Schneider Electric’in Yeni ModiconTM M580TM EPAC
Son kullanıcılar için en yeni otomasyon trendlerini belirleyen Schneider Electric, dahili bir Ethernet omurgasına sahip yeni bir programlanabilir otomasyon kontrol cihazı platformu geliştirdi.
Modicon M580; ePAC (Ethernet PAC) olarak adlandırılan bu yeni konsept, evrensel bir Ethernet omurgası, DCS ve PAC arasındaki boşluğu doldurmak üzere tasarlandı. ePAC konseptiyle tüm iletişim (kontrol cihazının devre kartı barası dahil) uzaktan veya dağıtılmış G/Ç üzerinden kontrol ağından (SCADA, DCS, vb.) saha ağına kadar açık bir Ethernet omurgasında yönetilir. Ethernet işlemleri, çekirdeğinde dahili olarak Ethernet işlemci bulunan kontrol cihazı tarafından doğrudan yönetilir. Merkezine Ethernet'i koyan bu yeni konsept standart, kendini kanıtlamış ve açık Ethernet mimarileri üzerinden kararlı çözümler sunar. Bu sayede, otomasyon çözümleri için daha fazla şeffaflık ve yüksek hızlı iletişime dayanan yeni değerler katar.
Schneider Electric; tesislerdeki yetkili kullanıcıların uygulama, konfigürasyon ve mimari değişikliklerini üretim sürecini kesintiye uğramadan yapmasına olanak vererek M580 ePAC'i tam bir mimari esneklik sağlamak üzere tasarladı. Ayrıca kendini kanıtlamış ve genişletilmiş Ethernet yönlendirme özelliklerini kullanarak ağ şeffaflığını etkileyen kısıtlamaları kaldırmaktadır. Bu durum; her türlü eski Ethernet özellikli cihaz veya sistemi, uyumlu bir kontrol sistemi sağlamak üzere M580 ePAC ile entegre etmeyi kolaylaştırır.
Programlanabilir Otomasyon Kontol Cihazı
M580 ePAC’in sunduğu yenilikler
Tesis veya fabrikada kullanılmak için tasarlanmış her çözüm güvenli, kesintisiz çalışma sağlamak üzere genel sistem güvenilirliği, sağlamlık ve sürdürülebilirlik sunmalıdır. Birçok uygulama için yeni ürünler sonraki 15 - 25 yılda sorunsuz çalışabiliyor olması beklenir. Bu genelde her türlü işleme uygulaması için en yüksek önceliktir. Otomasyon sürecinin plansız bir nedenle durması durumunda finansal ve güvenlik ile ilgili sonuçları büyük olacağı için birçok sanayi uygulaması sıfır çalışmama süresi gerektirir.Proseste ve üretimde sıfır duruş ilkesi; Schneider Electric’in 1968 yılında ilk PLC'yi çıkarttığından bu yana olduğu gibi, M580 ePAC'ın tasarımın da ayrılmaz bir parçasıdır. M580’nin tasarımı çok yüksek sıcaklıklar, yoğun nem veya aşındırıcı ortamlar, sarsıntı gibi en zor ortamlarda test edilmiş ve ayrıca tüm elektronik parçaları montaj öncesinde kontrol edilmiş ve onaylanmıştır. Bellek arızasının olmamasını sağlamak için birçok oto-kontrol gerçekleştirilir ve bir bit değişimi tespit edildiğinde kendi kendini düzeltir. Sistem bir sapma tespit ettiği anda otomatik olarak güvenli duruş moduna geçer, mikro işlemci tarafından işlenen son komutlar, bellek durumu ve görev planlama gibi sistemdeki dahili tüm son olayları kaydeder ve hata modundaki tüm çıktıları etkinleştirir.
Arıza Tahmini
Bir sorun oluşturmadan önce hatayı yakalamak için tüm sistemde önleyici bakım gerçekleştirmek amacıyla diagnostik bulunuyor. Bu yaklaşım plansız çalışmama sürelerini engellemeye ve arıza oluşmadan ve üretimi etkilemeden önce cihaz değişimini yönetmeye yardımcı olur. M580 ePAC sistemiyle hem yerel hem uzaktan konfigürasyonlarda dahili bir diagnostik özelliği bulunmaktadır ve bu da sistemin arızaları öngörmesine ve kullanıcıların düzeltici önlemler almasına olanak verir. Diagnostik Schneider Electric HMI'lar veya SCADA'da yerel olarak bulunan bir “diagnostik ara bellek” özelliği üzerinden veya akıllı telefonlar veya tablet bilgisayarlarla web sayfalarında uzaktan izlenebilir.
