SASA’dan Halı ve Damacana İçin Kolay Geri Dönüşüm Çözümü
Türkiye’nin köklü polyester elyaf, filament, polyester bazlı polimerler, ara ürünler ve özellikli ürünler üreticisi SASA, AR-GE’ye dayalı yeni ürünlerini piyasaya sunmaya hazırlanıyor.
SASA Polyester Sanayi A.Ş. Genel Müdürü Toker Özcan, AR-GE yatırımlarına devam ettiklerini ve süreçlerde iyileştirmeler de yaparak ortalama 48 ay olan fikrin ürüne dönüşme süresini 6 aya indirdiklerini kaydetti. Özcan, “Geri dönüşümü mümkün halı ve damacanadan, toprağa gübre olarak karışabilen market poşetine kadar çok farklı yeni ürünleri piyasaya sunmayı planlıyoruz” açıklamasında bulundu.
Şirket olarak, yeni ürünleri piyasaya sunma yönünde sürekli bir faaliyet içinde olduklarını kaydeden Toker Özcan, “Çok yakın bir zamanda PET esaslı insan sağlığına hiçbir zararı olmayan, çok daha ergonomik bir ürün lansmanı yapmayı planlıyoruz. Mevcut damacanalar sağlık, görünüş ve kullanım açısından ergonomik değil. Bunlardan hareketle malzemeyi değiştirirken aynı zamanda estetiğini ve ergonomisini değiştirmeyi hedefliyoruz. Bizim damacanamız taşımada yüzde 30 tasarruf sağlayacak ve estetik olarak depolandığı mekanın bütünlüğünü bozmayacak” dedi. Özcan, bu yeni damacanalarda kullanılacak hammadde yanında, tasarımı da satacaklarını kaydetti.
Toker Özcan, geri dönüştürülemeyen halıların da ilgi alanlarına girdiğini belirterek, tek komponent (polyester) kullanılarak yüzde 100 kendi ürünlerinin bileşiminden oluşacak bir halı üretilebileceğini ve geri dönüşüme tabi olacağını kaydetti. “Modylen” markasını bu halı için geliştirdiklerini ve SASA hammaddesini kullanarak bu üretimi yapacak halı firmalarına lisansla vereceklerini kaydeden Özcan, “Modylen klasik yer döşemelerinden beklenen fonksiyonlara ilaveten ısı ve ses izolasyonu da sağlayacak. Sloganımız da ‘Halı kadar estetik, kilim kadar pratik’ olacak. Tescil harcaması hariç ciddi bir kaynak ayırımı yapılmayan Modylen tasarımı ile dünyada benzeri olmayan bir segment yaratacağız.” dedi.
SASAPlast markasıyla, ftalatsız oyuncak üreten Dünyadaki üç firmadan biri olduklarını kaydeden Özcan, “AB’de bir şey yasaklanmışsa biz buna fırsat olarak bakarız. Ftalat 2013’de yasaklanacak dediler, biz ftalatsız ürünümüzü 2007’de yapmaya başladık. Sasa Plus88 bugün Avrupa’nın bu pazarda en çok bilinen markasıdır” dedi.
Haberin Kaynağı : PLASFED DERGİSİ
14.01.2014