Salgın Döneminde Yerli Üretimin Önemi Daha İyi Anlaşıldı
Birlik Bağlantı Elemanları Genel Müdürü Gizem Berk: Salgın Döneminde Yerli Üretimin Önemi Daha İyi Anlaşıldı
Salgın Döneminde Yerli Üretimin Önemi Daha İyi Anlaşıldı
Birlik Bağlantı Elemanları Genel Müdürü Gizem Berk, Covid-19 salgını döneminde Uzakdoğu’dan ve üretimi duran ülkelerden ürün tedarik edemeyen firmaların yeni tedarikçi arayışına girdiğini ve bu dönemde kendilerinin de yeni yerli ve yabancı müşteriler edindiklerini söyledi.
SUBCONTURKEY: Sizi tanıyabilir miyiz?
Gizem Berk: Liseyi Pertevniyal Anadolu Lisesinde okudum. Sabancı Üniversitesi Mekatronik Mühendisliğinden mezun olduktan sonra Almanya’da Dortmund Teknik Üniversitesinde otomasyon ve robotik bölümünde yüksek lisansımı tamamladım. Birlik Bağlantı’da yaklaşık 7 yıl farklı bölümlerde çalıştıktan sonra şuan görevime Genel Müdür olarak devam etmekteyim.
Birlik Bağlantı Elemanları, 32 Yıldır Sektöre Hizmet Veriyor
SUBCONTURKEY: Birlik Bağlantı Elemanları ne zaman kuruldu? Üretiminiz, fabrika alanı ve çalışan sayısı hakkında bilgi verir misiniz?
Gizem Berk: Birlik Bağlantı Elemanları, 1988 yılında babam Mahmut Şevket Berk tarafından bir ticaret firması olarak kuruldu. 1993 yılında müşteri talepleri doğrultusunda 120 metrekarelik bir alanda üretime başladık. Şu anda Silivri’de 5000 metrekaresi kapalı, 5000 metrekaresi açık alan olmak üzere toplam 10.000 metrekarelik alanda üretime devam ediyoruz. Soğuk dövme yöntemiyle vida, cıvata, perçin gibi bağlantı elemanlarını otomotiv sektörü ağırlıklı olarak bağlantı elemanlarına ihtiyaç duyulan tüm sektörler için üretmekteyiz. Bu sektörlerin en başında beyaz eşya, mobilya ve inşaat sektörleri gelmektedir. Toplam 160 kişilik bir ekibimiz var ve bunun 35’i beyaz yakadır. Üretimimizde hammadde olarak demir- çelik, bakır, alüminyum, paslanmaz çelik ve pirinç malzemeler kullanılmaktadır. Birlik Bağlantı Elemanları, standart ürünlerle birlikte özel ürünlere odaklanmaktadır. Müşterilerimizin kendi tasarımları olan özel vida ve cıvataları üretiyoruz.
SUBCONTURKEY: Türkiye’de bağlantı elemanları sektörü ne durumda? Dünya ölçeğinde kıyaslandığında nasıl bir tablo ortaya çıkıyor?
Gizem Berk: Son 15 yılda bağlantı elemanları sektörü gittikçe büyüdü. Sürekli makine yatırımı yaparak Avrupalı rakiplerimizle yarışır hale geldik. Bizim de üyesi olduğumuz sektörümüzü temsil eden Bağlantı Elemanları Sanayici ve İş Adamları Derneği (BESİAD)’ın verilerine göre sektördeki ihracat son 10 yılda %9 büyüdü. Türkiye’nin en çok ihracat yaptığı ülkelerin başında ise Almanya geliyor. Daha sonra Cezayir, Fransa ve İtalya olarak devam ediyor.
2018 yılı verilerine göre bağlantı elemanları sektöründe en fazla ihracat yapan ülkeler sıralamasında Almanya, Çin ve Tayvan ilk üç sırada yer aldı. Türkiye bu listede 21. sırada bulunuyor. İhracatını artıran ülkeler sıralamasında ise %18’lik bir oran ile tüm dünya ülkeleri arasında 7. sıradayız.. Bu da yakın gelecekte, Türkiye bağlantı elemanları sektörünün daha iyi olacağının bir göstergesidir.
SUBCONTURKEY: Ürünlerinizi ve şirketinizi farklı kılan özellikler nelerdir?
