Shell Eco-Marathon Heyecanını Paylaşanlar Özel Kutlamada Buluştu
Gençleri geleceğin yakıt alternatifleriyle çalışan araçları geliştirmeye teşvik etmek ve verimlilik konusuna dikkat çekmek için her yıl düzenlenen Shell Eco-marathon yarışmasına Türkiye adına katılan ekipler ve organizasyona destek verenler, Shell Türkiye’nin düzenlediği özel kutlamada bir araya geldi.
Ev sahipliğini Shell Türkiye Ülke Başkanı Ahmet Erdem’in yaptığı gecede, Mayıs ayında Rotterdam’da yapılan 29. Shell Eco-marathon’da Türkiye’yi temsil eden 13 takım üyeleri, Türk ekiplerin lojistik sponsorluğunu üstlenen Alışan Group Yönetim Kurulu Başkanı Ertuğrul Alışan, Alışan Group Operasyonlar Koordinatörü Jan Devrim, etkinliklere katılan basın mensupları ve Shell yöneticileri yer aldı.
Shell Türkiye Ülke Başkanı Ahmet Erdem, Türk takımlarına verdiği destek nedeniyle Alışan Group Yönetim Kurulu Başkanı Ertuğrul Alışan’a teşekkür plaketi sunarken, Shell Eco-marathon’a katılan takımlara da ödüller verildi. Organizasyona katılan öğrenciler ise Alışan Group Operasyonlar Koordinatörü Jan Devrim’e teşekkür plaketi verdi.
Gençlerin yaratıcılıkları Shell’e ilham veriyor.
Shell Türkiye Ülke Başkanı Ahmet Erdem, yaptığı konuşmada enerji verimliliğinin dünyanın en önemli gündem maddelerinden biri olduğunu belirterek şunları söyledi: “Ar-Ge çalışmalarına yılda 1 milyar doları aşkın kaynak ayıran Shell, ‘Akıllı Ulaşım’ yaklaşımı ile enerjinin verimli kullanımını teşvik ediyor, akıllı ürünler geliştiriyor. Shelll Eco-marathon organizasyonu da, bu yaklaşımın en köklü ve etkin örneklerinden biri. Her yıl Shell Eco-marathon’a katılan binlerce öğrencinin yarattığı bilgi birikimi, gelecekte enerjinin daha verimli kullanılması için büyük bir kaynak oluşturuyor ve kamuoyunda bu konudaki farkındalığı artırıyor. Biz de, geleceğin liderleri ve mühendislerinin zekâlarını, yaratıcı fikirlerini eyleme dökmelerini görmekten mutluluk duyuyoruz. Gençlerin yenilikçi yaklaşımları ve yaratıcılıkları, Shell’e ilham veriyor. Shell Türkiye, bu yıl 90’ıncı yaşını kutluyor. 90 yıldır Türkiye’yi yeniliklerle tanıştıran, yatırımlarıyla değer yaratan bir şirket olarak, enerji verimliliği alanında attığımız adımları çok önemsiyoruz. Shell Eco-marathon’un da bir parçası olduğu bu katkıları her zaman sürdüreceğiz.”
Alışan Group Yönetim Kurulu Başkanı Ertuğrul Alışan ise şöyle konuştu:
“Alışan Lojistik olarak sektördeki yatırımlarımızın yanı sıra; sosyal sorumluluk bilinci ile gerçekleştirdiğimiz projelerimiz de bizim için büyük önem taşıyor. Bu kapsamda eğitim ve öğretime yönelik faaliyetlerimiz ile toplumsal gelişime destek vermeyi hedefliyoruz. Shell Eco-Marathon bu misyonumuz ile dahil olmak istediğimiz ve gönülden inandığımız projelerden biri. Alışan Lojistik olarak, Shell Eco-Marathon’a bir kez daha katkı sağlamaktan onur duyuyoruz. Sürdürülebilirlik gündemi içerisinde en önemli başlıklardan birisi olan enerji konusuna temas eden bir etkinlik olması sebebiyle; Shell Eco-Marathon’a katılan gençlerimize uluslararası bir platformda destek verebilmenin gururunu yaşamaktayız”
Shell Eco-marathon hakkında:
Shell Eco-marathon her sene Avrupa, Amerika ve Asya kıtalarında öğrenci takımları arasında düzenlenen uluslararası nitelikli bir yarışmadır. Shell Eco-marathon Avrupa kapsamında, 24 ülkeden 16-25 yaş arasındaki geleceğin mühendisleri ve bilim adamları kendi tasarladıkları ve ürettikleri araçlarla yarışıyor. Yaratıcı tasarımları ve teknik bilgileri sayesinde 1 kWh ya da 1 litre yakıt ile en uzak mesafeyi kat eden takımlar ödüllendiriliyor.
