Schneider Electric'ten Hannover Messe 2015'te Yeni Akıllı Şebeke Teknolojisi
Enerji yönetimi global uzmanı Schneider Electric, Hannover Messe 2015'te OG dağıtımı alanındaki yenilikçi çözümlerini sergiledi. Bu yenilikçi yaklaşım ile kamu hizmeti şirketleri, akıllı bir şebekeyle enerji değer zincirini daha etkin, esnek ve güvenli hale getirdi.
Yönetilen transformatör – Minera SGrid:
Minera SGrid, 160 kVA - 1 000 kVA arasında yeni bir transformatör serisidir ve kamu hizmeti şirketlerinin gerilim dalgalanmalarına uymalarını ve veri merkezleri ve endüstriyel süreçler gibi hassas yükler için enerji kalitelerini artırmalarını mümkün kılan özel bir üründür.
Bu tak ve çalıştır transformatör basit bir kuruluma sahiptir ve yeni ve mevcut trafolara takılabilir. En yeni standartlara (örn. EcoDesign) uygun olacak şekilde yapılmış sağlam tasarımı, başarısı kanıtlanmış teknolojisi ve transformatör deposunda mekanik parça içermemesi sayesinde son derece az bakım gerektirir ve yüksek güvenilirlik sağlar. Uzaktan denetim özellikleri ile Schneider Electric ADMS denetim ve kontrol sistemine bağlanabilir; bu da müdahale maliyetlerini azaltır ve varlıklar üzerinde tam kontrol sağlar.
Yeni nesil orta gerilim ÅŸalteri – Premset:
Bu yenilikçi, kompakt ve modüler vakumlu şalter tam bir teknolojik bir atılımdır. Daha önce düşünülemeyecek bir güvenlik, verimlilik ve kullanım kolaylığı sağlar. Premset, son derece kompakt ve modüler bir şekilde 2SIS teknolojisini kullanan ilk OG dağıtım şalteridir. Genellikle SF6 yalıtımlı şalterlerle ilişkilendirilen bir özellik olarak parmak izini düşürmektedir. Akıllı şebeke için tasarlanmış olduğundan Premset, gelişmiş izleme ve kontrol ile daha yüksek verimlilik sağlar. Dahili haberleşme ve yerel iletişim ile besleyici otomasyonu, entegre akıllı ölçümle yük yönetimi, gelişmiş şalter izleme ile varlık yönetimi ve standart haberleşme protokollerinin kullanılması da dahil çeşitli yöntemlerle yüksek şebeke pik performansı sağlar.
Premset’in dahili akıllı ÅŸebeke özellikleri günümüzün ÅŸebekelerinde yönetimi iyileÅŸtirir ve gelecekteki gereksinimlerini ve ÅŸebeke yönetimi düzenlemelerini öngörür.
Pik yüklerin sezgisel yönetimi:
Pik yük yönetimi artık yeni veya GHA ya da GMA gibi kurulu gaz yalıtımlı orta gerilim şalterleri için mümkündür. Pik yük yönetimi entegre bir yazılım ve her bir GIS şalter paneline entegre edilecek bir haberleşme arabirimi ile yapılabilir. Yeni pik yük yönetimi ile şalter gücünden etkin bir şekilde faydalanılırken termal aşırı yükler nedeniyle erken yıpranma da engellenir. Bakım kolaylaşır ve yeni kurulumlarda daha yüksek güvenlik elde edilir.
Yenilenebilir enerjinin verimli bir şekilde entegre edilmesi ihtiyacındaki artışla birlikte pik yük yönetimi gibi akıllı çözümler, yüksek dalgalanma durumunda pik yükün şebekeye daha verimli bir şekilde aktarılmasını mümkün kılacaktır (örn. şiddetlü rüzgar veya yoğun güneş radyasyonu).
Hannover Messe'de bu yenilikçi pik yük yönetimi sistemi, GHA orta gerilim şalterine entegre edilmiş bir GemControl sistemi üzerinde gösterilecektir. 20.000 adetin üzerinde satılmış olan GHA, tam montajlı ve bağlanmaya hazır bir şekilde sağlanan uygun maliyetli bir çözümdür.
Trafo siber güvenlik tehditlerini ele alma:
Enerji sektöründe trafo siber güvenlik risklerinin ele alınabilmesi için kamu hizmetleri şirketleri ve satıcıların, birden fazla marka bulunan ortamların daha etkin hale getirilmesi ve suçluların faydalandığı boşlukların kapatılması için standart süreçler geliştirmeleri gereklidir.
Artan bağlantı kullanımı, dijitalleşme ve entegre teknolojiler gibi değişen sektör dinamikleri kamu hizmeti şirketlerini, trafo otomasyon sistemlerini siber saldırılardan korumaya mecbur kılmaktadır ve bu zorunluluk kritik öneme sahiptir. ABD İç Güvenlik Bakanlığı'na bağlı Endüstriyel Kontrol Sistemleri Bilgisayar Acil Durum Müdahale Ekibi'ne göre 2013 ilk yarısında enerji sektörü ile ilgili olarak bildirilen olayların %53'ü siber güvenlik olaylarıdır.
Siber güvenlik konusunu araştırmadan önce kamu hizmeti şirketlerinin mevcut güç uygulamaları ve cihazları ile standart güvenli tasarım çözümlerinin kısıtlamalarını değerlendirmeleri gereklidir. Güvenli tasarım çözümleri bir miktar güvenlik sağlamakla birlikte cihazlar, herhangi bir ihlal halinde tehlikeye açıktır.
Schneider Electric hakkında:
100'den fazla ülkede faaliyet gösteren ve enerji yönetimi alanında dünya çapında bir uzman olan Schneider Electric; Tesisler ve Altyapı, Endüstri ve Makine İmalatçıları, Konut Dışı Bina, Veri Merkezleri ve Ağlar ve Konut kategorilerinde sahip olduğu lider konumunun yanı sıra, çeşitli pazar segmentlerinde entegre çözümler sunmaktadır. Enerjinin güvenli, güvenilir, verimli, üretken ve çevreci bir şekilde kullanılmasına odaklanan şirketin 170.000'den fazla çalışanı, bireylerin ve kurumların enerjilerini en iyi şekilde kullanmalarına aktif bir şekilde yardım etme taahhüdüyle 2014 yılında 25 milyar Euro tutarında satış rakamına ulaşmıştır.
Haberin Kaynağı : Ünite İletişim
08.05.2015