Rotech Motor, Üretim Kapasitesini Aylık 100.000 Motora Çıkaracak
2014 yılında seri üretime başlayan Rotech Motor, beyaz eşya ana sanayi ve servislere fırın fan motoru, turbo motor, mini fırın motoru, radyal fan ve kondanser soğutma grubu motorları üretimi gerçekleştiriyor.
Rotech Motor Teknolojileri San. ve Tic. A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Pınar Tarhan, devam eden yatırımlarının tamamlanmasıyla birlikte bu yılın üçüncü çeyreğinden itibaren kapasitelerini aylık 100.000 motara çıkaracaklarının bilgisini verdi.
Şirketinizin kuruluş tarihçesini anlatır mısınız?
Pınar Tarhan: 2013 yılı Şubat ayında kurulan Rotech Motor Teknolojileri San. ve Tic. A.Ş., ilk yılında Ar-Ge faaliyetleri yaparak, 2014 yılında seri üretime başlamıştır. Beyaz eşya ana sanayi ve servislere fırın fan motoru, turbo motor, mini fırın motoru, radyal fan ve kondanser soğutma grubu motorları üretimini sürdürmektedir.
Rotech Motor, Ar-Ge odaklı çalışmalarında yeni teknolojiye yatırım yapması ve Tübitak ile yürüttüğü projeler ile rekabet yönü keskin, vizyoner bir üretici olmasıyla rakiplerinden ayrışmaktadır.
Türkiye’de üretimi & üreticisi olmayan, dünyada ise ancak patent koruması altında birkaç firmanın üretebildiği, yüksek verimli IE3 standartlarında elektronik komütasyonlu motor olarak (ECM Motor) bilinen yeni teknoloji ve yüksek enerji verimli motorlar üzerinde yürüttüğü başarılı çalışmalar neticesinde TÜBİTAK tarafından da onaylanan ve patente konu olan ECM Motor’un seri üretimine başlamaktadır.
Rotech Motor, 2014 yılı ilk yarısı itibariyle aylık 40.000 motor üretim kapasitesiyle, ana sanayi üreticilere ve servislere ürün sevketmeye devam etmektedir.
İstanbul Pendik’te halihazırda üretime devam eden 1.000 metrekare kapalı alana ek olarak, İzmit Körfez’de eş zamanlı olarak yapımı süren 3.000 metrekare kapalı ve 10.000 açık alanlık tesislerinde, 2014 3. çeğreyi itibariyle üretim kapasitesinin aylık 100.000 motora çıkarmayı hedeflemektedir.
Beyaz eşya sektörü için üretimini yaptığınız ürünler nelerdir?
Pınar Tarhan: Rotech Motor A.Ş., beyaz eşya ana sanayisine yönelik gölge kutuplu fırın fan motoru, ankastre fırın fan motoru, turbo fırın fan motoru, radyal fan ve soğutma grubuna yönelik kondanser fan motoru seri üretimi yapmaktadır.
TUBİTAK’ la yaptığınız ortak projenizin başarı hikayesini anlatır mısınız? (süreç nasıl başladı, sonuçta neler yapılacak, seri üretim vb.)
Pınar Tarhan: Rotech Motor yönetim kurulu üyelerinden, sektörde çok uzun yıllar elektrik motorları Ar-Ge üzerine çalışmalarını sürdüren Kamil Kaynar; ve yine Rotech Motor’un ortaklarından ve yönetim kurulu üyesi olan, üniversite yıllarından itibaren yenilikçi ürünler, enerji verimliliği ve yeni teknolojiler üzerine çalışmalar yürüten mekatronik mühendisi Recep Doğan’ın çalışmalarını birleştirmeleri sonucu, 4 farklı üniversiteden elektronik ve mekatronik mühendisliği profesörlerinin de katkılarıyla Rotech Motor A.Ş., daha ilk kurulduğu günden itibaren kendisini Ar-Ge kültürü ile besleyen bir yapıda konumlandırmıştır.
Ekip, üzerinde çalıştıkları ECM Motor projesini Tübitak’a sunarak, başarı kriterlerini sırasıyla yerine getirerek, bugün itibariyle hem ticari ihtiyaçlara ciddi anlamda cevap veren, hem yüksek enerji verimliliği TÜBİTAK tarafından tescillenmiş, hem de yurtiçindeki ana sanayiler nezdinde direk ithalatı engelleyecek olup rekabetçi fiyatlarla piyasaya girebilecek ECM Motor’u seri üretime geçirmek için çalışmalarını sürdürmektedir.
