Serin Cıvata, Yeni Fabrika Binasına Taşındı
Aylık 300 ton üretim kapasitesine sahip Silivri, Selimpaşa’daki yeni fabrika binasına taşınan Serin Civata, 2017 yılında yeni projelerle birlikte aylık 250 ton üretim gerçekleştirmeyi hedefliyor. Serin Civata Genel Müdürü Battal Serin, yaptıkları yatırımlar ile birlikte yeni dönem hedeflerini anlattı.
SUBCONTURKEY: Sizi tanıyabilir miyiz? Bu sektörde çalışmaya ne zaman/nasıl başladınız?
Battal Serin: 1965 Kahramanmaraş doğumluyum. 1986-1990 yılları arasında Bursa Uludağ Üniversitesi Ekonometri bölümünden mezun oldum. Üniversite bittikten sonra, İstanbul’da önce, mesleğimle ilgisi olmayan, kaplama atölyesi açtım, daha sonra bir cıvata atölyesine ortak oldum, 2 yıl süren ortaklıktan sonra 1996 yılının başında Serin Cıvata’yı kurdum. Serin Cıvata ile üretime ve istihdama Bayrampaşa da başladık. Kısa bir zaman sonra İkitelli’ye taşındık. Üretimimize İkitelli de devam ettik,2016 yılı Ağustos ayında Silivri Selimpaşa’da ki cıvata üretimi için tasarlanmış olan yeni fabrika binamıza taşındık.
İnşaat Yatırımımız 5 Milyon TL
SUBCONTURKEY: Fabrika yatırımınız hakkında bilgi verir misiniz?
Battal Serin: Toplam arazimiz 6700 metrekaredir. Toplamda 11 bin metrekare kapalı alanı bulunan ve üç etapta tamamlanan fabrika inşaatımızın, birinci etabını, 4000 metrekarelik kapalı alan bölümünü tamamlayarak üretime burada başlamış bulunmaktayız. Fabrikamızın 2.ve 3. etap inşaatı önümüzdeki süre içinde devam edecektir.30 kişilik ekibimizle metrik 4/8 boydan metrik 12/200 boy aralığında cıvata üretimi yapıyoruz. Ağırlıklı olarak inşaat ve mobilya sektörüne üretim yapmaktayız. Bunların yanında beyaz eşya ve otomotiv sektörleri için de üretim yapıyoruz. Fabrikamız için arsa hariç sadece inşaat yatırımımız 5 Milyon TL oldu. Üretim kapasitemiz aylık 300 tondur. Amacımız bu kapasitemizi %100 kullanmaktır.
2016 yılında aylık ortalama 150 ton üretim gerçekleştirdik. 2016 yılında 1500 ton hammadde kullanımımız oldu. Ürünlerimizin %60-65’lik kısmı kaplamalı ürünler, %25-30’luk kısmı ısıl işlemli ürünlerdir.
Kalitemiz Tercih Edilme Nedenimiz
SUBCONTURKEY: Müşterilerinizin sizi tercih etme nedenleri nelerdir?
Battal Serin: Tercih edilme nedenimizin ilk önceliği kalitedir. Kaliteye yatırım yapıyoruz. Firmamız ISO 9001-2015 KYS sistemi ile çalışmaktadır, gelişen teknolojiye, üretim sistemlerine ve otomotiv piyasasındaki koşullara, entegre olabilmek için de TS 16949 standardına geçiş için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Kendi bulunduğumuz ürün grubunda ve piyasada üst düzey kalitede üretim yapmaktayız. Üretim sürecinde, hammadde girişinden, müşteriye sevk aşamasına kadar sıkı takip ve kontrol sistemimiz var. Müşterilerimizin, bizimle ilgili olumlu-olumsuz eleştirileri dikkate alınır, yani çalışmamız müşteri odaklıdır. Standart ürünlerin stok seviyeleri sürekli kontrol ile kritik stok seviyesine giren ürünler için üretim süreci başlatılır. Terminli çalışılan ürünler için, belirlenen temrin tarihinden önce ürünün sevke hazır olması sağlanır. Yani kaliteli ürünü kaliteli hizmetle birlikte müşterilerimize veriyoruz. Tüm çalışanlarımız bu duruma odaklı olarak ve kalite bilinci ile çalışırlar. Biz müşterilerimizle sürekli ve uzun süreli çalışmayı hedeflemekteyiz. Asıl hedefimiz sağlam temeller üzerine şekillenen bir yapıyla, ürün çeşitliliğini artırmak ve bunu kalıcı kılabilmektir. Yani, bizden sonra gelen kuşaklara aktarabilmektir.
