SAN METAL, Fırın ve Ocaklar İçin Yanma Sistemleri Üretiyor
SAN METAL, Gebze - Kocaeli’de bulunan yerleşkesinde ev tipi set üstü ocak ve tam boy fırınlar için yanma grubunun tamamını üretiyor.
SAN METAL, Fırın ve Ocaklar İçin Yanma Sistemlerinin Tüm Parçalarını Tek Çatı Altında Üretiyor
25 yılı aşkın süredir faaliyetlerine devam eden SAN METAL, Gebze - Kocaeli’de bulunan yerleşkesinde ev tipi set üstü ocak ve tam boy fırınlar için yanma grubunun tamamını üretiyor. SAN METAL, yanma grubunun tüm parçalarını tek çatı altında üreten %100 Türk sermayeli ilk ve tek yerli firma konumundadır. SAN METAL Genel Müdürü Erdoğan Kalay, sorularımızı yanıtlayarak 2020 yılını hem firmaları hem de sektör açısından değerlendirdi.
SUBCONTURKEY: San Metal’in kuruluşundan bugüne gelişimini anlatır mısınız?
Erdoğan Kalay:1994 yılında İstanbul Pendik’te küçük bir atölyede beyaz eşya sektörüne yanıcı grup parçaları üretme ile başlayan serüvenimiz, bugün Kocaeli Gebze’deki 6500 metrekare kapalı alana sahip yerleşkemizde, 200’e yakın çalışanımız ile devam etmektedir.
Kapasite artırma çalışmalarımız kapsamında yakın dönemde yeni üretim alanımıza geçiş sürecimiz tamamlanmıştır. Kapasite artırım faaliyetlerimize paralel olarak, Endüstri 4.0’ı destekleyen altyapı çalışmalarımız sürmekte olup, dijital dönüşüm ile robotik otomasyon konusundaki mevcut çalışmalarımız da yeni üretim hatları ile genişletilerek devam ettirilmektedir.
Firmamız, kurumsal marka ve organizasyonel gelişim çalışmaları kapsamında pek çok değişim süreci yaşamıştır. 2015 yılında başlayan bu çalışmalar, 10 yıllık bir dönemi kapsamakla birlikte, kurum kültüründe de önemli etkiler göstermiştir. Bu doğrultuda yapılan çalışmalar kapsamında; tüm süreçlerimizde yüksek teknoloji kullanan, üreten, yenilikçi, temel değerlerimize bağlı, uluslararası alanda rekabetçi ve güçlü bir marka konumunda bulunmak ana hedefimiz olarak belirlenmiştir.
SUBCONTURKEY: Beyaz eşya sektörüne ürettiğiniz ürünler ve bu ürünlerdeki uzmanlığınızı öğrenebilir miyiz?
Erdoğan Kalay: Firmamız kuruluşundan bu yana metal enjeksiyon, işleme, sıcak ve soğuk dövme-şekillendirme ve emaye kaplama konularında uzmanlaşmış durumdadır. Bu ana proseslerimiz ve 25 yılı aşkın sektör tecrübemizle alüminyum bek parçaları, emayeli bek şapkaları, alüminyum cezve haznesi, paslanmaz çelik ve galvaniz ürünler üretilmektedir.
SUBCONTURKEY: Üretiminizin ne kadarını ihraç ediyorsunuz? Ağırlıklı olarak hangi ülkelere ihracat yapmaktasınız?
Erdoğan Kalay: Başta Avrupa ve Amerika Kıtaları olmak üzere 15’ten fazla ülkeye yapılan ihracatımız %20 dolaylarındadır. 2021 yılında bu oranın %25-30 dolaylarına çıkarılması hedeflenmektedir.
SUBCONTURKEY: SAN METAL olarak sizi tercih edilir ve güvenilir kılan özellikleriniz nelerdir?
Erdoğan Kalay: 25 yıllık sektör tecrübemizle kalite hedeflerimiz doğrultusunda müşteri beklentilerinin de ötesinde değer yaratarak sektörde örnek bir kuruluş olarak hizmet vermekteyiz. Yerli ve yabancı müşterilerimizin ihtiyaçlarına çözüm partnerliği yaparak, beklentileri zamanında ve eksiksiz karşılayarak müşteri memnuniyetini en üst düzeyde tutmaya devam etmekteyiz.
Teknoloji ve kalitede uyguladığımız yeni yöntemler ile üretim ve hizmet süreçlerimizi uluslararası standartların üzerine taşıyoruz.
Sıcak ve soğuk dövme, soğuk şekillendirme, işleme ve emaye kaplama proseslerindeki yıllara dayanan tecrübe ve uzmanlığımızı, tasarım ve ürün geliştirme konusunda çalışmalar yaparak ana sanayilerin ürünlerine ve projelerine yansıtmaktayız.
Ulusal ve uluslararası çevre politikaları gereği; gazlı ocaklarda yanma verimliliğini arttıracak ve dolayısı ile gaz tüketimini azaltacak projeleri, müşterilerimiz ile birlikte yürütüyoruz.