Gizem Berk: Birlik Bağlantı Elemanları olarak odağımızın özel ürünler olması ve firmamızda tek kalıp tek vuruştan yedi kalıp yedi vuruşa kadar transferli tezgahlarımızın olması avantajımız. Soğuk dövme preslerinin yanında ikinci işlemler yapabilen makinelerimiz de mevcut. Bunun yanı sıra ürünlerimizde ölçüsel olarak çok geniş bir yelpazeye sahibiz. 1,5 milimetreden 34 milimetrelik çapa kadar üretim yapabiliyoruz. Bu sayede daha karmaşık ve zor parçaları üretebiliyoruz. Aynı zamanda çalışanlarımız da yıllardır bizimle beraber olan büyük bir tecrübe ve bilgi birikimine sahip kişiler. Hem mühendislik birimimiz hem de ustalarımız işinde yetkin kişiler. Müşteri talepleri doğrultusunda çok özel ürünler ürettiğimiz için her seferinde yeni bir dizayn ve planlama yapılması gerekiyor. Buna göre düzgün bir kalıp üretimi ve makine ayarının yapılması gerekiyor ve biz bunu kendimiz yapıyoruz. Sürekli bununla uğraşmak bizlere çok büyük bir tecrübe katıyor, 27 yıldır bizimle çalışan arkadaşlarımız var. Bu da firmamıza büyük bir bilgi birikimi ve güç katıyor. Bunun dışında müşteri taleplerine hızlı ve doğru bir şekilde cevap verebiliyoruz. Çözüm odaklı yaklaşım sergiliyoruz. Müşterilerimiz bazen bize projelendirme aşamasındaki ürünlerle gelebiliyorlar ve biz nihai ürün için onlara destek veriyoruz. Talaşlı imalat ile yüksek maliyette ürettikleri ürünleri soğuk şekillendirme ile üretime adapte etmek için projelendirmeler yapıyoruz. Yine yurt dışında üretilen ürünleri yerlileştirmek adına da çalışmalarımız var. Birçok sektörde olduğu gibi bağlantı elemanları sektöründe de çok yüksek bir kalite beklentisi var. Kalite hedefimiz için yatırımlar yaptık. ISO 9001 sertifikasından sonra IATF 16949 kalite belgesine de sahibiz. Kalite belgelendirmeleri dışında kaliteye yönelik makine yatırımlarımız da halen devam etmekte. Bünyemizdeki %100 seçme makineleri ile hem boyutsal hem de sertlik kontrolü yaparak yüksek kalitede ürün tedariki yapıyoruz. Birlik Bağlantı Elemanları olarak müşterilerimizin her zaman yanında olduk, çözüm odaklı çalışıyoruz ve ürünümüzün arkasında duruyoruz. Yıllardır bu çizgiyi koruduğumuz için sektörde güvenilir bir firma olarak tanınıyoruz. Bunların hepsi göz önüne alınınca müşteriler için de Birlik Bağlantı Elemanları daha tercih edilir bir firma oluyor.
SUBCONTURKEY: İhracatınız hakkında bilgi verir misiniz? Üretimde sizin ve sektörün yaşadığı ne tür zorluklar var?
Gizem Berk: İhracatımız ciromuzun %20’sini oluşturuyor. Başta Almanya olmak üzere Hollanda, İspanya, İngiltere, Romanya gibi Avrupa ülkelerine ihracatımız mevcut. Tabii ki Uzakdoğu ile fiyat anlamında yarışmak pek mümkün değil. Ama Covid-19 salgını nedeniyle bazı firmalar, Uzakdoğu’dan veya İtalya, İspanya gibi üretimi duran ülkelerden ürürünü almakta zorluk çekti. Bu süreçte de yeni tedarikçi arayışına girdiler. Birlik Bağlantı Elemanları da bu dönemde yeni müşteriler kazanma fırsatı buldu. Yeni projelerle ihracatımızı daha da artırarak devam ediyor olacağız.
Sektörümüzün de yaşadığı sorunlar yok değil. En büyük sıkıntımız kalifiye eleman bulmakta zorlanmak. Bu bütün sektörlerde yaşanan bir sorun. Meslek lisesi ve meslek yüksek okulundaki programlar bugün ki iş beklentilerini çoğu zaman karşılayamadığı için bir çok sektörde bu sorun yaşanıyor. Biz her yeni elemanı yetiştirmek için zaman ve efor sarf ediyoruz. Bu yüzden meslek okullarında daha sektör odaklı programlar hazırlanarak daha spesifik dersler verilerek günümüzün kalifiye eleman ihtiyacına cevap verilebilir diye düşünüyorum. Bu konuda SİAD (Silivri İş Adamları derneği) olsun İSO (İstanbul Sanayi Odası) olsun çok güzel çalışmalar yapıyor ve muhtemelen etkilerini birkaç sene içinde göreceğiz diye umut ediyoruz. “Önemli olan genç neslin meslek liselerini tercih etmeleri için özendirilmesi ve meslek liselerinde okuyan öğrencilerin profiline uygun dersler vererek motivasyonlarını yüksek tutmak gerekir” diye düşünüyorum.