Elde edilen sonuçlar dikkatli incelendiğinde, gölge kutuplu fan motorlarına kıyasla %72 daha fazla enerji tasarruflu ECM Motorun kullanılması, çok yakın gelecekte özellikle Avrupa Birliği enerji verimliliği politikaları gereği, uluslararası ana sanayi beyaz eşya üreticileri nezdinde bir zorunluluk haline gelecektir. Yeni teknololji ürünü ECM motorlar yakın gelecekte Rotech Motor A.Ş. için ciddi bir potansiyel ve prestij vaadetmektedir.
Ar-Ge ve inovasyon faaliyetlerinizden bahseder misiniz?
Pınar Tarhan: Rotech Motor Ar-Ge Departmanı 4 mühendis ve bir motor teknikeri ile çalışmalarını sürdürmektedir. Kuruluş itibariyle yeni bir firma olan Rotech Motor, şimdiden Tübitak ile ilk projesini başarı ile sonuçlandırmıştır. Bahsi geçen ve patentlenecek olan ECM motoru, prototip aşamalarını başarıyla geçmiş olup motorun seri üretimine 4 aylık bir sure içerisinde başlanacaktır. Eş zamanlı olarak firmamız, yine TÜBİTAK’ın enerji verimliliği konusunda öncelikli alanlar proje çağrıları kapsamında 2 proje daha yürütmek üzere adımlar atmaktadır. Enerji verimliliği üzerine yüksek verimli Senkron Motorlar üzerine yapılacak çalışmalarda firmanın Ar-Ge altyapısı ve bu konudaki tecrübesi ile IE4 standartlarında 2 yeni proje daha başlatmaktadır.
Aynı zamanda, Türkiye’de üretimi çok kısıtlı olan ve Uzak Doğu’dan pazarımıza ithalat yoluyla getirilen pompa motorları üzerinde Ar-Ge çalışmalarını sürdürmektedir. Plastik aksamların metal yüzeylerle değiştirilerek, aşınma ve ses problemlerini ortadan kaldıracak şekilde tasarlanan pompa motorları üzerinde çalışmalar yoğunlaştırılmış olup yakın gelecekte pompa motorları üzerine seri üretim planlanmaktadır.
Yeni kurulan bir şirket olmanıza ragmen, makina parkurunuz ve başka ürünler için de yatırım planlarınız var mı?
Pınar Tarhan: Şu an için inşaatı devam eden fabrika binası ve hali hazırdaki makina parkuru ile, ilk etapta gölge kutuplu fan motoru üretimi aylık 100.000 motor seviyesine çıkarılması ile birlikte eş-zamanlı olarak, 4 aylık periyotta ECM Motor üretimi de başlayacaktır.
Rotech Motor A.Ş. olarak, yüksek kaliteli gölge kutuplu motorlarda kullanılan stator-rotor takımları üretebilmek için kendi bünyemizde 200 tonluk yüksek hızlı (max 550 vuruş/dakika) Alman menşeli Schuler marka presimiz, elmas kalıplarımız, yine soğutma ve sirkülasyon pervaneleri için 120 tonluk preslerimiz, eş zamanlı 2 seri üretim montaj bandımız, sargı makinalarımız ve diğer takım tezgahları ile, ana sanayilerin istekleri ve kapasitelerine büyük ölçüde cevap verebilecek bir yapıyı oluşturmuş durumdayız. Rotech Motor olarak, şuanda 7 farklı motor için Alman Elektrik Kurumu’ndan VDE sertifikalarımızı, tüm ECM, LVD testlerimizi, ROHS sertifikalarımız tamamlanmış durumdayız.
Beyaz eşya sektörüne verdiğiniz ürünlerin ihracatı hakkında bilgi verir misiniz?
Pınar Tarhan: İhracat Rotech Motor A.Ş. için önemli bir satış kanalı olacaktır. İç piyasa yanında başta Avrupa olmak üzere, Ortadoğu, Balkan ülkeleri, ve Güney Amerika ülkeleri hedef pazarlarımız olacaktır
Pınar Tarhan:
1980 İstanbul doğumlu Pınar Tarhan, profesyonel hayatına gölge kutuplu fan motoru satışı ile başlamış ve uzun yıllar iç ve dış piyasadaki birçok anasanayi ve servislere üretim, satış ve satış sonrası hizmetlerde yer almıştır. 2013 Şubat ayı itibariyle, elektrik motorları Ar-Ge ve seri üretimi alanında uzman Kamil Kaynar ve diğer ortağı mekatronik mühendisi Recep Doğan ile Rotech Motor Teknolojileri A.Ş. çatısı altında bir araya gelmişlerdir.
Haberin Kaynağı : SUBCONTURKEY YAN SANAYİ ve TEDARİKÇİ GAZETESİ
17.07.2014