Sektörün Plastik Atık Hurda İthalatına Getirilen Yasak ile Ağır Bir Darbe Alması Kaçınılmaz
Plastik atık hurda ithalatına getirilen yasaklardan kaynaklı geri dönüşüm sanayimiz zor ve belirsiz bir sürece girdi.
“Sektörün Plastik Atık Hurda İthalatına Getirilen Yasak ile Ağır Bir Darbe Alması Kaçınılmaz”
Geri dönüşüm ekonomisinin plastik sektörü içindeki payının hızla artmaya başladığı dönemde, plastik atık hurda ithalatına getirilen yasaklardan kaynaklı geri dönüşüm sanayimiz zor ve belirsiz bir sürece girdi.
Ülkemiz hammadde üretiminde yeterli seviyede değil. Bugün mevcut verilere baktığımızda, yüzde 15 gibi çok düşük bir oran söz konusu. Hammadde üretiminin yetersizliğinden kaynaklı arz şokları da sektörümüz için açık bir tehdit halinde. Bu durumun en az hasarla bertaraf edilmesi için geri dönüşüm plastik sektörü için büyük bir öneme sahip fakat zaten hammadde konusunda zor durumda olan sektörün, plastik atık hurda ithalatına getirilen bu yasak ile ağır bir darbe alması kaçınılmaz.
Ülkemizde binlerce personeli olan ve mevcut stokları ile üretimi devam ettirmeye çalışan tesislerimize baktığımızda, gelecek için olumlu ifadeler kullanmak maalesef mümkün değil. %80-85 bandında kapasite kullanım oranına sahip sektörün, getirilen yasaklardan kaynaklı %30 bandına gerilemesi, ülkemiz için katma değer yaratıp ihracat yapan birçok geri dönüşüm tesisinin kapanması ya da yurtdışına taşınması anlamına gelir. Bu durum sadece sektörümüz için değil ülke ekonomisi için telafisi zor bir süreç olur.
“Mevcut Sistemdeki Sorunların Çözümü İçin Adımlar Atılmalı”
Sektörün çatı kuruluşu PLASFED – Plastik Sanayicileri Federasyonu olarak, mevcut sistemdeki sorunların çözümü için adımlar atılmasının gerekli olduğunu düşünüyoruz ve çalışmalarımızı bu şekilde sürdürüyoruz. Verilen teşvikler ile sanayicilerimiz, plastik geri dönüşümünde bir işleme kapasitesi oluşturarak ülkemizi bu büyük değişimin bir parçası olma yolunda önemli aşamalar kaydettirdi. Ülkemizdeki toplama ve ayrıştırma altyapısının yetersizliğinden kaynaklı bu işletmeler, girdilerini gözle görülür bir derecede ithalat ile karşılıyor. Söz konusu bu işletmeler her ne kadar işini düzgün şekilde yapsa da bazı şirketlerin atık bertarafı konusunda kurullara uymamasından dolayı kamu otoritelerinin uygulamış olduğu yasaklara maruz kalıyor. Bu durum da adeta “Kurunun yanında yaş da yanar” atasözünü akla getiriyor.
“Kurunun Yanında Yaş da Yanmamalı”
Bahsetmiş olduğumuz bu mevcut sorunların çözümü için etkin bir denetim sistemi gerekli. Bu sistem sayesinde kurunun yanında artık yaş da yanmayacaktır. Salt ekonomik gerekçelerle hareket edilerek, yasalara uymayan ve söz konusu yasaları çiğneyen az sayıda işletme ile işini düzgün yaparak ülkemize katma değer katan işletmeleri aynı yere koyup cezalandırmak hem sektör için hem ülke ekonomisi için büyük bir hata demektir.
Sonuç olarak önyargı çerçevesinde hayata geçirilen polietilen hurdası ithalat yasağının ülkemiz plastik sektörünü nasıl bir çıkmaza soktuğunun bir an önce farkına varılmalı ve söz konusu yasak kaldırılmalıdır. Yasaların dışına çıkan işletmeler belirlenip cezalandırılmalı, atık ithalatı yapılabilmesi için belirli makine ve ekipman kriterleri belirlenerek tüm sorunların çözümü için paydaşlarla ortak hareket edilmelidir.
Ömer KARADENİZ
PLASFED – Plastik Sanayicileri Federasyonu
Başkan