Takımlar yarışa; “Prototip” ve “Şehir Konsepti” adlı iki kategori altında katılıyor. Geleceğin otomobillerini yansıtan prototipler, yaratıcı tasarımlara sahip araçlardan oluşuyor. Şehir Konsepti otomobilleri ise geleneksel taşıtlardan ilham alınarak tasarlanıyor ve dış görünüş olarak günlük yaşantımızda kullandığımız otomobil modellerine benziyor. Yarışlarda; araçlara güç vermek için dizel, benzin, likit petrol gaz (LPG), Gas-To-Liquid (gazdan sıvıya/GTL), etanol gibi konvansiyonel yakıtların yanı sıra hidrojen, güneş enerjisi, veya elektrik (güneş enerjisi destekli) gibi alternatif enerji kaynakları kullanılabiliyor. Bu yıl farklı olarak, güneş ve akü beslemeli elektrik kategorilerinin birleşimi olan yeni bir kategori daha yer aldı. Yarışmada toplam 7 farklı enerji/yakıt kaynağı kullanılabiliyor.
Shell Eco-marathon yarışmasının 29.cusu bu yıl Mayıs ayında Hollanda'nın Rotterdam şehrinde gerçekleştirildi. Avrupa'dan 24 ülkeden 183 öğrenci takımının mücadele ettiği yarışlara 13 Türk takımı katıldı. Türkiye’den katılan okullar; Anadolu Üniversitesi Hidroana Takımı, (facebook.com/hidroana), Ankara Üniversitesi Hidroket takımı (facebook.com/Hidroket & twitter.com/hidroket), Boğaziçi Üniversitesi BUHAR takımı (facebook.com/buharteam?fref=ts), Celal Bayar Üniversitesi EcoMagnesia takımı (facebook.com/ecomagnesia & twitter.com/ecomagnesia), Gediz Üniversitesi GÜVE takımı, Erciyes Üniversitesi TYEKK (Temiz ve Yenilenebilir Enerji Kaynaklar Kulubü) takımı ( facebook.com/tyekk), Hacettepe Üniversitesi Optimus takımı (facebook.com/hacettepehudro & twitter.com/hudrocar), Hitit Üniversitesi Pithana (facebook.com/hidromobil.pithana?fref=ts & twitter.com/_pithana_), İstanbul Teknik Üniversitesi Facilis takımı ( facebook.com/pages/FACILIS/ ), Sakarya Üniversitesi SAİTEM Takımı ( facebook.com/saitem & twitter.com/saitem), Şişli Terakki Lisesi TEAM Terakki (facebook.com/terakkiteam & twitter.com/terakkiteam), Yeditepe Üniversitesi 7Tepe Team (twitter.com/cereyan7), Yıldız Teknik Üniversitesi Ae2 Project Team http://ae2project.com/(facebook.com/Ae2Project & twitter.com/ae2project )
2013 yılındaki yarışmada Sakarya Üniversitesi’nden SAİTEM takmı şehir konsepti kategorinin akü beslemeli elektrik sınıfında 7’nci, Yeditepe Üniversitesi’nden Cereyan takımı 12’nci, Celal Bayar Üniversitesi’nden EcoMagnesia takımı prototip kategorisinin akü beslemeli elektrik sınıfında 20’nci, Yıldız Teknik Üniversitesi Ae2Project takımı 25’inci oldu.
Alışan Lojistik
1985 yılında kurulan Alışan Lojistik, uzman kadrosu ile uluslararası lojistik hizmetleri konusunda sektöre yönelik talepler için farklı çözümler üretmektedir. Uluslararası taşımacılık, gümrükleme, gümrüklü ve gümrüksüz depolama, dökme sıvı (likit) ve toz kimyevi madde taşımacılığı, yurtiçi dağıtım şirketin faaliyet gösterdiği alanlardır. Alışan Lojistik’in kalite çalışmaları, 2000’li yılların başında Toplam Kalite şemsiyesi altında toplanmış ve sırasıyla; Kalite Yönetim Sistemi, Çevre Yönetim Sistemi, İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi, EFQM Mükemmellik Modeli uygulamalarıyla geliştirilmiştir.www.shell.com.tr
Haberin Kaynağı : ZARAKOL İLETİŞİM
08.07.2013