Diğer bir sorunumuzda sarf malzemelerimiz olan pimler, zımbalar, tarak ve makine yedek parçalarımız, Uzakdoğu’dan gelen malzemeler ve bunlara uygulanan yüksek fonlar bizim için bir sıkıntı oluşturuyor. Yurt içinde bunları tedarik edebileceğimiz yerler kısıtlı. Her ölçüyü bulamıyoruz. Covid-19 ile de yine ek vergiler geldi. Umarım yakın zamanda ihtiyacımız olan bu tür malzemeleri yurt içinden tedarik edebiliriz.
Yerli hammadde konusunda son yıllarda büyük yatırımlar yapıldı. Yerli demir-çelik hammaddelerini iyi kalitede lokal olarak bulmakta eskisi gibi zorlanmıyoruz. Fakat bizim ürünlerimizin hammaddesi çok değişken olabiliyor. Bakır, pirinç, alüminyum veya paslanmaz çelik gibi. Özellikle paslanmaz çelikte istediğimiz çapta hammadde bulmakta zorlanabiliyoruz. Bizim ilk tercihimiz tabiî ki yerli üreticiden tedarik sağlamak. Özellikle bu pandemi döneminde yerlileştirmenin ve yerli üretimin ne kadar önemli olduğu daha iyi anlaşıldı. Bu dönemde tedarik zincirinde aksamalar yaşandı, gümrükte aksamalar yaşandı. Kendi kendine yetebilen bir Türkiye halini alırsak zor günlerde bile bu tip sorunlarla karşılaşmayız diye düşünüyorum.
SUBCONTURKEY: Firmanız yaşadığımız bu salgından nasıl etkilendi? Ne tür tedbirler aldınız? Bu dönemi nasıl geçiriyorsunuz?
Gizem Berk: Herkes gibi zorlu bir süreçten geçiyoruz ama Birlik Bağlantı Elemanları bu süreci iyi yönetti. Bizim için en önemli öncelik çalışanlarımızın sağlığı. Salgının ilk konuşulmaya başlandığı zamanlarda fabrikamızı dezenfekte ettirdik. Kendini iyi hissetmeyen çalışanlarımızı, belli yaşın üzerindekileri ve kronik hastalığı olan çalışanlarımızı istirahate yolladık. Ve çalışma saatlerimizi çok düşürdük. Çalışanlarımızı ateş kontrolü yaparak ve maske ve eldivenlerini vererek fabrikamıza aldık. %50 kapasite ile üretime devam ettik. Şuanda çalışanlarımızın yarısını bir hafta diğer yarısını diğer hafta getirerek çalışıyoruz. Firmamızın çeşitli yerlerinde Covid-19’dan korunma ile ilgili bilgilendirici ve uyarıcı tablolar astık, dezenfektanlar yerleştirdik. Sosyal mesafeyi korumak adına hem soyunma odasında hem de yemekhane de düzenlemeler yaptık. Servis sayımızı artırarak doluluk oranını %50’ye çekerek çalışanlarımızı taşıdık. Bu ve bunun bir gibi birçok önlemler aldık ve sağlık açısından bir problem yaşamıyoruz. Ekonomik açıdan ise üretim kapasitesinin düşmesi bizi zorladı. Kısa çalışma ödeneğine başvurduk ve kabul edildi bu bizi biraz rahatlattı ama mücbir sebep kapsamına alınmamak iyi olmadı. Neredeyse bütün müşterilerimiz bundan yararlanabildi ama fakat biz ve sektörümüz mücbir sebep dışında kaldık. Üyesi olduğumuz BESİAD, BEYSAD ve İSO bu konuda çalışmalar yaptılar ama şimdiye kadar bir sonuç alınamadı. Umuyoruz ki en kısa sürede bu dönemi atlatırız.
İsterseniz alttaki linkten hızlı şekilde BİRLİK BAĞLANTI ELEMANLARI'NIN ürün kataloğunu E-KATALOG olarak veya PDF olarak masa üstüne indirebilirsiniz.
BİRLİK BAĞLANTI ELEMANLARI PDF ÜRÜN KATALOĞU (392 incelenme)