İhracat sektöründe her yıl belirlediğimiz hedefler doğrultusunda pazardaki etkinlik alanımızı ve payımızı arttırıyoruz. Bunların yanında Ticaret Bakanlığının Stratejik Hedefleri kapsamında yer alan ihracat pazarlarındaki çalışmalarımız da tüm hızıyla devam etmektedir.
Bu konuda yerli ve bir çok yabancı rakiplerimizden ayrıştığımız en kuvvetli özelliğimiz; Yanıcı grubu komponentinin tüm bileşenlerini tek çatı altında üreten %100 Türk sermayeli ilk ve tek yerli firma olmamızdır.
SUBCONTURKEY: 2020 yılı firmanız açısından nasıl geçti? 2021 yılı hedefleriniz nelerdir?
Erdoğan Kalay: 2020 yılını değerlendirirken tüm dünyada yaşanan pandemi etkisini göz ardı edemeyiz elbette. Pandemi nedeniyle ülkemizde ve tüm dünyada olağanüstü bir süreç yaşanıyor maalesef. Yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen yılın son çeyreğindeki ekonomik toparlanma etkisiyle pandemi kaynaklı oluşan kayıpların minimize edildiğini göreceğimizi düşünüyoruz.
2021 yılında yeni normallerle birlikte çalışanlarımızın sağlığını ön planda tutarak, faaliyetlerimizi yoğun şekilde sürdüreceğiz. Bu kapsamda planlamış olduğumuz yatırımlarımıza devam ederek ihracat oranımızı arttırmak öncelikli hedeflerimizden biri olacaktır. Pandeminin olumsuz etkilerinin azalmasına bağlı olarak 2021 yılının beyaz eşya sektörü ve firmamız için oldukça hareketli geçeceğini öngörüyoruz…
SUBCONTURKEY: Pandeminin etkisini hem firmanız hem de sektörünüz açısından değerlendirir misiniz?
Erdoğan Kalay: Pandeminin Mart ayında ülkemizde etkisini göstermeye başlaması sonrasında sektörümüzdeki tüm firmalar gibi bizlerde olumsuz etkilendik. Bu dönemde çalışanlarımızın sağlığını ön planda tutarak vardiya sayımızı azaltıp kısmi çalışma sistemine geçtik ve pandemiye yönelik sıkı tedbirler alarak müşterilerimizin taleplerini karşılayacak şekilde çalışmalarımıza ara vermeden devam ettik. Haziran ayı itibariyle ise normal çalışma düzenimize dönerek ve aldığımız tedbirleri sıkı şekilde uygulayarak çalışmalarımıza yoğun şekilde devam ediyoruz.
Süreç boyunca sektörümüzdeki firmaların büyük çoğunluğunda üretim düşüşleri olduğunu gözlemlemiş durumdayız. Ayrıca pandemi kaynaklı olarak mevcut maliyetlerin artması yanında birçok yeni maliyet kaleminin de oluştuğunu görüyoruz. Tüm bu handikaplara rağmen sektör olarak yeni normallerle birlikte pandemi etkisinin çok daha az hissedildiği bir yıl geçireceğimizi düşünüyoruz.
SUBCONTURKEY: Dijitalleşme ve Endüstri 4.0 konusunda çalışmalarınız ve yatırımlarınız var mı?
Erdoğan Kalay: Yaşamakta olduğumuz pandemi süreci gösterdi ki yeni normal diye de adlandırılan yeni iş modelleri ile dijitalizasyon ihtiyacı artarak devam edecek. Bizler de San Metal ailesi olarak, dijital dönüşüm ile yaşanacak köklü değişiklikler konusunda farkındalığımızı arttırmaya devam ediyoruz.
Bizlerin de içinde bulunduğu üretim sektörünün, değişen koşullara daha hızlı cevap verebilen, çevik bir yapılanma içinde olması gerektiğine inanıyoruz.
Yeni üretim anlayışımız, bugüne kadar olduğu gibi kitle üretimi yapmakla birlikte, artık daha çok, gelen farklı taleplere kısa sürede cevap verebileceğimiz, küçük parti miktarları üretebilme kabiliyetimizi artırmaktır.
Bizim dijitalleşme ve Endüstri4.0 konusundaki önceliğimiz stratejilerimizi doğru belirlemek ve kaynaklarımızı doğru ve gerekli yerlerde harcayacağımız çalışmalar yapmaktır.
Bu kapsamda 2017 yılında planlı olarak başladığımız dijital dönüşüm yolculuğumuz tüm hızıyla sürmektedir.
Planladığımız gibi öncelikle, MAS akıllı fabrika çözümü ile üretim sahasında anlık veri toplamakla işe başladık. Devamında ERP sistemimiz ile MAS sistemimizi entegre ettik, etmeye de devam ediyoruz. Böylece makine, insan ve MAS-ERP sistemini ortak bir platformda toplayıp, performans ve kayıpları dijitalleştirip, analitik raporlama yapabilmekte ve hızlı aksiyon yeteneğimizi arttırmaktayız.
