SAS Alüminyum, Türkiye’nin Sıvı Alüminyum Üreten Tek Fabrikası
SAS Alüminyum Metal San. ve Tic. Ltd. Şti. Genel Müdürü Taşkın Çepni, 2007 yılında satın aldıkları Manisa Organize Sanayi Bölgesinde bulunan fabrikalarında yaklaşık 7 yıldır Alüminyum külçe üretimi yaptıklarını ama metal sektöründe daha uzun bir süredir iş yaptıklarını belirtti.
SAS Alüminyum hakkında bilgi verir misiniz?
Taşkın Çepni: Alüminyum sektöründe iş yaptığımız iki tane fabrikamız bulunmaktadır. Biri Manisa O.S.B. ’de bulunan SAS ALÜMİNYUM, diğeri de Çerkezköy O.S.B.‘de bulunan MESEK METAL’dir.
Manisa’daki fabrikayı biz 2007 yılında satın aldık. Fabrika biz satın almadan öncede üretim yapıyordu fakat finansal sorunlar yaşıyordu. Biz satın aldıktan sonra fabrikaya epeyce bir yatırım yaptık çünkü yeni girdiğimiz bu sektörde başarılı olmanın yolu her işte olduğu gibi inandığınız işe yatırım yapmaktan geçiyor. Sas Alüminyum, şu anda Türkiye’de alüminyum külçe sektöründeki en büyük 3 fabrikadan birisidir. Ama büyük olmanın avantajı var mı diye soracak olursanız; hiçbir avantajı yok, hatta dezavantajı bile var. Çünkü büyük olmak karlılığa yansımıyor. Alüminyum külçe sektöründeki genel mantık, önce ucuz fiyat sonra kalite şeklindedir. Biz de bu yüzden kaliteden ödün vermeyen müşterilerle çalışıyoruz. Otomotiv, Beyaz Eşya ve Demir Çelik sektörü gibi potansiyeli büyük bir müşteri kitlemiz olmasına rağmen müşteri sayımız daha az durumda. Bizim gibi Çevre Bakanlığının şart koştuğu izinlere ve ruhsatlara sahip işini doğru yapan 3-5 tane tesis varken, merdiven altı diye tabir edilen ve hiçbir izni ve ruhsatı olmayan 50‘den fazla külçe imalatı yapan işyeri var. Bunlar ne zaman denetlenip çürük elmalar ayıklanırsa belki o zaman işimizden de para kazanacağız.
Geçen yıllarda ihracat rakamlarımız iyiydi ama son zamanlarda yaşadığımız Dolar - Euro paritesi düşüklüğü sebebiyle Avrupa da ki üreticilerle rekabet şansımız azaldı ve her sene ihracatımız azalmaya başladı. Son bir iki senedir ihracat yapmak yerine sadece yurt içindeki firmalara ürün veriyoruz.
SAS Alüminyum, Aylık 2.500 Ton Üretim Kapasitesine Sahip
SAS, Sıvı Alüminyum Sanayi anlamına gelmektedir. Türkiye’de bu işi yapan başka bir firma yok, sıvı alüminyum üretebilen tek fabrikayız. Son bir senedir müşterilerimizin sıvı alüminyum ihtiyacı olmadığı için üretmiyoruz. Şu an sadece külçe olarak üretip veriyoruz. Aylık 2.500 ton üretim kapasitesine sahibiz ama ancak %50 kapasite ile çalışıyoruz. Bu piyasaya göre iyi bir rakam ama böyle bir kapasitenin dolması lazım. Bu tonajların da önemi fazla yok, çünkü önemli olan karlılığın olmasıdır. Karlılığımızın artması için tonajların artması yeterli olmuyor. Katma değeri yüksek ürünler üretmek lazım.
Sas Alüminyum olarak 2014 yılında hedeflerinize ulaştınız mı? 2015 yılından beklentileriniz nelerdir?
Taşkın Çepni: 2014 yılında üretim rakamlarımızda %40’lık tonaj artışı sağladık. Ciro da ise 2013 yılını yaklaşık olarak ikiye katladık sayılır. 2015 yılında bu ivmenin böyle devam edeceğini sanmıyorum ama yinede 2015 yılından da umutluyuz.
Alüminyum sanayinin gelişimi hakkında neler söylemek istersiniz?
Taşkın Çepni: Üretimde kullandığımız hammaddelerimizi haritada yerini bile bulamayacağımız ülkelerden bile alıyoruz. Bu yüzden birçok ülkeye gidiyorum ve gördüğüm şudur ki; Avrupa’daki bizim işimizi yapan fabrikalar azalıyor sebebi ise tehlikeli, üretimi riskli, katma değeri çok az olan bütün bu işler Türkiye’ye kayıyor. Bunun yanında Türkiye’de çalıştıracak işçi bulamıyorsunuz. Maaşlar da düşük olmamasına rağmen işçi bulamıyoruz. Bunu ben işsizlik değil de iş beğenmemezlik olarak görüyorum. Bütün sektörler için de bu durumun geçerli olduğunu düşünüyorum. Buna rağmen biz Avrupa’dan gelen bu işlere talibiz çünkü biz çalışkan bir toplumuz. Karşılığını ne kadar aldığımız tartışılır olsa da iyi çalışan, üreten bir toplumuz. Hepimizi yakından ilgilendiren cari açık denen belanın ilaçlarından birisi de Geri Dönüşümün artmasını sağlamak. Tüm Dünya atıklardan para kazanırken bizde bunu seyretmeyelim , işi öğrenelim ve doğru uygulayalım diye düşünüyorum. Bu kadar şikayet etmemize rağmen sanayinin her sektörde gelişimi hepimize, ülkemize yarayacaktır. Yatırımlar yapıldığı zaman hepimiz bu geminin içerisindeyiz ve sonuçta hepimiz kazanacağız.
Bundan sonraki hedefleriniz nelerdir?
Taşkın Çepni: Öncelikle sektördeki yerimizi korumak istiyoruz. Sonrasında ise amacımız karlılığımızı artırmak. Katma değeri yüksek ürünlerle ürün gamımızı çeşitlendirebilmek için tüm planlarımızı yapıyoruz. Bunun için tüm çalışmalarımızı ve planlarımızı yaptık ama biraz daha beklemek istiyoruz. Tüm bu işleri yaparken, en çok hassasiyet gösterdiğimiz şey Çevrenin korunarak geri dönüşüm yapılmasını sağlamak. Bunun için ekstra bedeller ödedik yine ödemeye hazırız çünkü Çevre çocuklarımıza bırakacağımız en büyük miras.
Haberin Kaynağı : SUBCONTURKEY YAN SANAYİ ve TEDARİKÇİ GAZETESİ
13.01.2015