Robotlarla Üretiyor, Simülatörle Eğitiyorlar
Makina sanayinde kaliteyi artırmanın en önemli şartı; kayakçıların kullandığı malzemeyi tanıması, uygun kaynak yöntemini uygulayarak parçaları en iyi şekilde bir araya getirmesidir. Eğitimli, sertifikalı ve işini seven kaynakçılarla çalışan makine üreticileri kalitenin artmasına paralel olarak marka değerlerinin de artacağını bilirler. Bu nedenle, sertifikalı kaynakçı istihdamı makina imalatı alanında hizmet veren firmalar için yadsınamaz bir zorunluluktur.
Mevcut kaynak işçilerine eğitim aldırmak veya eğitimli ve sertifikalı kaynakçı istihdam etmek isteyen firmaların başvuracağı çok fazla eğitim merkezi olmaması bu sektörün ilerlemesinin önünde bir engel olarak duruyor. Sivas’ta faaliyetini sürdüren, demiryolu sanayinde birçok ilki başarmış bir kurum olan Türkiye Demiryolu Makinaları Sanayii A.Ş. (TÜDEMSAŞ) sektörün önünü açmak ve kaynak işçilerinin eğitilmesi için modern bir eğitim merkezi kurdu.
Cumhuriyetin ilk yıllarında, 1939’da faaliyete başlayan şirket, o yıllarda “Çırak Okulu” adıyla hizmet veren, sonraki yıllarda atıl vaziyette duran tesisi modernize ederek “TÜDEMSAŞ Kaynak Teknolojileri ve Eğitim Merkezi” adıyla tekrar hizmete soktu.
TÜDEMSAŞ’ın bünyesinde yer alan ve bölgede bir emsali bulunmayan Kaynak Teknolojileri ve Eğitim Merkezi’nde uluslararası geçerliliği olan TS-EN 9606-1 (Çelik ve Çelik alaşımlarının Gazaltı kaynağı), TS-EN 9606-2 (Alüminyum ve Alüminyum alaşımları kaynağı) ve TS-EN 14732 (Otomatik Kaynak Operatörlüğü) sertifikaları veriliyor.
Şirketin en önemli yatırımlarından biri olan Kaynak Eğitim ve Teknolojileri Merkezi’nde, TÜDEMSAŞ’da çalışan kaynakçılara ve talep gelmesi halinde, özel sektörde çalışan kaynak işçilerine de söz konusu eğitimler veriliyor. Bunun yanı sıra, TÜDEMSAŞ, Sivas’ta oluşmaya başlayan demiryolu yan sanayiinin ihtiyacı olan kaynakçıların da bu merkezde yetiştirilmesini amaçlıyor.
Yeni yatırımlar yaparak kendisini teknolojik anlamda sürekli geliştiren TÜDEMSAŞ, şirket bünyesindeki fabrika ve tesislerde de modernleşmeye önem veriyor. Şirkette Vagon Yıkama, Kumlama, Boyama gibi tesislerde robot teknolojisi öne çıkıyor. Boji imalatında da robot kaynak teknolojisini kullanarak, üretim bandında yaşanabilecek hata payını en eza indiren Şirkette, tamamı sertifikalı kaynakçılardan oluşan bir ekiple vagon imalatı yapılıyor ve bu kaynakçılar belirli periyodlarla Kaynak Eğitim ve Teknolojileri Merkezi’nde tekrar eğitime alınarak sınava tabi tutuluyor. Sınavda başarılı olan kaynakçıların sertifikaları yenileniyor.
TÜDEMSAŞ Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanı Yıldıray Koçarslan süreci şu sözlerle özetliyor; “Personelimizde kalite bilincinin en üst seviyelere çıkarılması ve geliştirilmesi amacıyla çalışanlarımıza sürekli eğitimler aldırıyoruz. Bu anlayışın bir ürünü olarak ortaya çıkan Kaynak Eğitim ve Teknolojileri Merkezimizin bölgemizde başka bir örneği daha yok. Bu merkezde Şirketimizde çalışan kaynakçılar, TCDD çalışanları ve özel sektörde çalışan kaynakçılar, kaynak mühendisi uzman personellerimizce teorik olarak eğitiliyor. Daha sonra kaynak simülatörüyle uygulama eğitimine tabi tutuluyor ve ardından farklı kaynak metotlarını gerçek kaynak makineleriyle yaparak eğitimlerini tamamlıyorlar. Eğitim bitiminde ise akredite kuruluşlarca sınava tabi tutularak, başarılı olanlara Kaynakçı Sertifikası veriliyor.”
Kaynak Eğitim ve Teknolojileri Merkezi kurulduğu günden bugüne toplam 918 sertifikalı kaynakçı yetiştirdi. Bunlardan, 522’si Tüdemsaş personeli kaynakçı, 107’si TCDD personeli ve 44 de özel sektörde çalışan kaynakçı eğitim alarak sertifika almaya hak kazandı.
Makine üreticileri tarafından büyük ilgi gören Kaynak Eğitim ve Teknolojileri Merkezinde şuanda TÜDEMSAŞ personelinden 60 kişinin ve TCDD çalışanlarından 20 kaynakçının eğitimleri devam ediyor. Merkez kurulduğu günden bugüne eğitimlerine aralıksız devam ediyor.
Haberin Kaynağı : Railway Turkey
15.12.2015