Eş zamanlı olarak da MAS-ERP sistemimiz ile entegre ‘’Fabrika Simülasyonu ve Dijital İkiz’’ projemize başladık. Bu proje için gereken yazılım (Visual Components-VC) ve donanım yatırımları gerçekleştirilmiş olup gelişim projesi halen sürmektedir. Örnek bir proje olarak bahsetmek istersek, bu yazılım sayesinde yakın zamanda, emaye hattımızdaki otomasyon hattının VC yazılımı ile sanal ortamda simüle edilmesini başardık ve iş akışımız ile proses parametlerimizin optimizasyon çalışmasını bu yöntem ile gerçekleştirdik.
Vizyon 2025 belgemizde belirtildiği şekliyle ‘’Tüm süreçlerimizde yüksek teknoloji kullanan ve üreten, yenilikçi, temel değerlerimize bağlı, uluslararası alanda rekabetçi ve güçlü bir marka olmayı birlikte başaracağız’’ diyoruz.
SUBCONTURKEY: Önümüzdeki 5 yıllık süreçte öncelikli konularınız, hedefleriniz neler olacak?
Erdoğan Kalay: Dünya son yıllarda küresel ekonomi ve ticaret hacminin geleneksel yapısının dışında, ileri teknoloji ürünlerine öncelik vererek, kendi sektöründe fark yaratan firmalara ve geliştirdikleri ürünlere ticari olarak daha büyük bir pay vermektedir. Bu süreci dikkate alarak ülke ekonomik hedefleri doğrultusunda ihracat odaklı büyüme stratejimizi arttırmak en büyük önceliğimizdir. Firmamız sürdürülebilir bir gelecek için verimlilik projelerini çeşitlendirerek ve sayısını arttırarak doğal kaynak kullanımını azaltmayı amaçlamaktadır. Dijital dönüşüm uygulamalarını yoğunlaştırarak teknolojik yatırımlarımızı sürdürmek sektördeki rekabet gücümüzü en üst seviyeye taşımak hedeflerimiz arasında yer almaktadır.
SAN METAL, Sıfır Hata ile Üretim Gerçekleştiriyor
SUBCONTURKEY: Sıfır duruş / sıfır hata ile kaliteli üretim adına ne tür metod ve sistemler kullanılıyor? Daha çok hangi otomasyon donanım ve yazılım teknolojilerinden yararlanıyorsunuz?
Erdoğan Kalay: Sıfır duruş ve sıfır hata ile kaliteli üretimi odağımızdan asla ayırmıyoruz. Üretimsel süreçlere dair sürekli iyileşmenin sağlanması ve buna yönelik hedef ve metriklerin periyodik olarak izlenmesi amacıyla sahadan veri toplama yazılımı olarak Egebimtes-MAS 4.0 ve bir de Powerhud-Enerji İzleme ve Yönetim yazılımlarını kullanıyoruz.
Bu kapsamda; arızaların, malzeme ve operatör yokluğu nedeniyle oluşan plansız duruşların, uzun ayar sürelerinin ve makine/ekipman boşta bekleme sürelerinin tutulması ve gerçekleşmiş OEE’lerin veri olarak sahadan toplanması, ardından PowerBI arayüzü ile MAS 4.0 sayesinde analiz edilip verimsizlik kaynaklarının doğru tespit edilmesi faaliyetlerini periyodik olarak gerçekleştiriyoruz. Bu sayede, verimsizlik ve kayıplara karşı vakit kaybetmeden doğru aksiyonu alabilme imkânımız oluyor.
Ayrıca Enerji İzleme ve Yönetim dijital alt yapımız ile enerji tüketimi olan her noktada mevcut durumu anlık olarak görebilmekteyiz. Bu veriler ile parça başı enerji tüketiminden, makinalarda yaşanabilecek arıza tahminlerine kadar birçok yerde faydalanıyoruz. Yakın zamanda buradaki veriler ile MAS alt yapımızı aynı platformda görme şansımız da olacak.
Sahadan toplanan Big Data (büyük veri seti) Dinamo ERP’ye (Kurumsal Kaynak Planlama yazılımımız) gerçek zamanlı olarak beslenmektedir.
‘’İşin ilk ve tek seferde doğru yapılması’’ anlayışını üretim operatörlerimize kazandırmayı amaçlayan periyodik eğitimler düzenlemek, üretim ekipmanlarında parçaların yerleştirildiği kavitelere hata tespitini sağlayan fiziksel poke yoke’ler kullanmak, yanma grup komponentlerinin gaz sızdırmazlığının proses içinde tam otomasyon ile el değmeden %100 gaz kaçak ve debi kontrolünü gerçekleştirmek gibi hatasız ve doğru üretimi sağlayacak faaliyetlerimiz bulunmaktadır.