Aylık 250 Ton Kapasiteye Çıkacağız
SUBCONTURKEY: 2017 yılı hedefleriniz nelerdir?
Battal Serin: Hem üretim kapasitemizi hem de çalışan sayımızı artırmak istiyoruz. Aylık 200-250 ton aralığında üretim yapmayı hedefliyoruz. Bunun yanında ürün çeşitliliğimizi artıracağız. Şuan ön hazırlıklarını yaptığımız 2-3 farklı ürün üzerinde çalışıyoruz. Katma değerli yüksek ürünler üretmek için çalışmalarımız var. Ayrıca yeni projelerimiz var, partner firmalarımızla beraber yürüttüğümüz 3 farklı ciddi projemiz var. Bunları da hayata geçirebilirsek daha geniş çerçevede önümüze bakar hale geleceğiz. Önümüzdeki süreçte özellikle otomotiv sektörüne verdiğimiz ürünlerin payını artırmak istiyoruz. Bunun için de hem makine, hem de insan kaynağı anlamında yatırım yapıyoruz.
İhracata bu zamana kadar alt yapı oluşturması anlamında bakmıştık. 2015 yılında Stuttgart fuarına katıldık ve 2017 yılında tekrar katılacağız. İnşaat ve mobilya sektörüne ağırlıklı iş yaptığımız için ihracatta hep Orta Doğu’yu düşündük. Ama 2017 yılından itibaren ihracat kısmımızı da hızlandırmayı planlıyoruz.
Bağlantı Elemanları Sektörünün En büyük Sorunu Vasıflı Eleman
SUBCONTURKEY: Sektörde yaşadığınız sorunlar neler?
Battal Serin: Bağlantı elemanları sektöründe vasıflı eleman sorunumuz var. Vasıflı eleman yetişmiyor, yetiştirmekte zorluk yaşıyoruz. Yeni girip işi öğrenecek insanları üretim sürecine katmak çok ciddi anlamda sıkıntılı ve zor, ikna edemiyorsunuz. Bizim işimiz yapısı itibariyle yağın olduğu bir sektör olduğu için yeni yetişen genç insanlar bu alandan mümkün olduğunca uzak durmaya çalışıyorlar. Dolayısıyla vasıflı eleman yetiştirme konusunda sıkıntılar yaşıyoruz. Meslek okullarının eksikliğinin de bunda önemli bir etken olduğunu düşünüyorum. Meslek okullarında okuyan öğrenciler bilgisayar, bilişim gibi sektörleri tercih ediyorlar. Metal ve metal işlemelerine yönelik mesleklere yönlendirme yapılmadığını düşünüyorum. Hammadde konusunda ise kaliteli ürünler üretmek istediğimiz de hammadde sorunu yaşıyoruz. 8-8 kaliteyi sağlayacak hammaddeyi bulmak zor değil, ama onun üzerindeki kalite deki ürün çalışmak için ithal hammadde kullanmak zorunda kalıyoruz. Hammadde alışlarımız ve çoğu harcamalarımız ve daha pek çok girdimiz, nakit olmasına rağmen, satışlarda vadelerin uzaması veya uzatılmak istenmesi bizi sıkıntıya sokuyor. Günümüzde yaşanan ekonomik gelişmeler ve dövizdeki yukarıya doğru yükselişi de göz önünde bulundurduğumuzda, imalat sektörü olarak, üretim yapmak ve istihdam sağlamak daha zor hale geliyor. Bu durum, girdilerin çok büyük kısmı nakit, satışların uzun vadeli olması, ülke ekonomisini düşündüğümüzde, ülkemizdeki tüm sanayi için sorun olduğunu düşünüyorum.
03.05.2017