rusya ile Türkiye arasında gerçekleşen ilk resmi görüşmede mutabakat sağlanma noktasına gelindiğini ifade etti.
ASÜD olarak Rusya’ya süt ve süt ürünleri ihracatı konusunda karşılıklı olarak uzun zamandır çalıştıklarını anlatan Çallı, Rusya'nın bulunmak istedikleri bir pazar olduğunu anımsattı.
Rusya heyetinin, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın kendilerine verdiği garantiyi kabul etmeye hazır olduklarını söylediğini aktaran Çallı, sertifikalar üzerinde en kısa zamanda anlaşma sağlanacağını ve bu sürenin uzun olmayacağını ümit ettiklerini bildirdi.
Çallı, Türkiye'den talebin peynir, yoğurt, tereyağı, süt tozu ve dondurma gibi ürünlerde yoğunlaşacağını belirterek, Bizler bu ürünleri halihazırda pek çok ülkeye ihraç ediyoruz. Yani, bu ürünlerde dünya pazarındayız. Rusya’ya da ihraç edebilecek konumdayız. Rus yetkililer önümüzdeki dönemde gümrük vergileri ve işlemleri gibi konularda kolaylık sağlayabileceklerini belirtiyorlar. Durum böyle olursa ürünlerimizi rahatlıkla ihraç edebiliriz ifadelerini kullandı.
Hedef, ihracat yapılan ülke sayısını artırmak ve kalıcı olmak
Rusya pazarının oldukça önemli bir fırsat olduğunu vurgulayan Çallı, ASÜD olarak hedeflerinin tek bir pazara yoğunlaşmaktan ziyade ihracat yapılan ülke sayısını artırmak ve bu pazarlarda kalıcı olmak olduğunu kaydetti.
Çallı, bunu sağlamak için AB’ye süt ve süt ürünleri ihracatının önündeki engelin geçen yıl aşıldığına işaret ederek, önceliklerinin daha fazla sayıda Türk firmasının daha fazla ülkeye ihracat yapmasının ve ürünlerinin tüm dünya pazarlarında yer almasını sağlamak olduğunun vurguladı.
Rusya’nın ABD ve AB ülkelerinden yıllık ithal ettiği süt ve süt ürünleri ithalatıyla ilgili de bilgi veren Çallı, Rusya’nın ABD’den süt ve süt ürünleri ithalatı çok düşük seviyede. Ülke, süt ürünlerini başta Hollanda, Litvanya, Danimarka ve Finlandiya olmak üzere AB ülkelerinden ithal ediyor. Yıllık peynir tüketimi 805 bin ton olan Rusya, bu miktarın 350-360 bin tonunu ithalat yoluyla karşılıyor. Rusya, toplam tüketimin 338 bin ton olduğu tereyağında ihtiyacının önemli kısmı kendi üretimiyle karşılıyor ve 130 bin ton civarında ithalat yapıyor. Rusya, 100 bin ton yağsız süt tozu, 30 bin ton civarında da yağlı süt tozu ithalatı yapıyor değerlendirmesini yaptı.
Haberin Kaynağı : Sedefed
21.08.2014