Yatırımların Ömrü
Üretim tesislerindeki yöneticiler teknoloji yatırımını korumaya yardımcı olmak için her zaman uzun servis ömrüne sahip olması muhtemel çözümleri seçmek isterler. Sistem güvenilirliği önemi kadar otomasyon çözümlerine entegre edilmiş teknolojileri düşünmek de çok önemlidir. Günümüzde teknolojideki hızlı gelişmeler sayesinde 25 yıl sonra da hala kullanılabilir olan bir teknolojiyi bugünden seçmek çok zor olabilir.
Schneider Electric, yeni M580 ePAC'in ve PlantStruxure’ın donanım ve yazılımlarını tasarlarken ve komponentlerini seçerken uzun servis ömrü gereksinimini dikkate almıştır. Bunlar çekirdek işlemciler için SPEAr mikro işlemci teknolojisini kullanmaktadır.Yatırımların koruması ayrıca mevcut bir platformu genişletirken veya yeni bir platform kurmak amacıyla modernleştirirken mevcut otomasyon bileşenlerini koruyabilmeyle de ilgilidir. Yeni M580 ePAC ile Schneider Electric kullanıcıları, Modicon M340'daki mevcut X80 lokal, uzaktan ve dağıtılmış G/Ç'yi kullanmaya devam edebilirler. Bu özellik ile tesisler; satın alma, mühendislik, kurulum, kablo bağlantısı, bakım ve eğitim gibi birçok farklı alanda tasarruf sağlayabilirler. Bu yaklaşım ile ayrıca tesisler, sistemlerinde bulunan G/Ç'yi sökme ve değiştirme gereksinimini ortadan kaldırarak maliyetli çalışmama sürelerini de minimuma indirebilir.
Kurulu Sistemleri Yenileme ve Yükseltme
Teknolojiyi yenileme ve yükseltme, imalat sektörlerinde temel bir sorundur. Şirketler ve otomasyon tedarikçilerinden eski sistemlerden en yeni sistemlere yumuşak ve uyumlu geçiş yolları sağlaması istenir.M580 ePAC, eğitim ve yedek parça gereksinimlerini azaltmak ve böylelikle serileri birbiriyle daha kolay değiştirmeyi sağlamak amacıyla mevcut X80 G/Ç'ı kullanacak şekilde tasarlanmıştır. Sonuç olarak tesisler, mevcut varlıklarını ve kurulu sistemlerini sorunsuz kullanmaya devam edebilirler.Uygun teknoloji çözümlerine (M580 ePAC ve PlantStruxure gibi) ek olarak Schneider Electric'in teknoloji gereksinimleri dahil şirketin mevcut kullanıcılarının gereksinimlerine odaklanan özel bir “Kurulu Sistemler Programı” bulunmaktadır. Schneider Electric bu program ile, son kullanıcıların operasyonlarını basitleştirmek ve mevcut uygulamalarını entegre Schneider Electric çözümlerine dönüştürmek için ihtiyaç duydukları zaman, maliyet ve çabayı minimuma düşürmelerine mümkün kılar. Bunun için de yenileme yatırımı yapacak müşterileri ile de yakından çalışır.
Enerji Verimliliği ve Operasyonel Zeka
Schneider Electric’in Ethernet omurgalı PlantStruxure çözümleri, StruxureWare uygulama yazılımları ve yeni M580 ePAC ürünü, tesislerin operasyonel verimliliğini geliştirmek için birarada çalışır ve aynı zamanda standart bir “enerji açısından bilinçli” bir mimari ortaya çıkartır. Kullanıcılar enerji tüketimini optimize ederken; üretim kontrolünü geliştirmek için süreç, gösterge ve güç verilerini gerçek zamanlı olarak yönetebilir. Operasyonel zeka ve analitikler, temel performans geliştiren diğer özellikleridir.
Haberin Kaynağı : Ünite İletişim
30.01.2014